Wedstrijdverslagen - FC Purmerend

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Wedstrijdverslagen

Wedstrijdverslagen

3 wedstrijden in een week

IMG_2840.JPG

Zo heb je door afgelastingen vijf weken achter elkaar geen wedstrijden, zo heb je er in een week drie. Het was dan ook een drukke week voor de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend. Vooral de vrijdag voor de eerste wedstrijd was dat nog best wel spannend. De vijf voorgaande weken werd iedere keer de vrijdag verpest door een berichtje van Voetbal.nl. "De wedstrijd van FC Purmerend MO15-3 gaat niet door." Ik had zelfs nog even overwogen om deze vrijdag mijn telefoon gewoon uit te zetten, om maar niet dat irritante belletje te horen dat altijd met dit slechte nieuws gepaard gaat.

IMG_2888.JPG

Maar het was gelukkig niet nodig, want de wedstrijd ging wel degelijk door. En volgens Buienradar.nl met mooi weer zelfs! Nou, dat bleek niet helemaal waar te zijn, want het regende de hele wedstrijd tegen SV Beemster, en niet zo'n klein beetje ook. Aangezien we op gras speelden was dit niet best voor het veld. Als je vijf minuten op dezelfde plek bleef staan, dan was je zo een paar centimeter de grond in gezakt. Maar dat mocht de pret niet drukken. De meiden, die de afgelopen weken wel hard door hadden getraind, lieten zien dat ze stappen vooruit hebben genomen. De eerste tien minuten waren voor ons, en Rosalie maakte na een minuut of tien zelfs een goal. Deze werd wel helaas om onduidelijke redenen afgekeurd.

IMG_2841.JPG

De rest van de eerste helft wilde het niet helemaal lukken. Beemster had de overhand en kwam meerdere keren gevaarlijk voor ons doel, wat helaas ook de 0-1 opleverde. Toch waren de meiden vastbesloten om dat in de tweede helft om te draaien. De scheidsrechter had andere plannen. Hij riep ons en de trainers van Beemster bij hem en vertelde ons dat hij de wedstrijd wilde stoppen. Alle trainers bij elkaar hadden hier andere ideeen over. Na een verhitte discussie werd dan ook besloten om toch gewoon door te gaan. Per slot van rekening was iedereen toch al nat en veel slechter zou het veld ook niet meer worden. Toen Mark en ik terugliepen naar de kleedkamer stonden alle meiden ons daar al in spanning op te wachten. "Het is toch niet afgelast?" Dat we gewoon door zouden gaan spelen werd met gejuich begroet. Stoppen als je met 0-1 achter staat kan echt niet!

IMG_2860.JPG

De tweede helft was duidelijk voor ons. We waren constant op de helft van Beemster te vinden en kregen kans op kans. Een van de dingen waar we met ons team alleen nog echt aan moeten blijven werken is afronden. Alhoewel we meerdere keren dicht bij de gelijkmakende treffer waren, viel deze helaas niet. 0-1 voor Beemster, wat in onze ogen niet helemaal verdiend was. De trainer van Beemster vertrouwde me ook toe dat hij er eigenlijk niet meer in had geloofd dat ze zouden winnen, maar hij was opgelucht dat het wel was gelukt.

IMG_2845.JPG

Goed, op naar de volgende wedstrijd. Op dinsdag eerst nog even goed trainen en daarna op woensdagavond de wedstrijd in en tegen Volendam. Daar hadden ze er zin in. De trainer van Volendam bruiste van de energie, heette ons hartelijk welkom en er werd voor de ouders van ons team zelfs een bestuurskamer vrijgemaakt zodat ze daar koffie konden drinken (de kantine was dicht). Misschien was dat een goedmakertje, want een blik op het wedstrijdformulier leerde ons dat Volendam maar liefst vier MO17-meiden in hun opstelling had staan. Toch was dat in de wedstrijd in de eerste helft niet te merken. Onze meiden waren dan misschien wel kleiner, maar deden absoluut niet onder voor het andere team. Het spel golfde op en neer en goede kansen voor Volendam werden afgewisseld met minstens zo goede kansen voor ons. De meiden speelden geconcentreerd, speelden goed samen en waren regelmatig gevaarlijk. 

IMG_2884.JPG

Dat resulteerde zowaar in de 0-1 voor ons. Na een mooie aanval van ons kwam een goede pass bij Merina aan, die door de verdediging rende en de bal voorbij de keeper schoot. Volop vreugde dan ook in de kleedkamer, want dit hadden we van tevoren eigenlijk niet verwacht. Het is dan wel altijd spannend, want weet je dat geconcentreerde spel dan ook in de tweede helft vast te houden? Daar leek het het na vijf minuten niet op. We hebben met ons team nog iets te vaak momenten van onachtzaamheid. Dat er even niet goed wordt opgelet, te nonchalant wordt uitverdedigd en dat het andere team daar dan van profiteert. Helaas was dat nu ook weer het geval, want binnen 5 minuten in de tweede helft lag de 1-1 erin.
Je zag gelijk dat ons spel verkrampte. Weg was de concentratie van de eerste helft, vervangen door meiden die te graag wilden. Gevolg: er werd te vaak door meerdere meiden op dezelfde bal afgelopen, waardoor er Volendamse meiden vrij kwamen te staan. We speelden teveel op een kluitje, maakten het niet meer mooi breed zoals in de eerste helft, en lieten Volendam teveel het spel maken. Nou is het wel zo: Wij speelden met zes meiden van 13, Volendam met 4 meiden van 15. Zeker op deze leeftijd is twee jaar een enorm verschil. Onze meiden bleven de longen uit hun lijf lopen, maar op gegeven moment konden ze het gewoon niet meer bijbenen. En ja, zo viel helaas de 2-1 voor Volendam.
Opeens stond de trainer van Volendam voor onze neus. "Wat is dit een leuke wedstrijd zeg! Zo sportief en spannend! Ik sta echt te genieten!" Een sentiment dat wij zeker ook deelden met hem, maar het blijft dan jammer dat hij dan niet 'sportief' meiden had geleend van andere MO15-teams en niet van een MO17-team. We persten er nog een slotoffensief uit, maar dat mocht niet meer baten. De energie raakte gewoon op en Volendam profiteerde daarvan door 3-1 te maken. Eerlijk is eerlijk, een eigenlijk onverdiende en best wel vervelende nederlaag, maar we hebben wel ons team heel goed zien spelen. Zeker de eerste helft was zeer hoopgevend en liet zien dat er veel voetbal in deze meiden zit! De trainers van Volendam bleven onze meiden met complimenten overladen en de scheidsrechter gaf complimenten voor het eerlijke, leuke spel. "Bij jongenswedstrijden is altijd gedoe en gezeur, ik ga in het vervolg maar altijd meidenteams fluiten!" Zo verlieten we Volendam toch nog wel een beetje met een positief gevoel, want voetballen op een avond is altijd wel bijzonder.

IMG_2881.JPG

Na een rustige training op donderdag gaan we zaterdag voor wedstrijd drie naar Enkhuizen. Een beetje met twijfels in het hoofd, want Enkhuizen had al twee keer met 10-0 gewonnen dit seizoen. Maar ook hier een vrolijke trainer van de tegenstander, die honderduit praat en aangeeft er zin in te hebben. "Hoe hebben jullie het eigenlijk gedaan tegen Volendam?" vraagt hij. Als ik hem zeg dat we het prima hebben gedaan maar dat het lastig voetballen is als je tegenstander zoveel meiden leent uit een hogere leeftijdscategorie is hij even stil en begint hij ergens anders over. Ik denk er verder niks bij, maar stiekem gaat er wel een alarmbelletje af.
De scheidsrechter geeft aan dat de wedstrijd een half uur later begint. Er is nog een wedstrijd bezig en het veld is een van de weinige velden waar door de regen van de afgelopen dagen nog gespeeld kan worden. Geen probleem, we laten de meiden gewoon een beetje ontspannen overschieten en zo rustig op gang komen. Maar dan komt de trainer van Enkhuizen weer naar me toe: we gaan de wedstrijd toch op het afgesproken tijdstip spelen, dus we moeten nu eigenlijk wel een beetje opschieten.

IMG_2866.JPG

Ja, zo kan je jezelf natuurlijk niet echt goed voorbereiden op je wedstrijd. Zeker niet als het veld ook nog eens, zoals de wedstrijdsecretaris van Enkhuizen zegt, in Andijk ligt. Grapje natuurlijk, maar het is wel een flink eind lopen naar het veld. Daar zie ik vragende blikken van de meiden. Waarom is het ene doel groter dan het andere? Waarom lijkt het veld kleiner dan de velden waar we normaal op spelen? Waarom zijn het eigenlijk van die doelen die je na afloop van het veld afrijdt en geen echte doelen? En waarom werd er gezegd dat er nog een andere wedstrijd op het veld bezig was terwijl dat helemaal niet zo was? Dit is wel heel anders dan bij Volendam, waar alles in ieder geval wel netjes geregeld was en we op een heel mooi veld mochten spelen. Nu heb ik eerder het idee dat we de afscheidswedstrijd spelen op een veld dat op het punt staat bij het naastgelegen bungalowpark gevoegd te worden.
Toch hebben de meiden er natuurlijk weer zin in. Het ontbreekt bij wedstrijden en trainingen nooit aan inzet en enthousiasme! Ze geloven wel dat we vandaag kunnen winnen en waarom ook niet? We gaan iedere week vooruit en alhoewel er nog wel veel werk aan de winkel is voor ons team, kunnen we echt vandaag wel voor het eerst de punten mee naar huis nemen.

IMG_2873.JPG

En alhoewel wel duidelijk is dat Enkhuizen sterk is, en dat hier niet alleen maar MO15-meiden op het veld staan, spelen onze meiden een hele goede eerste helft. Enkhuizen komt er bijna niet uit, het spel golft weer veel op en neer en onze meiden weten de veelscorende spits van Enkhuizen uit de buurt van ons doel te houden. Niks aan de hand, lijkt het. Maar dan is blijkbaar de wedstrijd van de MO17 van Enkhuizen afgelopen en gaan die meiden bij de wissels van hun MO15 zitten. Ok, moet kunnen, maar op gegeven moment hoor ik ouders van Enkhuizen aan elkaar vragen: "Wie zijn die meiden die bij ons in het veld staan?"
Enkhuizen begint de overhand te krijgen en op gegeven moment breken ze toch door en maken ze hun eerste goal van vandaag.

Ook in de tweede helft hebben we het idee dat de meiden die het veld in komen steeds groter en groter worden. Wij blijven er echt wel voor knokken en de inzet van de meiden is fantastisch, maar als bij corners onze meiden tegenover meiden staan die letterlijk een kop groter zijn, dan wordt het wel heel erg moeilijk. Daar komt bij dat in de tweede helft ons keurige spel van de eerste helft weer een beetje ontrafelt. Ballen worden te snel weggeschoten, er wordt minder goed gepasst en de meiden hebben gewoon niet meer de energie om achter hun tegenstanders aan te blijven zitten. Niet verwonderlijk ook na drie wedstrijden in acht dagen, maar gewoon jammer. Iedereen doet heel hard haar best, maar Enkhuizen komt er nu een aantal keer makkelijk doorheen en weet dan ook te scoren. Zo lopen ze tegen het eind uit naar 5-0. Een onverdiend grote nederlaag waar de meiden flink van balen. Vooral ook omdat het tegen het einde van de wedstrijd nog een beetje onvriendelijk wordt allemaal. Een meisje van Enkhuizen wordt het veld uitgestuurd omdat ze het K-woord heeft gebruikt en de coach van Enkhuizen roept dat hij heeft gehoord dat onze meiden dat ook hebben geroepen. Hij wijst twee van onze meiden aan die dat gedaan zouden hebben, maar dat is absoluut niet waar. De scheids, die overigens uitstekend fluit, dat mag ook wel eens gezegd worden, wuift het gelukkig weg, maar de toon voor de laatste fase van de wedstrijd is wel gezet.
Uiteindelijk blijft het 5-0 en wordt er feest gevierd aan de kant van Enkhuizen. Ik vraag me dan af hoe je zo blij kan zijn als je op zo'n manier gewonnen hebt, maar goed.

IMG_2874.JPG

In de kleedkamer na afloop zijn de meiden vooral boos en moe. Boos omdat ze het gevoel hebben dat het allemaal weer niet eerlijk is gegaan en moe omdat ze drie pittige wedstrijden hebben gespeeld in korte tijd. Toch mogen ze ondanks de drie nederlagen ook heel tevreden zijn. Ze mogen dan wel hebben verloren, maar zijn geen enkele keer weggespeeld en hebben laten zien dat ze vooruit zijn gegaan. Natuurlijk is er nog genoeg om aan te werken, maar dat snappen de meiden zelf ook. Ze zien waar het verkeerd gaat en vragen aan ons of we aan bepaalde punten kunnen gaan werken de komende tijd. Dat gaan we dan ook zeker doen. Ik vind het wel vervelend dat de MO15-3 nu nog steeds niet heeft gewonnen dit seizoen, omdat de meiden dan toch op gegeven moment zouden kunnen gaan twijfelen aan hun kunnen en dat is helemaal niet terecht. De komende drie weken nog vier wedstrijden, tegen teams die ook vooral nog hebben verloren of gelijk gespeeld. Teams ook die hopelijk hun 'grote zussen' thuislaten, dan gaat het helemaal goedkomen ;-)

cb8d2e74-d911-4d69-bb98-e66cc5b65252.jpg

Patrick, met foto's van Jolanda en Mark

7 oktober 2023, 13.15 uur
FC Purmerend MO15-3 - KFC MO15-1 0-1

7BDECDBF-DA17-4F8C-9A91-A4C3EB9979FD.jpeg

Er zijn nog vijf minuten te spelen in de wedstrijd tussen de MO15-3 van FC Purmerend en de MO15-1 van KFC. Het is 0-1 voor onze tegenstanders. KFC wist er in de eerste helft regelmatig gevaarlijk doorheen te komen, maar naarmate de wedstrijd vordert speelt de actie zich toch vooral af voor hun doel. Terwijl de meiden keer op keer de weg naar het doel van KFC weten te vinden worden ze hierbij volop aangemoedigd door de vele ouders en andere fans langs de lijn. De 'oohs' en 'aahs' zijn niet van de lucht als de verdediging en keeper van KFC steeds weer de bal uit hun doel weten te houden. Hij moet er nou toch wel een keer ingaan?

A96419E2-4B61-4BE8-AED3-C61CBCEEDC15.jpeg

De wedstrijd wordt gespeeld op veld E, een grasveld dat er op deze zonnige dag mooi bij ligt. Het kan in ieder geval ook de goedkeuring wegdragen van de trainer van KFC, die er zin in heeft vandaag. Waar de gesprekken met de trainer van het andere team over het algemeen niet veel dieper worden dan "Fijne wedstrijd", daar weet ik nu na een paar minuten zo'n beetje alles over onze tegenstanders. Dat het een 'gewoon team is zonder gekkigheid', dat ze nog niet zoveel hebben gewonnen, dat ze altijd zo fair mogelijk proberen te spelen en dat de meiden van dit team twee weken niet mogen voetballen als hij ze op het veld hoort vloeken. De meiden van ons team die er inmiddels omheen zijn komen staan horen het met interesse aan en kijken vooral wel een beetje op van dat laatste. Ook wordt er door de meiden wel een beetje met een schuin oog gekeken naar de lengte van sommige meiden van het andere team, die toch wel een stuk groter zijn dan onze langste meiden.

AD69564E-7D7A-45A3-8A68-B8F0DE416F3B.jpeg

We hebben de afgelopen week twee keer goed getraind op de dingen die de afgelopen weken nog niet zo goed gingen. En naarmate de wedstrijd vordert zien we daar ook steeds meer van terug op het veld. De beide teams blijken behoorlijk aan elkaar gewaagd. KFC heeft vooral achterin en voorin sterke meiden staan. De aanvallers maken het ons middenveld en onze verdediging knap lastig, maar we weten door vereende inzet de nul te houden. Voorin komen we wel een aantal keer in de buurt van hun doel, maar tot een schot op doel komt het pas later in de eerste helft. Helaas valt de eerste goal van de wedstrijd wel aan de andere kant. Ondanks de inzet van onze verdediging komt de spits van KFC er toch een keer goed doorheen en weet de verder weer fantastische keepende Bowie te verrassen met een geplaatst schot.

FCD8A2F3-86A2-473B-81BF-4160091D3297.jpeg

Rust. De trainer van KFC heeft blijkbaar niet heel goed op zijn meiden gelet, want er wordt door onze meiden volop geklaagd over het spel van de tegenstander en hun gedrag. Er blijkt verbaal heel wat naar hun hoofd gegooid en meerdere meiden laten rode schrammen en blauwe plekken op hun benen zien. Toch zijn de meiden ook positief, want in het tweede stuk van de eerste helft ging het al een stuk beter. Dat zet zich nog meer door in de tweede helft. KFC weet er af en toe nog wel doorheen te komen, maar ons middenveld en verdediging werken goed samen om dit tegen te houden. Er wordt goedkeurend geknikt door de ouders langs de kant, die inzet, felheid en samenspel van hun meiden wel weten te waarderen. De betrokkenheid van de meiden langs de kant is ook mooi om te zien. De MO15-3 is al echt een team aan het worden en er wordt luidkeels aangemoedigd.

8141C7D2-D8DB-4E03-A60C-EFA07A3391C1.jpeg

Eigenlijk is er ook weinig te klagen over het spel, alleen... Er valt geen goal voor ons. We komen keer op keer voor het doel, maar op het beslissende moment wordt er dan toch een passje teveel gegeven, of net iets te ver gedribbeld, in plaats van dat er gewoon hard op doel wordt geschoten. En de keren dat het wel tot een schot komt, gooit een van de meiden van KFC zich voor de bal. De seconden tikken weg en het wordt steeds moeilijker om de meiden langs de kant in bedwang te houden. Die houden het niet meer en willen het liefst allemaal tegelijk het veld in rennen om voor die bevrijdende goal te zorgen.

Maar helaas, als de scheids affluit is het nog steeds 0-1. Teleurstelling, maar toch ook wel tevredenheid, want de meiden hebben laten zien dat ze stappen vooruit maken en dat ze het een tegenstander heel moeilijk kunnen maken. Als we komende week veel op afronden gaan oefenen, dan moet dat volgende week tegen SDZ toch een keer goed gaan komen. De trainer van KFC is ondertussen vol lof over onze meiden. En het was ook een leuke wedstrijd, waar we eigenlijk toch minstens 1 punt uit hadden verdiend.


30 september 2023, 12.00 uur
IVV MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 5-2

IMG_2193.JPG

Het is een zonnige dag in Noord-Holland, alleen boven Landsmeer hangt een grote wolk. Nee, geen plaatselijke bui, maar het gevolg van een palingrookwedstrijd die hier gehouden wordt. De rookontwikkeling is zo heftig dat Google Maps er van in de war raakt en meerdere mensen van ons team de verkeerde kant opstuurt. Gevolg: een kortere warming-up dan we normaal gesproken zouden willen hebben, maar het is niet anders. Sowieso is het veld waar we vandaag op spelen pas laat beschikbaar, aangezien hier nog twee onder de 11 wedstrijden bezig zijn...

IMG_2187.JPG

Vandaag de wedstrijd tegen IVV. Een team dat 2 keer heeft gewonnen en 1 keer verloren. Navraag leert dat ook dit weer een team is dat al lang samenspeelt en zodoende heel wat ervaring heeft. Dat is ook al meteen vanaf het begin te zien. Middenveld en aanval van IVV spelen goed samen en weten elkaar met strakke passes goed te vinden. Ons middenveld en verdediging hebben hun handen er vol aan. Het wordt niet makkelijker gemaakt door het feit dat onze twee meest ervaren verdedigers afgelopen week de overstap hebben gemaakt naar de MO15-2. Daarom is het nog knapper hoe onze meiden (uiteraard weer geholpen door Bowie) IVV keer op keer bij het doel weg weten te houden.

IMG_2182.JPG

Wij zetten hier zelf ook een aantal goede aanvallen tegenover. Bowie kan enorm goed uittrappen, ballen die met gemak de middellijn over stuiteren. In de eerste wedstrijden hadden onze meiden voorin daar wel wat moeite mee, maar daar hebben we nu twee weken op geofend bij de training. En alhoewel het aannemen hier nog steeds niet altijd goed gaat, zien we toch meerdere keren dat er wel goed mee wordt omgegaan. Daarnaast zijn er ook aanvallen waarbij er door de meiden simpelweg goed naar elkaar wordt gepasst. Merina is vandaag de spits en alhoewel ze weinig ervaring heeft (het is pas haar derde wedstrijd ooit) maakt ze het de verdediging van IVV een aantal keren flink lastig.

IMG_2170.JPG

Na een minuut of 15 gaat het toch mis. IVV komt op 1-0 en niet veel later ook op 2-0. We moeten echt complimenten geven aan de aanvallers van onze tegenstander, die duidelijk al een aantal jaar samenspelen en die daarnaast ook een keihard schot in de benen hebben. De moed zakt onze meiden een beetje in de schoenen. We gaan toch niet weer verliezen... Het wordt voor de rust zelfs nog 3-0 en vlak na de rust 4-0. We werden overrompeld door IVV, dat scherp uit de startblokken kwam. Maar dan slaat de wedstrijd om. Onze meiden willen de moed niet opgeven en gaan nog feller de duels in. IVV wordt teruggedwongen en onze aanval komt steeds vaker voor het vijandelijke doel. En na een minuut of tien in de tweede helft worden we beloond. Merina, die inmiddels is opgeschoven naar rechtsvoor, waar ze iets meer ruimte heeft, weet na een goed opgezette aanval van onze kant weer door de verdediging te dribbelen. Dit keer is ze trefzeker en brengt de stand op 4-1.

IMG_2178.JPG

Daar lijkt het ook heel lang bij te blijven. Het spel golft op en neer en goede aanvallen van IVV worden afgewisseld met uitbraken van onze kant. De ouders langs de kant laten zich intussen duidelijk horen. Ze zien dat onze MO15-3 er alles voor geeft en willen zo het team steunen. Ze zien ook dat de scheidsrechter een beetje selectief fluit, wat wel tot ongenoegen leidt. De meiden van IVV maken er bijna een handbalwedstrijd van, maar daar wordt niet 1 keer voor gefloten. Ook de buitenspelregel wordt dan weer wel en dan weer niet toegepast, terwijl meerdere meiden van ons team klagen over het harde spel van het andere team. Dan wordt het vlak voor tijd 5-1. Laten de meiden het hoofd dan hangen? Zeker niet, want vrij snel daarna is het Kaylee die er met een mooi schot nog 5-2 van weet te maken.

IMG_2168.JPG

Toch weer een nederlaag, maar toch ook weer beter spel van onze kant dan vorige week. Bowie was weer op dreef. Ze heeft een aantal fantastische reddingen gemaakt en stichtte met haar uittrappen keer op keer gevaar. De meeste van onze tegengoals waren eigenlijk praktisch onmogelijk om tegen te houden, ballen die ook maar enigszins houdbaar waren werden er door Bowie duikend en springend uitgehouden. Leuk om te horen dat ook deze week de trainers van het andere team weer vol complimenten waren over onze betrouwbare keeper. Voor Bowie stonden Romy en Gina centraal in het midden. Deze meiden waren helemaal kapot na afloop van de wedstrijd, zo hard hebben ze ervoor moeten knokken. De aanvallers van IVV waren geoefende, zeer vaardige meiden, maar konden hun goed opgezette aanvallen vaak niet afronden, doordat dit tweetal bleef vechten om ze tegen te houden. Erg mooi om te zien! Onze backs waren vandaag Juna en Fem. Juna speelde vandaag haar vierde wedstrijd, en heeft al flinke stappen gemaakt sinds haar debuut. Je ziet dat ze haar taken steeds beter doorkrijgt en ondanks dat ze nog geplaagd werd door een blessure die ze vorige week heeft opgelopen, bleef ze er voor gaan. Fem maakte vandaag haar debuut, maar dat zou je bijna niet zeggen. Ze zorgde ervoor dat de aanvallers aan haar kant het flink moeilijk hadden en was niet bang om er stevig in te gaan. Ik denk dat zowel Fem als Juna snel uit gaat groeien tot een onmisbare kracht in onze verdediging.

IMG_2165.JPG

Kassidy stond weer centraal in het midden. Een moeilijke plek, aangezien je dan eigenlijk het hele veld in de gaten moet houden. Lastig om dit uit te voeren als je tegenover een team staat dat zo goed ingespeeld is, maar Kassidy deed dit heel goed. Veel inzet, niet bang en als wij in de aanval waren gaf ze regelmatig goede passes naar onze meiden voorin. Als ze meer ervaring krijgt op deze plek gaat dat helemaal goed komen. Linksmidden stond Zoey. Ook zij zit pas kort op voetbal, maar met haar enthousiasme weet ze al regelmatig de bal te veroveren en goed te passen. Zij is een van de meiden die misschien nog veel moet leren, maar waarvan je weet dat dat niet lang gaat duren. Rechtsmidden begonnen we met Kaylee. Zij is een stabiele factor aan de rechterkant. Ze komt vaak op met de bal en is ook niet bang om haar directe tegenstander dwars te zitten. Ze maakte een heel mooi doelpunt vandaag, dat ze ook echt heeft verdiend. Sara stond ook rechtsmidden. Dit is ook echt wel haar plek, zodat we ons om die positie nooit echt zorgen hoeven te maken. Ze is heel vaardig met de bal en heeft heel veel inzet. Toen onze meiden achterin na de rust even in de wissel wilden, bood ze direct aan een van deze plekken in te nemen. Ook achterin doet ze het goed. Het laatste stuk van de wedstrijd stond ze dan ook nog centraal in het midden, toen Kassidy doorschoof naar linksvoor. Super hoe ze meteen aanbiedt om andere posities in te vullen, alhoewel drie verschillende plekken misschien wel iets teveel van het goede is.

1BC0F348-B1B7-45D1-AA29-CE5EBEB1F53A.jpeg

Voor Rosalie was dat nog erger, want die heeft uiteindelijk op vier plekken moeten staan. Ze begon linksvoor, wat haar favoriete plek is en waar ze heel gevaarlijk is, maar stond ook achterin, centraal in het midden en in de spits. Op alle vier de plekken met veel inzet, waarbij we haar wel zouden willen adviseren om niet te voorzichtig te zijn en gewoon af en toe eens uit te halen. Het wil bij de training wel eens gebeuren dat er een bal met een noodvaart vlak langs mijn oor suist en dan kan je er eigenlijk altijd wel op rekenen dat die door haar geschoten is. Laat volgende keer de keeper van de tegenstander dat maar eens meemaken ;-) Naomi stond rechtsvoor, een plek waar ze het altijd goed doet. Ze is sterk en weet zich altijd een weg door de verdediging te vechten. Ook in de eerste helft van deze wedstrijd weer, waar ze ook een aantal keer gevaarlijk werd. Maar in de tweede helft hebben we het haar niet makkelijk gemaakt. Eerst moest ze achterin invallen (niet haar favoriete plek) en daarna ook nog in het midden (ook niet echt favoriet). Ondanks dat ze zich daar niet echt op haar plek voelt heeft ze zich toch volop ingezet voor het team.

IMG_2181.JPG

Chentelly heeft het prima gedaan in de spits, maar het was voor haar een hele zware wedstrijd. Er stonden eigenlijk constant drie grote verdedigende meiden om haar heen. Aan de ene kant vervelend, aan de andere kant natuurlijk ook een mooi compliment voor haar. Wel jammer dat die verdedigende meiden niet al te zachtzinnig omsprongen met hun taak. Maar je ziet Chentelly wel steeds groeien op haar positie. En doordat ze de verdedigers bezig hield, kreeg Merina, die in de tweede helft rechtsvoor begon, meer ruimte om haar acties te maken. Haar goal was prachtig en ze had zelfs nog wel wat meer kansen om een doelpunt te maken. Maar laten we niet vergeten dat ze pas haar derde wedstrijd speelde. Als zij goed en enthousiast door blijft trainen wordt ze gegarandeerd een hele gevaarlijke doelpuntenmaker.

Goed, niet gewonnen, genoeg gezien om aan te blijven werken, maar toch ook genoeg goede dingen gezien. Het team maakt nu al grotere stappen vooruit dan we hadden verwacht. Daarnaast is dit een ontzettend leuke en enthousiaste groep om te trainen. We kunnen dan ook niet wachten om te zien hoe zich dat allemaal verder gaat ontwikkelen de komende tijd.

Patrick, met foto's van Jolanda23 september 2023, 13.15 uur
FC Purmerend MO15-3 - FC Volendam MO15-2 0-6

IMG_1844.JPG

Er klinkt een ijzige gil langs de kant van veld D van FC Purmerend. "Nou heb ik mijn haar helemaal voor niets gestyled!" De wedstrijd tegen Volendam gaat over vijf minuten beginnen, maar het is opeens keihard beginnen te regenen. Dit tot groot ongenoegen van de meiden langs de kant, die proberen een plekje onder een boom of struik te vinden om toch maar een klein beetje droog te blijven. Dat is helaas nutteloos, waardoor vijf minuten later ons elftal half verzopen op het veld klaarstaat. Uiteraard heeft ook Volendam hier last van. Daar komt bij: als de wedstrijd begint is het weer droog, dus daar zullen we verder geen last hebben.

IMG_1849.JPG

Onze derde wedstrijd van het seizoen. Na twee nederlagen moeten we het nu opnemen tegen waarschijnlijk het sterkste team uit de poule. Volendam heeft eerder met 12-0 gewonnen van SDZ en ook KFC werd op een nederlaag getracteerd. De trainer van het team zegt vooraf aan de wedstrijd ook dat dit een ervaren team is, dat al een behoorlijk tijdje samenspeelt. Onze MO15-3 zal het dan ook behoorlijk lastig gaan krijgen vandaag. Toch begint de wedstrijd zeker veelbelovend. Volendam komt er meerdere keren sterk doorheen, maar onze verdediging staat goed en weet het oranje gevaar redelijk bij ons doel weg te houden. Zelf komen we er ook een paar keer uit. Het is alleen lastig om goed door te breken, aangezien Volendam centraal in de verdediging twee grote, sterke meiden heeft staan die niet van plan zijn om opzij te gaan. Onze meiden voorin zijn een stuk kleiner en hebben wel snelheid, maar hebben er toch moeite mee om in de buurt van het doel te komen. 

IMG_1852.JPG

Na een minuut of twintig dapper de nul te hebben gehouden, moeten onze meiden toch de eerste tegengoal incasseren, vrij snel gevolgd door een tweede en een derde. Zo staan we bij rust met 0-3 achter. Balen, maar helaas ook een beetje onvermijdelijk. In deze eerste fase spelen we zes wedstrijden, voornamelijk tegen teams die al jaren samenspelen. Teams die misschien ook wel in de eerste klasse zouden kunnen spelen. Natuurlijk willen we altijd proberen om te winnen en het is moeilijk om te accepteren dat we weer achter staan, maar eigenlijk zou je de wedstrijden in de eerste fase moeten zien als een stel zware trainingen, waar de meiden veel van kunnen leren.

Want het is deze wedstrijd heel duidelijk dat er, begrijpelijk, nog wel het een ander mis gaat. Het ligt in ieder geval niet aan de inzet, want iedereen werkt er keihard voor om Volendam uit de buurt van ons doel te houden. Ook wordt er goed de duels in gegaan. De meiden laten zich niet zomaar opzij zetten en er worden stevige schouderduwen uitgedeeld. Af en toe wordt er goed gepasst en we zien zelfs wat leuke combinaties voorbij komen. Waar het dan wel misgaat?

IMG_1855.JPG

Een belangrijke reden dat Volendam bij rust met 0-3 voorstond en zelfs uit weet te lopen naar 0-6, is het feit dat er teveel ruimte is tussen de linies. We hebben aangegeven dat er hooguit tien meter tussen de linies moet zitten, maar dat is op het veld nog niet echt te zien. Aanval en middenveld staan eigenlijk te dicht op elkaar, terwijl de verdediging daar dan weer te ver achter staat. Vandaar dat de aanvalsters van Volendam vaak een zee aan ruimte hadden om hun aanval op te zetten. De meiden uit het middenveld moesten dan een te grote afstand overbruggen om de verdediging te kunnen helpen. Als de linies dichter op elkaar aansluiten, dan heeft het andere team minder ruimte en is het moeilijker voor ze om door te breken.

IMG_1867.JPG

Ook het communiceren in het veld kan beter. We zien regelmatig dat meiden niet doorhebben dat er een tegenstander vlak achter ze staat omdat er niet wordt geroepen. Of dat er twee meiden tegelijk op een bal afrennen, waardoor ze er eigenlijk allebei niks mee kunnen en de bal vaak bij het andere team terecht komt. Achterin ging de communicatie tussen Bowie en onze verdedigers overigens wel al een stuk beter en in de situaties dat het erg druk was achterin hebben de meiden elkaar prima gesteund. Ook het opruimen van de bal, waar we op de training op hebben geoefend, ging beter.

IMG_1875.JPG

Wel zien we dat sommige meiden vaak wat te afwachtend zijn. Een meisje heeft de bal, raakt deze kwijt en geeft dan op. Dat is jammer, want je moet juist proberen om deze bal zo snel mogelijk terug te winnen. En er is nog te weinig rust aan de bal. Ik geef toe dat de Volendamse meiden onze meiden ook weinig tijd gaven om rond te kijken voordat ze de bal wegschoten. Maar in het ideale geval kijk je altijd eerst even snel om je heen om te zien waar de bal het beste naartoe geschoten kan worden. En vaak zijn meiden toch nog een beetje bang om zelf met de bal meters te maken. Vaak is het zelf met de bal op stap gaan een betere oplossing dan deze meteen wegschieten. Ook een agendapunt voor de training overigens: dribbelen. We zien regelmatig dat de bal te ver vooruit wordt gespeeld en dat een van de Volendamse meiden er dan net iets eerder bij is.

Een van de dingen waar we op wijzen bij de bespreking voor de wedstrijd, is het feit dat als je als team de bal hebt, je het veld groot moet maken, en dat je het juist klein moet maken als het andere team de bal heeft. Meiden die meer ervaring hebben, die snappen dit goed en letten daar ook op. Maar voor meiden die net zijn begonnen met voetbal is dat nog een lastig concept en dat is ook heel begrijpelijk. Het zijn allemaal dingen waar we de komende weken bij de training aan gaan werken en die ik beter uit moet leggen. Naarmate we dan ook meer wedstrijden spelen worden dat soort dingen duidelijker. Dat geldt ook voor de posities waar de meiden staan. Veel meiden staan nu nog op een plek die nieuw voor ze is en waarvan nog niet honderd procent duidelijk is wat hun taak daar precies is. Ook dat zullen we de komende tijd uitleggen en blijven uitleggen.

Als de wedstrijd is afgelopen, komt de trainer van Volendam naar me toe. Ze vond het een leuke, sportieve wedstrijd. Ze vond ook dat we het voor een onervaren team helemaal niet slecht hebben gedaan en wenst ons veel succes in de rest van het seizoen. "Oh ja, en hoe heet jullie keeper eigenlijk? Ik zou wel zo'n keeper kunnen gebruiken!" Bowie, die dat ook heeft gehoord, schudt meteen met haar hoofd. Ze is vastberaden om er dit seizoen met de meiden van de MO15-3 een mooi seizoen van te maken. Als we zorgen dat de meiden goed kunnen blijven trainen, als we ze dingen goed uitleggen en vooral ook positief blijven, gaat dat ook zeker lukken.

IMG_1846.JPG

IMG_1895.JPG

IMG_1897.JPG

IMG_1903.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

16 september 2023, 13.15 uur
FC Purmerend MO15-3 - Kadoelen MO15-2 1-3

IMG_1815.JPG

De tweede wedstrijd voor de MO15-3 van FC Purmerend. De meiden hebben hun best gedaan bij de training en hebben er zin in vandaag. Er is afgelopen week onder andere een partijtje gespeeld tegen de MO15-2 en de meiden hebben daarin weer laten zien veel in hun mars te hebben. We zijn dan ook heel benieuwd hoe het vandaag tegen Kadoelen zal gaan. Een team waar we vorig seizoen vier keer tegen hebben gespeeld, alhoewel we wel het idee hadden vier keer een heel ander team tegenover ons te hebben. Geen idee dan ook wat we dit keer voor team tegenover ons krijgen, maar het maakt ook niet uit. We gaan uit van onze eigen kracht en sowieso is de eerste fase van de competitie bedoeld om te kijken waar we staan.

IMG_9627.JPG

De meiden kunnen in deze fase hun positie in het veld vinden en leren samenspelen. Er staat dan ook helemaal geen druk op, maar daar denken de meiden zelf anders over. Ze willen gewoon winnen vandaag en staan dan ook vol ongeduld op het veld te wachten tot de wedstrijd begint. Alleen... de scheidsrechter, waar we voor de wedstrijd toch echt al uitgebreid mee hebben gesproken, is verdwenen. We beginnen ons een beetje zorgen te maken, maar gelukkig zien we hem dan in de verte aan komen rennen. Verder zeker ook geen klachten over de scheids, die prima heeft gefloten.

IMG_1818.JPG

Als de wedstrijd begint, dan blijkt al meteen dat dit een andere wedstrijd gaat worden dan vorige week. Hier staan twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. De eerste tien minuten zijn voor ons. We zien een paar leuke combinaties en het spel speelt zich voornamelijk op de helft van Kadoelen af. We komen nog niet echt in de buurt van het doel, maar dat is vooral te danken aan een grote verdedigster van Kadoelen, die centraal in hun verdediging staat en al onze aanvallen onderbreekt. Na tien minuten slaat het spel een beetje om.

IMG_1836.JPG

Kadoelen begint in de wedstrijd te komen en nu wordt onze verdediging op de proef gesteld. Ook voorin heeft Kadoelen een paar sterke meiden staan, die een aantal keer gevaarlijk door weten te breken. Onze verdedigers hebben hier hun handen vol aan, maar weten samen heel wat aanvallen af te slaan. Desondanks merken we wel dat de meiden nog echt aan elkaar moeten wennen. Een paar keer is er even wat twijfel over wie een aanval moet onderbreken en daar wordt door Kadoelen twee keer van geprofiteerd. Zo staat het bij de rust 0-2, wat echt zonde is, want we doen zeker niet onder voor onze tegenstanders.

IMG_1839.JPG

Gelukkig zien we dit keer wel minder boze gezichten dan vorige week. Nee, het is niet leuk om achter te staan, maar er is nog een helft te gaan en we zijn zeker niet kansloos. De meiden hebben gewoon lekker gevoetbald en hebben er zin om de stand om te draaien in de tweede helft. Wel blijkt dat veel meiden nog op zoek zijn naar hun plek in het veld. De ene na de andere staat naast me om te vragen of ze het in de tweede helft misschien ergens anders mag proberen. Ook hebben meerdere meiden, dan vooral de meiden die nog niet zo lang voetballen of net pas zijn begonnen, nog wel wat vragen over hun plek en wat er daar precies van ze wordt verwacht. Dat is natuurlijk logisch en het zal ook stukje bij beetje duidelijker worden naarmate er meer wordt getraind en meer wedstrijden worden gespeeld. Zo wordt de opstelling voor de tweede helft een flinke puzzel, maar als de scheids fluit om verder te gaan is het toch gelukt om iedereen een plekje te geven.

IMG_1823.JPG

Onze MO15-3 zoekt vol enthousiasme de weg naar voren. Net als vorige week nemen we in de tweede helft het inititatief over. Kadoelen weet er nog wel regelmatig uit te komen, maar de actie speelt zich meer af voor het andere doel. Ondanks dat de meiden voorin het niet makkelijk hebben tegen de Amsterdamse verdediging, komen we er vaker doorheen. En waar de keeper het bij de eerste schoten nog niet zo moeilijk heeft, beginnen er toch echt wat hachelijke situaties voor het doel van Kadoelen te ontstaan. Meerdere keren is het een wirwar aan gele en groene spelers, waarbij de gele meiden hartstochtelijk hun best doen de bal in het net te krijgen, terwijl de groene meiden lijf en leden voor de bal gooien om dit toch vooral te voorkomen. Op de bank wordt volop meegeleefd. Al onze wissels zouden het liefst zo snel mogelijk het veld inrennen om dan zelf maar de bal in het doel te schieten en vragen om de minuut hoe lang het nog duurt voor ze erin mogen.

IMG_1832.JPG

Dan krijgen we toch nog een teleurstelling te verwerken. Een aanval van Kadoelen wordt afgerond met een hard schot, dat met puur geluk over Bowie heendwarrelt. 0-3! Balen, want Bowie staat weer super te keepen, en alle meiden werken zo hard dat ze een derde tegengoal echt niet hadden verdiend. Halverwege de rust even drinkpauze. Onze wissels rennen het veld in, vastberaden om toch nog wat aan de stand te doen. De meiden die nu wissel moeten staan komen ook naar me toe, om te vragen of ze de laatste vijf minuten weer terug het veld in mogen. Mooi om de inzet en het enthousiasme te zien, maar we willen toch proberen om meiden die op dezelfde positie staan evenveel te laten spelen. Het valt me nu ook eigenlijk voor het eerst op hoe druk het is langs de lijn. Er staan heel veel ouders, broers, zussen, opa's, oma's en andere familieleden langs de kant om het team aan te moedigen en dat is heel mooi om te zien. De meiden werken er hard voor en dan is het mooi dat ze in grote getalen worden aangemoedigd.

IMG_9615.JPG

De fans krijgen een spectaculaire slotfase voorgeschoteld. We hebben duidelijk de overhand en alhoewel onze verdediging zeker nog een paar keer op de proef wordt gesteld, zijn het toch vooral de verdediging en keeper van Kadoelen die flink aan de bak moeten. Meerdere keren staat iedereen langs de kant al met de handen omhoog om te juichen, als de bal er toch op het laatste moment weer uit wordt gehouden.

IMG_9613.JPG

Maar vijf minuten voor tijd is het Naomi die zich door de verdediging van Kadoelen heen vecht, hard tegen de keeper schiet maar dan in de rebound alsnog het doel weet te vinden. 1-3! Volop blijdschap op de bank, je merkt dat iedereen opgelucht is dat we in ieder geval ons eerste doelpunt van het seizoen hebben gemaakt. En 1 minuut later staan we weer voor het doel, maar schiet Naomi helaas tegen de paal, wat weer twee minuten later wordt gevolgd door een schot van Jomana dat net over het doel gaat. De meiden blijven er voor vechten, maar dan fluit de scheids af.

IMG_9573.JPG

Het is jammer dat we geen punten hebben overgehouden aan deze wedstrijd, maar we mogen trots zijn op het spel en de inzet die we hebben gezien. Iedereen heeft keihard haar best gedaan en als we nog meer getraind hebben en nog meer wedstrijden hebben gespeeld, zal je zien dat alles op het veld nog veel soepeler gaat. Genoeg punten weer om bij de training aan te werken komende week!

IMG_9543.JPG

IMG_1826.JPG

IMG_1822.JPG

IMG_1835.JPG

IMG_1830.JPG

IMG_1816.JPG

Door Patrick, foto's van Jolanda9 september 2023, 10.00 uur

DZS MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 6-0

team.png

Het is heet langs de lijn op Sportpark De Boogbal in Neck. Ondanks dat de wedstrijd is vervroegd vanwege de verwachte hoge temperaturen, hebben de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend nu ook al allemaal rode gezichten van de hitte. Ze staan water te drinken tijdens de eerste extra drinkpauze en hebben er al een pittige eerste 20 minuten op zitten. We spelen vandaag tegen de MO15-1 van DZS, een team dat al jaren samenspeelt en dat bestaat uit bijna alleen maar tweedejaars meiden. Ons team is een samenstelling van de MO15-3 en MO13-2 van vorig seizoen, met heel wat nieuwe meiden, waarvan er een aantal vandaag hun eerste voetbalwedstrijd spelen. Met andere woorden, een team waarbij iedereen nog aan elkaar moet wennen en nog moet leren samenspelen.

IMG_9914.JPG

Naast de onervarenheid en hitte spelen dan ook de zenuwen nog een rol. Het zijn niet alleen de nieuwe meiden die vanochtend met buikpijn wakker werden, het is voor iedereen spannend om een nieuw seizoen te beginnen. Zelf was ik ook wel een beetje gespannen en vergat prompt mijn halve praatje voor de wedstrijd. De helft die ik niet was vergeten zal er ook nog wel een beetje hakkelend uit zijn gekomen. Ach ja, ik moet er ook nog een beetje inkomen ;-)

IMG_9902.JPG

Desondanks gaat het helemaal niet slecht op het veld.  We staan dan wel met 3-0 achter, we worden ook weer niet overlopen en konden er zelfs al een paar keer uitkomen. Als de scheidsrechter fluit om verder te spelen gaat het zelfs nog beter. De grote meiden van DZS krijgen het steeds moeilijker met onze meiden, die dan misschien wel een kop kleiner zijn, maar nog energie voor twee hebben. Door een ongelukkig doelpunt wordt het nog wel 4-0 voor DZS, waardoor we toch een beetje met een kattig gevoel de rust ingaan.

IMG_9898.JPG

Ik probeer het in de pauze ïn de kleedkamer nog met: "Het gaat helemaal niet zo slecht...", maar daar is blijkbaar niemand het mee eens. De gezichten staan op standje 'Onweer' en iedereen heeft wel een mening over waar dat door komt. Natuurlijk: ik heb in mijn notitieboekje al een hele waslijst aan dingen staan die beter kunnen, maar nogmaals: dit is onze eerste wedstrijd pas. Dan roept een van de meiden: "Eej, de waterzak is lek!" En inderdaad. De vloer van de kleedkamer is nat en je ziet het water eruit sijpelen. Dat breekt de spanning wel een beetje. Ook vorig seizoen hadden we twee keer te maken met een waterzak die lek was en dat is een beetje een running gag geworden. Desondanks hebben we een heel goed seizoen gehad, dus laat dat een signaal zijn dat dit ook een goed seizoen gaat worden. Uiteindelijk willen de meiden dan toch wel toegeven dat het allemaal ook weer niet zo slecht gaat en als ze weer het veld oplopen merk je dat ze nog niet klaar zijn met DZS.

IMG_9909.JPG

De tweede helft is dan ook een heel ander verhaal. Nog steeds gaat er genoeg niet helemaal zoals het moet, maar er wordt nog feller gespeeld dan in de eerste helft. DZS, dat weinig wissels heeft en waar de meiden er een beetje doorheen beginnen te zitten, weet zich niet echt meer raad met onze felheid en we beginnen er steeds vaker doorheen te komen. Op de bank wordt er ook volop meegeleefd. De meiden roepen aanwijzingen naar elkaar en je merkt dat iedereen het vandaag heel graag goed wil doen. We krijgen meerdere keren de bal goed voor het doel, alleen is de afrondig dan net niet effectief genoeg. De drang naar voren is inmiddels zo groot geworden, dat DZS nog een paar kansen krijgt om er doorheen te komen. En ondanks dat Bowie super staat te keepen komen er nog twee goals voor het andere team bij.

IMG_9919.JPG

En toch: de meiden komen nu heel anders het veld af. Ze hebben gezien dat het best aardig liep in de tweede helft en hebben daar wel wat vertrouwen uit gehaald. Onze nieuwe speelsters zijn ook blij. Ondanks dat het behoorlijk pittig was allemaal hebben ze het heel leuk gevonden en het ook helemaal niet gek gedaan. Er zijn dan ook genoeg positieve dingen om mee te nemen uit deze wedstrijd. En die waslijst aan dingen die beter kunnen gaan we 1 voor 1 aanpakken bij de trainingen de komende weken. Als iedereen in de kleedkamer dan nog "Lang zal ze leven zingt" voor de jarige Gina wordt er zowaar zelfs weer gelachen. Dat gaat wel goedkomen dit seizoen.

IMG_9905.JPG

IMG_9907b.jpg

IMG_9913b.JPG

Patrick, met foto's van Mohand en Paul (de eerste foto)


10 juni 2023 09.00 uur

KNVB Final League toernooi

Toernooi, Sportpark De Boogbal, Neck

IMG_0221.JPG

En dan is het 10 juni en staat het laatste toernooi van het seizoen op het programma. De laatste keer voor deze meiden om in deze samenstelling te laten zien wat ze kunnen. Een toernooi waarin we het op moeten gaan nemen tegen oude bekenden (pff… weer tegen diezelfde teams) en een aantal teams die we nog niet kennen. Alleen… tegen wie moeten we nou eigenlijk?

IMG_0233.JPG

De indeling van het toernooi is angstvallig geheim gehouden. Ja, we weten dat we om 9 uur onze eerste wedstrijd moeten spelen, maar daar blijft het ook eigenlijk bij. Ook als we om 08.00 uur allemaal op het terras van Sportpark De Boogbal in Neck zitten is er nog geen indeling bekend. Wel mooi om te zien dat wij als enige team al compleet aanwezig zijn, terwijl van de andere zes clubs er nog maar mondjesmaat meiden binnendruppelen. En als wij al lang en breed op het veld staan en onze warming-up doen, zijn
sommige teams nog niet eens gearriveerd. Met de toewijding en inzet van ons team heeft het dit seizoen altijd goed gezeten.

IMG_0238.JPG

Mike heeft het moeilijk vandaag. Niet verwonderlijk ook, want hij heeft veel van de meiden in dit team 4 jaar getraind, en dit zal zijn laatste toernooi zijn met hen. Volgend seizoen neemt hij de MO17-2 voor zijn rekening en ga ik verder met de MO15-3. Hij vraagt me dan ook vandaag de honneurs als trainer waar te nemen, terwijl hij zelf op de tribune plaatsneemt. Aan de ene kant om te kijken of ik het weer aankan om zelf een team te begeleiden en coachen, aan de andere kant ook omdat hij nog even rustig wil genieten van zijn laatste wedstrijden met de meiden.

IMG_0243.JPG

Die eerste wedstrijd begint later dan we hadden verwacht. De speaker geeft aan dat wij pas om 09.45 hoeven te beginnen, wat niet met veel enthousiasme wordt ontvangen. "Zijn we daar zo vroeg voor opgestaan?"De eerste tegenstander blijkt DZS te zijn, een team waar we dit seizoen twee keer van hebben verloren. Dat waren wedstrijden die gelijk opgingen, maar waar wij niet fortuinlijk waren in de afronding. Deze derde kans op een overwinning willen de meiden alleen niet laten schieten. DZS heeft in het begin van de wedstrijd het overwicht, maar onze meiden laten zich daar niet door van de wijs brengen.

IMG_0254.JPG

En alles slaat helemaal om als Estelle er kort in de tweede helft 1-0 voor ons van maakt! Ze beloont een mooie rush met een hard schot dat voor de keeper onhoudbaar is. Het wordt nog mooier als Naomi er even later 2-0 voor maakt. Ze vecht zich door de verdediging heen en rondt ook al af met een schot waar de keeper geen antwoord op heeft. Ze solliciteert daarmee nadrukkelijk naar de plek van spits in de MO15-3 voor volgend seizoen, want dit is niet haar eerste doelpunt de afgelopen weken.

IMG_0255.JPG

DZS probeert nog wel wat terug te doen, maar dit is al hun tweede wedstrijd vandaag en het is erg warm, dus ze hebben er simpelweg de energie niet voor. En zo winnen wij verdiend onze eerste wedstrijd vandaag!

IMG_0264.JPG

Dan de tweede wedstrijd, tegen Amstelveen/Heemraad. Zij hebben verloren tegen DZS, maar blijken wel degelijk te kunnen voetballen. De wedstrijd gaat gelijk op, als Amstelveen een beetje fortuinlijk op voorsprong komt. Dit keer is het aan ons om op de gelijkmaker te jagen. We komen ook een aantal keer dicht in de buurt van de 1-1, maar missen een beetje het geluk. En zo wint Amstelveen van ons, maar zijn we op doelgemiddelde toch poulewinnaar geworden. Later blijkt dat we hiermee zelfs de eerste prijs van 
onze helft van het toernooi hebben gewonnen, maar er wordt toch ook nog een wedstrijd gespeeld tussen de nummer 1 van beide poules.

IMG_0274.JPG

Dan is het tijd voor een teamfoto. De laatste van deze meiden met hun trainers. Een emotioneel moment want volgend seizoen spelen veel meiden in andere teams en zal Mike overstappen naar de MO17-2.

IMG_0287.JPG

En zo staan we weer tegenover Kadoelen, waar we dit seizoen al drie keer eerder tegen hebben gespeeld. Alleen… dit is niet het Kadoelen dat we kennen. Als we hier hardop over klagen legt een ouder van onze tegenstander uit dat het team vandaag voor de helft bestaat uit MO15-meiden en voor de helft uit MO17-meiden! Dat verklaart gelijk hoe het mogelijk is dat Kadoelen hun poule heeft gewonnen, terwijl ze in de competitie vrij kansloos laatste waren geworden (waarbij wij nog een keer met 10-3 van ze hebben gewonnen). 

IMG_0332.JPG

Laat duidelijk zijn dat het niet eerlijk is. De MO17-meiden drukken een groot stempel op hun team en zijn veel groter en sterker dan onze MO15-3. Toch wordt het een spannende wedstrijd, waarin we zeker niet onderdoen voor Kadoelen. Maar ook hier komt onze tegenstander met een beetje geluk voor te staan. Wij doen er daarna alles aan om de gelijkmaker te maken en er zo nog penalties uit te slepen. Maar als de scheids dan ook nog te vroeg affluit is duidelijk dat dat hem niet meer gaat worden. Het wordt nog een beetje onvriendelijk als de meiden van de MO15-3 hun ongenoegen laten blijken over het feit dat deze wedstrijd niet eerlijk is gegaan. De coach van Kadoelen legt uit dat het vanuit zijn club is geregeld dat het team in deze samenstelling mee heeft gedaan en dat het ook niet zijn keuze was.

IMG_0335.JPG

We overwegen nog even te klagen bij de organisatie van het toernooi, maar dan horen we via de speaker dat ons team toch een eerste prijs krijgt vandaag. De stemming slaat dan ook meteen om. Blij halen de meiden hun winnaarstroffee op en dat is natuurlijk ook helemaal terecht.

De meiden hebben er dit seizoen zo hard voor geknokt dat het niet meer dan terecht is dat ze in het laatste weekend nog een eerste prijs mee mogen nemen. Die wordt na afloop geschonken aan een geëmotioneerde Mike, die belooft de beker een mooi plekje te geven. En dan zit het seizoen erop. Er worden nog volop foto's gemaakt van meiden die op de foto willen met de beker en dat gaat een voor een iedereen naar huis. 

IMG_0336.JPG

We kunnen terugkijken op een fantastisch seizoen, dat we niet snel zullen vergeten. Het was voor mij een mooie ervaring om met Mike en de meiden te werken dit seizoen en ik kan dan ook alleen maar hopen dat het volgende seizoen net zo bijzonder gaat worden. Ons team verspreidt zich over de MO15-1, MO15-2, MO15-3 en MO17-2 en ik wens iedereen daar heel veel succes en plezier toe!

IMG_0354.JPG

IMG_0349.JPG

IMG_0303.JPG

IMG_0320.JPG

IMG_0310.JPG

IMG_0353.JPG

Patrick, met foto's van JolandaAlliance 22 Kika toernooi

IMG_0082.JPG

De dag na onze wedstrijd tegen Purmersteijn wacht de volgende uitdaging al op ons. Het Kika toernooi van de Haarlemse club Alliance 22. Het is net als gisteren prachtig weer en de meiden hebben er zin in. We zijn ingedeeld op veld 2, waar aan de zijkant gelukkig veel schaduw is. Vanuit de schaduw zien we hoe onze twee tegenstanders van vandaag, de MO15-2 van Alliance en de MO15-2 van Onze Gezellen, het tegen elkaar opnemen. Het is een behoorlijke afstraffing voor de thuisclub, want Onze Gezellen treft zo ongeveer bij elke aanval doel. Wat blijkt: deze twee teams zitten ook bij elkaar in de competitie. Onze Gezellen is hier ongeslagen kampioen geworden en Alliance laatste. Dat belooft wat!

IMG_0084.JPG

Wij moeten eerst tegen Alliance. Nadat we hebben gezien hoe zij zo dik hebben verloren, zie je de meiden van onze MO15-3 met een grote glimlach op het veld staan. Dat gaan wij toch gewoon ook even doen? We gaan ook al meteen volop in de aanval. Alleen... we hebben te maken met hetzelfde probleem als gisteren. We krijgen heel veel kansen, maar het lukt maar niet om een doelpunt te maken. Dat is zonde, wat er zijn echt heel wat mooie aanvallen van ons te zien. Er is dan een voetbalwet die zegt dat als je zelf niet scoort, dat je tegenstander dat dan wel doet. En naarmate de wedstrijd vordert komt Alliance er ook steeds meer uit. Ze hebben hoop gekregen nu wij het net niet weten te vinden en Bowie moet een aantal keer in actie komen. Gelukkig is ze vandaag in absolute topvorm en houdt haar doel schoon. Maar goed: geen walkover, maar ook niet verloren.

IMG_0089.JPG

De tweede wedstrijd, die meteen na onze eerste begint. Het mag duidelijk zijn dat Onze Gezellen goed kan voetballen. Ze hebben vooral voorin een paar meiden staan die goed combineren en veel snelheid hebben. Gelukkig is onze verdediging op volle sterkte vandaag. En als de meiden van OG er wel door weten te komen, dan staat Bowie er altijd nog. Wij krijgen zelf ook een paar kansen, maar helaas leidt dat niet tot goals. En zo eindigt ook de tweede wedstrijd in 0-0.

IMG_0098.JPG

Pauze. Even de tijd voor de meiden om bij te komen in de schaduw. Dat is ook wel nodig, want de zon brandt behoorlijk en de meiden hebben alles gegeven. Daar komt bij dat de wedstrijd van gisteren ook behoorlijk intensief was. Gelukkig valt er in de kantine ook genoeg suiker te halen en weten de meiden zich weer behoorlijk op te peppen.

IMG_0099.JPG

Dat blijkt wel in de derde wedstrijd. Alliance heeft daarnet weer dik verloren van Onze Gezellen en is er op gebrand om dan in ieder geval in de laatste wedstrijd nog wat punten binnen te slepen. Maar wij laten ons ook niet onbetuigd. Zo golft het spel lekker op en neer en is het een hele leuke wedstrijd om naar te kijken. Toch lijkt het er op dat ook onze laatste wedstrijd in 0-0 gaat eindigen, tot Naomi op gegeven moment de bal krijgt in het strafschopgebied. Ze haalt uit en... 1-0 voor ons! Het doelpunt geeft een enorme bevrijding. We hebben fantastische spitsen in ons team, maar als die dan een keer een dag hebben waarop het allemaal even niet lukt, dan is het goed om te weten dat er andere meiden zijn die ook een goal kunnen maken.

IMG_0102.JPG

En zo is de laatste wedstrijd tegen Onze Gezellen eigenlijk ook gelijk de finale. De winnaar neemt de grootste beker mee naar huis en er wordt dan ook hard voor gestreden. Onze Gezellen komt wel vaak gevaarlijk voor ons doel, maar wij weten dat deze keer veel beter te pareren. En naarmate de wedstrijd vordert, begint de wedstrijd te draaien. Onze meiden gaan er echt helemaal voor en daar weet onze tegenstander niet echt raad mee. De MO15-3 van FC Purmerend heeft dit seizoen er echt voor leren knokken en dat blijkt vandaag ook weer volop. De meiden willen zo graag, dat er flink wordt gemopperd als de scheidsrechter aanvallen van ons affluit. En dat gebeurt nogal eens. Dat is op gegeven moment zo frustrerend dat er een woordenwisseling ontstaat tussen een van onze meiden en de scheids, die er toe leidt dat hij haar er niet alleen uitstuurt, maar dat hij gelijk ook ons hele team diskwalificeert.

IMG_0106.JPG

Laat duidelijk zijn dat je als speler de beslissingen van de scheids altijd moet respecteren en dat je je mond moet houden, zelfs als je het ergens niet mee eens bent. Maar om het hele team op deze manier te straffen is wel een beetje zwaar. Zo loopt het toernooi wel een beetje met een domper af. De mooie beker voor de tweede plaats maakt een hoop goed, maar er had vandaag zeker meer ingezeten. Op naar ons volgende toernooi dan maar!

IMG_0107.JPG

IMG_0111.JPG

IMG_0115.JPG

IMG_0118.JPG

IMG_0120.JPG

IMG_0123.JPG

IMG_0131.JPG

IMG_0137_bewerkt.jpg

Patrick, met foto's van Jolanda


FC Purmerend MO15-3 - Purmersteijn MO15-1 2-5

IMG_9954.JPG


De laatste competitiewedstrijd voor onze MO15-3, die nog een keer wil laten zien wat ze kunnen. De laatste wedstrijd van een mooi maar ook wel moeilijk seizoen, waarin we veel met blessures te maken hebben gehad. Maar ook een seizoen waarin we vaak heel goed hebben gevoetbald. Vooral de tweede helft van de competitie zijn we goed bezig. Sterker nog, zoals ik de meiden voor de wedstrijd zeg, als we alleen naar de laatste zes wedstrijden zouden kijken, dan zouden wij zelfs bovenaan staan! Wel gelijk met Purmersteijn, maar met een beter doelsaldo. Dat laat duidelijk zien hoe goed deze meiden wel kunnen voetballen als ze niet te maken hebben met blessures.

IMG_9962.JPG

Purmersteijn kan vandaag kampioen worden, maar daar willen wij natuurlijk een stokje voor steken. En ze zijn bij onze tegenstander ook niet heel zeker van hun zaak. De trainer loopt namelijk al anderhalf uur voor de wedstrijd begint over ons complex te ijsberen. Zijn meiden zien er ook een beetje stil uit als ze even later aankomen. Die van ons zijn een stuk minder stil. Ze willen het Purmersteijn vandaag zo moeilijk mogelijk gaan maken en willen daar echt wel een extra tandje voor bijschroeven.

IMG_9959.JPG

Dat blijkt ook meteen als de wedstrijd is begonnen. Alhoewel duidelijk is dat Purmersteijn niet voor niets eerste staat, doet onze MO15-3 hier zeker niet voor onder. Aanvallen van Purmersteijn worden meteen gepareerd door aanvallen van ons eigen team. Alleen... waar Purmersteijn al snel een paar keer fortuinlijk is en ons doel weet te treffen, daar hebben onze spitsen vandaag hun vizier iets minder op scherp staan. Er zijn mooie aanvallen te zien waar goede kansen uit voorkomen, maar het is telkens de keeper van Purmersteijn die de bal tegen weet te houden. Ook vliegt er nog wel eens een bal naast. Zonde, want zo staat het op gegeven moment al 0-3 voor Purmersteijn en dat was echt niet nodig geweest. Gelukkig weet Romy er wel vlak voor rust nog 1-3 van te maken, zodat we zeker weten dat de tweede helft ook nog spannend gaat worden.

IMG_9953.JPG

Alleen... in de tweede helft loopt het eigenlijk precies hetzelfde als we in de eerste helft hebben gezien. Kansen aan beide kanten, Purmersteijn dat weet te scoren en onze spitsen die keer op keer worden tegengehouden. Zo hebben we een stand van 1-5, die eigenlijk de verhoudingen op het veld helemaal niet goed weergeeft. Tegen het einde van de wedstrijd krijgen wij dan nog wel een penalty, die er door Estelle netjes in wordt geschoten, maar dan wordt er afgefloten. Blijheid bij Purmersteijn, dat dan toch kampioen is geworden. We hebben er alles aan gedaan, maar als die bal er gewoon niet in wil, dan houdt het helaas op.

IMG_9934.JPG

Toch is ook deze derde fase een goede fase geweest voor het team, waarin de meiden veel hebben geleerd en waarin de MO15-3 echt een hecht team is geworden. Nog drie toernooien en dan zit het seizoen er helaas alweer op...

IMG_9932.JPG

IMG_9918.JPG

IMG_9913.JPG

IMG_9907.JPG

IMG_9895.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda


Ilpendam MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 5-5

Vandaag weer eens een onvervalste derby op het programma, tegen de meiden van Ilpendam. De derde keer dit seizoen dat we elkaar tegenkomen, waarbij we inmiddels allebei een keer gewonnen hebben. Genoeg reden om helemaal voor de overwinning te gaan deze keer, en zo de onderlinge strijd in ons voordeel te beslissen. We moeten er alleen wel rekening mee houden dat Ilpendam nog kans heeft om kampioen te worden, zodat we waarschijnlijk ook te maken krijgen met een scheidsrechter die er alles aan zal doen om zijn team te laten winnen.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.50-2.jpeg

We missen nogal wat meiden vandaag, door blessures en andere redenen. Zodoende hebben we vandaag 14 meiden mee. Meiden die er zin in hebben om het Ilpendam niet makkelijk te gaan maken vandaag. Maar het is ook al snel duidelijk dat Ilpendam ook niet van plan is al te vriendelijk met ons om te springen. Per slot van rekening zijn er twee meiden van het team van Ilpendam overgestapt naar ons team, en een van hun trainers laat zowel voor als tijdens de wedstrijd blijken dat hem dat niet zint. Beetje kinderachtig, maar ze zullen er vandaag alles aan doen om hun titelaspiraties in leven te houden.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.49.jpeg

Dat dit een spannend potje gaat worden blijkt al meteen aan het begin van de wedstrijd. Na 2 minuten is het Estelle die er na een mooie rush al 0-1 van maakt voor ons. Lang kunnen we niet van de voorsprong genieten, want al meteen uit de volgende aanval is het Ilpendam dat gelijk maakt. Ok, zo staat het na drie minuten al 1-1 en is duidelijk dat we nog wat mogen verwachten vandaag. Het is het eerste deel van de wedstrijd duidelijk dat Ilpendam nog wat te winnen heeft. Ze komen er vaak doorheen en onze verdedigers hebben de handen vol aan hun sterke aanvallers.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.49-2.jpeg

We hebben daar niet meteen heel veel tegenin te brengen. Het is vooral tegenhouden en er op hopen dat we stand houden. Voor de wedstrijd heeft Mike de meiden op het hart gedrukt niet te lief te spelen en het Ilpendam zo moeilijk mogelijk te maken. Toch staat het na 11 minuten 2-1 voor Ilpendam en lijkt het er op dat dit het begin is van nog veel meer doelpunten voor onze tegenstanders. Gelukkig heeft dit doelpunt onze meiden wel wakker geschud. In plaats van toe te kijken hoe Ilpendam goed combinerend naar ons doel optrekt, worden er fysieke duels aangegaan die onze tegenstander behoorlijk uit hun spel brengen. Het is deze inzet die er voor zorgt dat wij langzaam maar zeker weer in het spel beginnen te komen.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.48.jpeg

Dit leidt in de 23e minuut tot de 2-2, na een mooie aanval die door Deslyn wordt afgerond. Ilpendam wil hierna eigenlijk meteen terugslaan, maar onze meiden zijn niet bang om de beuk er flink in te gooien. Links en rechts rollen er meiden van Ilpendam over het veld en je kan aan de gezichten van hun speelsters zien dat ze dat niet leuk vinden. Tess H staat bijvoorbeeld tegenover een meisje dat op gegeven moment aan haar trainer vraagt of ze niet ergens anders in het veld mag gaan staan, omdat ze geen schijn van kans maakt en al wat flinke schouderduwen te verduren heeft gekregen.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.48-2.jpeg

Rust. 2-2 en we mogen eigenlijk heel tevreden zijn. Ilpendam is een team dat niet voor niets zo hoog staat, maar de inzet van onze meiden zorgt ervoor dat onze tegenstander toch vooral mopperend en hoofdschuddend richting kleedkamer loopt. Onze eigen meiden nemen het ervan. We blijven op het veld, waar de zon volop schijnt en waar de stemming eigenlijk prima is. Maar Ilpendam heeft waarschijnlijk een donderspeech gehad in de kleedkamer, want al na 1 minuut in de tweede helft is het 3-2. Je denkt dan dat Ilpendam nu toch wel door zal gaan drukken, maar niks is minder waar. De messen worden gewoon nog even extra geslepen.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.50.jpeg

We hebben dit seizoen nooit te klagen gehad over de inzet van onze MO15-3, maar daar wordt vandaag een schepje bovenop gedaan. Iedereen loopt zich de longen uit het lijf en naarmate de wedstrijd vordert worden er steeds meer duels gewonnen. Sterker nog, Ilpendam weet zich geen raad met de passie die de meiden tentoon spreiden. Dit leidt na 5 minuten tot de mooiste goal van de dag. Estelle begint aan een prachtige slalom door de verdediging van Ilpendam. En als ze bij het doel van onze tegenstander komt geeft ze Deslyn de bal op een presenteerblaadje. Dan weet je bij Deslyn dat ze daar wel raad mee weet en ook deze gaat keihard tegen de touwen. 3-3! 

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.51-2.jpeg

Ilpendam raakt meer en meer gefrustreerd. Hun meiden lopen te mopperen en te klagen en blijven na duels met onze meiden over het veld rollen. Ook de grensrechter van Ilpendam, die inmiddels aan onze kant staat, trekt het niet zo goed meer. Hij begint ruzie te zoeken met onze bank en bemoeit zich ook steeds meer de Purmerendse meiden in het veld. Ook de scheidsrechter merkt dat het verkeerd begint te lopen voor zijn team. Waar hij in de eerste helft nog wel fair floot, daar fluit hij in de tweede helft constant tegen onze meiden. Die laten zich hierdoor niet van de wijs brengen en het lijkt er op dat we een mooi gelijkspel mee naar huis gaan nemen. Maar dan krijgt Estelle in de 30e minuut de bal op de linkerflank van het veld. Ze weet haar directe tegenstander mooi te omspelen en geeft de bal voor naar het doel. In de kluts die daar ontstaat krijgt Deslyn een schoen tegen de bal en is het 3-4 voor ons!

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.52-2.jpeg

Het wordt zelfs nog mooier, want 5 minuten later maakt Deslyn er nog 3-5 van! Volop vreugde aan Purmerendse kant en dat is geheel terecht. Het is mooi dat de inzet op het veld op deze manier beloond wordt. Alhoewel het behoorlijk warm is blijven alle meiden er maar voor gaan. Daarbij wordt er ook echt goed gevoetbald. Je ziet dat de meiden de bal niet steeds zomaar naar voren schieten, maar dat er goed gekeken wordt naar wie er vrij staat. Dat de meiden de duels aandurven, zelfs tegen grotere meiden. En dat er voor elkaar gestreden wordt, wat misschien wel het belangrijkste is.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.52.jpeg

Maar goed, 3-5, en eigenlijk is de speeltijd om. Ondanks dat het een fysieke wedstrijd was, is hij niet echt stilgelegd voor blessures. Je zou dan denken: Fluit maar af scheids. Maar die heeft zijn gewone stopwatch inmiddels vervangen door zijn Ilpendamse stopwatch. Niks affluiten, we gaan gewoon nog even door! En zo maakt Ilpendam er twee minuten in ‘blessuretijd' 4-5 van. Ok, nu gaat er toch wel afgefloten worden? Je ziet dat onze 15-3 gefrustreerd begint te raken dat het fluitsignaal uitblijft, waardoor de concentratie even weg is. Het gevolg? Ilpendam maakt er 5-5 van.

WhatsApp_Image_2023-05-20_at_15.19.51.jpeg

De rapen zijn gaar. De blessuretijd heeft inmiddels al negen minuten geduurd. Een van onze meiden geeft aan de scheidsrechter aan dat dit niet eerlijk is en wordt gelijk van het veld gestuurd. Ik loop maar even naar de coach van Ilpendam en laat hem mijn Purmerendse stopwatch zien. Eerlijk is eerlijk, hij snapt ook niet waarom de wedstrijd zo lang doorgaat, of waarom er iemand van ons is weggestuurd, en roept naar de scheids dat hij echt wel af mag fluiten. Die kiest eieren voor zijn geld en fluit dan toch maar af.

De MO15-3 van FC Purmerend is niet blij. Er wordt volop geklaagd en dat is wel te begrijpen. Punt is alleen: we hebben vandaag tegen de nummer 2 van onze competitie gespeeld, die nog kampioen kon worden en die de scheidsrechter duidelijk op hun hand hadden, en toch hebben we niet verloren. Iedereen mag dan ook echt trots zijn op de prestatie die ze hebben laten zien vandaag. Meiden, trainers en ouders hebben kunnen genieten van een spannende wedstrijd met veel doelpunten, waarin strijd en passie te zien was. Meer mag je toch ook niet verwachten?Monnickendam MO15-2 - FC Purmerend MO15-3

Soms heb je van die wedstrijden waar je de beelden beter het woord kunt laten nemen. De wedstrijd tegen Monnickendam was zo'n wedstrijd. Veel inzet bij de meiden, die alle lof verdienen, maar als je speelt tegen een team waarvan de scheids ook de coach is, dan weet je dat het onmogelijk gaat worden...

Foto's door Jolanda

IMG_9247.JPG

IMG_9255.jpg

IMG_9243.jpg

IMG_9242.JPG

IMG_9238.JPG

IMG_9233.JPG

IMG_9231.JPG

IMG_9229.JPG

IMG_9228.JPG

IMG_9227.jpg

IMG_9259.jpg

IMG_9226.JPG

FC Purmerend MO15-3 - Kadoelen MO15-1 10-3

oftewel: Een week in het leven van de MO15-3 van FC Purmerend

Deze keer een ander soort verslag, waarin we laten zien hoe een week er voor de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend eigenlijk uitziet. We beginnen op donderdag bij de training en nemen je mee tot en met na de wedstrijd tegen Kadoelen.

IMG_8693.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 17.35 uur
De meiden van de MO15-3 van FC Purmerend trainen twee keer in de week. Op dinsdag altijd op kunstgras en op donderdag afwisselend op kunstgras of op gewoon gras. De standaard vraag in de appgroep is op donderdag dan ook: trainen we op kunst of op gras? Vandaag hebben de meiden, die liever op kunstgras trainen, pech, want wij zijn aan de beurt om op gewoon gras te trainen. De meiden verzamelen om 17.20 uur, waarna om 17.30 uur de warming-up begint. Deze kunnen de meiden inmiddels wel dromen en voeren ze dan ook gewoon zelf uit. Soms wel met een lichte aanmoediging van onze kant als het allemaal iets te ontspannen gedaan wordt...

IMG_8704.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 17.45 uur

We proberen de meiden op zoveel mogelijk verschillende facetten te trainen. Oefeningen waarmee ze leren passen en schieten bijvoorbeeld, zoals de pass-trap oefening die de meiden hier aan het doen zijn. Een oefening die we wel vaker doen, maar die ook zeker wel zijn effect heeft gehad. Toch zijn er ook wel meiden die je ziet denken: "Nee he, weer die oefening!"

IMG_8723.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 17.50 uur
Er wordt tijdens de training vaak druk overlegd tussen Mike en Patrick. Wat wordt de volgende oefening? Voeren de meiden de oefening goed uit? Hoe lang laten we ze deze oefening nog doen? Ook wordt er alvast gekeken naar de wedstrijd van aankomende zaterdag. Is iedereen aanwezig? Hoe gaan we de tegenstanders aanpakken? Mike beschikt al over een junioren trainersdiploma en is nu druk bezig met het halen van zijn UEFA-C trainersdiploma. Hij steekt hier veel tijd in, maar het komt het niveau van de trainingen echt ten goede. Patrick heeft nog geen trainersdiploma's, maar wel al heel wat jaartjes ervaring als trainer van verschillende teams. De twee trainers vullen elkaar hierdoor goed aan.

IMG_8728.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 17.55 uur
Het is tijd voor een oefening waar de hesjes bij nodig zijn. Als de zak met hesjes tevoorschijn komt zie je de meiden schrikken. De grote vraag is dan altijd: "Zijn de hesjes gewassen?" Het wil wel eens gebeuren dat de hesjes nat worden van de regen en dan daarna de zak in gaan, waarna ze bij de volgende training, nou ja, niet al te fris meer ruiken. Vandaag valt het gelukkig wel mee. De tweede vraag is dan altijd: Bij wie kom ik in het team? Iedereen wil natuurlijk het liefst bij haar vriendinnen in het team, maar dat is niet altijd de handigste oplossing als we willen dat er serieus wordt meegedaan ;-)

IMG_8739.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.15 uur
Tussen de oefeningen door hebben de meiden de tijd om even bij te komen, water te drinken of een beetje lol te trappen. Overigens zonder mobiele telefoons, want die zijn bij de training niet welkom.

IMG_8742.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.25 uur
Aan het einde van de training is het meestal tijd voor een partijtje, wat voor meerdere meiden gelijk ook het hoogtepunt van de training is. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want dit is het moment dat de meiden kunnen doen wat ze het leukste vinden: lekker voetballen. Hier is Estelle in duel met Rosalie. Het is leuk om te zien dat bij het partijtje de meiden vaak een stuk vrijer voetballen dan bij wedstrijden. Ze hebben er geen bezwaar tegen om hun beste vriendinnen tegen het gras te duwen, terwijl dat in de wedstrijden tegen vreemde meiden toch een stuk spannender is.

IMG_8761.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.30 uur
Als er dan een van de meiden op de grond ligt, zoals hier Romy, dan is het voor ons altijd wel even schrikken. We hebben dit seizoen al heel wat blessures meegemaakt en dat is natuurlijk iets wat je het liefst zoveel mogelijk wil vermijden. Gelukkig valt het vaak ook mee en wordt er snel weer gelachen.

IMG_8770.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.35 uur
Het mag dan maar een 'vriendschappelijk' partijtje zijn, vaak gaat het er wel heel fanatiek aan toe en worden er felle duels uitgevochten. Er wordt bij andere oefeningen nog wel eens gemopperd door de meiden dat ze 'moe' zijn of dat ze hier of daar pijn hebben, maar bij het partijtje is dat opeens spontaan vergeten... Hier zijn Tess en Yasmine ook in een duel verwikkeld. Anders dan bij een wedstrijd wordt er bij de training dan wel vaak bij gelachen, wat alleen maar goed is.

IMG_8781.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.40 uur
Robine is een van de meiden in ons team die er pas recentelijk bij zijn gekomen. Doordat wij al veel meiden in het team hebben zijn deze meiden alleen meetrainende leden, die niet aan de wedstrijden meedoen. Dat is natuurlijk heel jammer, maar dat weerhoudt ze er niet van om toch enthousiast aan de training mee te doen. Je ziet Robine bijvoorbeeld ook elke week stappen vooruit maken en we hopen dan ook dat ze snel wel weer aan kan sluiten bij een wedstrijd.

IMG_8779.JPG

DONDERDAG 13 APRIL 18.45 uur
Natuurlijk gebeurt er bij een training ook wel eens een ongelukje. Hier is Yasmine het slachtoffer van een 'vreselijke overtreding' waarbij ze een hand tegen haar gezicht heeft gekregen. Ze is er van overtuigd dat ze hier ook een blijvende blessure aan zal overhouden. Gelukkig is Tess er dan altijd als een van de eersten bij om mentale steun te bieden. En: de training zit er weer op. De meiden hebben goed hun best gedaan en zijn blijkbaar klaar voor de wedstrijd van zaterdag tegen Kadoelen! Daar hebben we nog wel een appeltje mee te schillen na de vorige wedstrijd...

IMG_8782.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 11.30 uur
Het is zaterdagochtend, de dag van de wedstrijd! De meiden verzamelen een uur van tevoren, zodat we ruim de tijd hebben om ze goed voor te bereiden op de wedstrijd. Vaak beginnen we in de commissiekamer, waar we de ruimte hebben om een en ander goed door te nemen. Mike legt dan uit wat de tactiek gaat worden voor de wedstrijd van vandaag. Een terugkerend thema is dat we van de meiden inzet willen zien. We weten dat ze allemaal kunnen voetballen, maar zonder inzet kom je nergens. Dus: niet 100 procent inzet vandaag, maar 200 procent!

IMG_8783.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 11.35 uur
Gelukkig wordt er door de meiden altijd wel goed opgelet als wij aan het woord zijn. Zoals door Zoey hier, waarvan we heel blij zijn dat ze er weer bij is. Ze heeft rond de jaarwisseling en daarna een tijdje niet mee kunnen doen, maar is nu weer steeds vaker bij de training en doet ook weer aan wedstrijden mee. Je merkt dat gelijk, want Zoey is een van onze sterke centrale verdedigsters, die onze tegenstanders zo ver mogelijk bij ons doel weg moeten houden. Vandaag staat ze weer super te spelen, alsof ze nooit weg is geweest.

IMG_8784.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 11.40 uur
Ook de andere meiden hebben hun aandacht er goed bij. Zoals hier links voor Talisha, die een tijdje geleden heeft aangegeven ook wel eens te willen keepen. Daar blijkt ze ook meteen talent voor te hebben. In de vorige wedstrijd tegen Volewijckers hield ze haar doel leeg, ook vandaag zal ze weer een halve wedstrijd spelen. De andere helft is dan voor Bowie, die gelukkig eindelijk terug is na een langdurige blessure. Zo hebben we twee topkeepers, waar we enorm blij mee zijn!

IMG_8788.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.00 uur
Zorgelijke blikken horen ook bij een wedstrijddag. Samantha kijkt bezorgd omdat ze zich niet lekker voelt en bang is dat ze niet mee kan doen vandaag. Dat zou wel een aderlating zijn, want Samantha is een meisje dat altijd fanatiek meedoet, hart voor het team heeft en een van onze belangrijke meiden achterin is. Naast haar ook bezorgde blikken bij scheidsrechter Willem en Patrick. Kadoelen heeft het wedstrijdformulier niet ingevuld en Willem wil niet met de wedstrijd beginnen voordat dit wel gedaan is. De coach van Kadoelen weet niet waar het over gaat, hij is pas sinds een paar weken ingevallen als coach en is door zijn club niet ingelicht over het wedstrijdformulier en het invullen hiervan. Dat kan nog wel eens een probleem gaan worden...

IMG_8789.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.01 uur
Terwijl Willem en Patrick verder overleggen zijn de meiden begonnen aan hun warming-up.Tahra kijkt ook bezorgd. Ze heeft een blessure en de fysio van FC Purmerend heeft aan haar aangegeven dat ze vandaag maar 20 minuten mag spelen. Dat is natuurlijk niet genoeg, want Tahra blijft het liefste de hele wedstrijd in het veld. We kunnen haar ook eigenlijk niet missen, want als zij achterin in het veld staat weten aanvallers dat ze het heel moeilijk zullen hebben om voorbij haar te komen.

IMG_8794.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.02 uur
Tja, het hoeft er bij een warming-up niet alleen maar serieus aan toe te gaan!

IMG_8796.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.03 uur
Yasmine is de aanvoerder van ons team. Ze wil altijd het beste voor alle meiden en heeft er goed zich op wat er allemaal moet gebeuren voor een wedstrijd. Ze helpt bij het uitzetten van de warming-up en spoort alle meiden aan hun oefeningen zo goed mogelijk te doen. Ook in het veld is ze vaak goed te horen als ze de meiden aanwijzingen geeft. We zijn heel blij met haar als aanvoerder!

warming_up.png

ZATERDAG 15 APRIL 12.04 uur
Je mag er bij een wedstrijd altijd op vertrouwen dat Sanne een paar mooie acties laat zien. Ze speelt zoals dat zo heet 'mooi voetbal'. Waar andere meiden de bal nog wel eens weg willen rammen, daar zal Sanne altijd nadenken over wat ze het beste met de bal kan doen. Vaak komt daar dan ook een mooie pas uit tevoorschijn, waardoor onze spitsen weer op weg kunnen naar het doel.

IMG_8805.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.13 uur
Mike en Patrick nemen nog even de laatste dingen door voor de wedstrijd begint. Dat Samantha misschien niet kan spelen is een probleem en zo zijn er nog wel een paar kleine dingetjes. Gelukkig is er altijd wel een oplossing te vinden. Nu nog kijken of Kadoelen hun wedstrijdformulier in kan gaan vullen...

IMG_8811.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.14 uur
De afspraak bij FC Purmerend is eigenlijk dat trainers ervoor zorgen dat na hun training of wedstrijd alle materialen van het veld zijn gehaald. Vooral op wedstrijddagen is het vervelend als er nog doelen e.d. op het veld staan. Gelukkig vinden de meiden dat nooit zo'n groot probleem, die helpen graag alles weg te slepen. Is gelijk een extra warming-up!

IMG_8816.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.16 uur
De warming-up gaat nog steeds door. We werken bij de warming-up standaard dezelfde oefeningen af, zoals aan het eind van de training ook de schouderduw. Tahra doet dat hier met Naomi. Naomi is een van de meiden die eigenlijk altijd bij de training zijn en die dit seizoen grote stappen vooruit hebben gemaakt. Ze staat het liefst voorin, maar heeft laten zien dat ze ook achterin een waardevolle aanvulling kan zijn. Dat komt vandaag mooi uit, want ze moet vandaag, in ieder geval in de eerste helft, Samantha gaan vervangen!

IMG_8824.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.15 uur
Terwijl de wisselspelers onze keepers aan het inschieten zijn, sluiten de basisspelers de warming-up af door te rekken en strekken. Heel belangrijk, want het kan helpen blessures te voorkomen. Gelijk een goed moment voor de meiden om rustig te kijken of er misschien nog leuke jongens op het veld ernaast aan het voetballen zijn...

IMG_8830.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.16 uur
Concentratie op het gezicht van Kenza, die waarschijnlijk wel hoopt dat ze vandaag weer een doelpunt kan maken. Zij is eigenlijk ook altijd bij de training en heeft ook grote stappen vooruit gemaakt. Ze heeft goed zich op wat ze moet doen met de bal als ze in de aanval is en heeft er ook oog voor waar de spitsen staan, zodat ze daar de bal naartoe kan passen.

IMG_8832.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.20 uur
We brengen de meiden op de hoogte dat Kadoelen nog steeds het wedstrijdformulier niet in heeft gevuld en dat er een kans is dat de wedstrijd later begint. Willem is er ondertussen duidelijk over: als ze het formulier niet invullen gaat de wedstrijd niet door. Tja, dat wil niemand natuurlijk...

IMG_8836_bewerkt.jpg

IMG_8839.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.25 uur
Gelukkig geeft ons dat wel de tijd om een teamfoto te maken, want daar is het dit seizoen niet van gekomen. Het is een mooi stel bij elkaar!

IMG_8849.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.40 uur
Tja, en dan is het al tien minuten te laat en is de wedstrijd nog niet begonnen. Inmiddels is het bestuur van FC Purmerend druk in conclaaf met de trainers van Kadoelen en lijkt er toch een oplossing te gaan komen. Voor de meiden is het wachten wel een beetje saai, gelukkig zijn er dan altijd wel ouders waar je even op kan uitrusten.

IMG_8850.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.45 uur
"Patrick, wanneer gaan we nou eindelijk een keer beginnen?"

IMG_8856.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.46 uur
De scheids heeft aangegeven dat we eindelijk gaan beginnen. De meiden nemen nog even een momentje samen om elkaar op te peppen voor de wedstrijden. "Wat gaan we doen?" "WINNEN!"

IMG_8860.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.48 uur
De aanvallers van Kadoelen hebben het ons in de uitwedstrijd knap moeilijk gemaakt. Vandaag zijn Lieke en Zoey echter weer terug en gelijk is het een ander verhaal. Als deze twee meiden, die centraal achterin staan, in vorm zijn komt daar praktisch niemand langs. Ze worden dan ook niet voor niets door Mike 'Onze Muur' genoemd. Waar Zoey vaak op jacht gaat om verdedigers het leven zuur te maken, daar is Lieke de rots in de branding die doorgebroken verdedigers tegenhoudt. Daarbij heeft Lieke ook altijd het overzicht en geeft ze mooie passes naar voren.

IMG_8872.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.51 uur
De wedstrijd is 5 minuten bezig en onze eerste goal ligt in het net. Het is Deslyn die de eerste van de dag maakt!

IMG_8877.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 12.52 uur
We hebben dit seizoen de mazzel gehad dat we er heel wat meiden bij hebben gekregen, die ook nog eens allemaal goed bleken te kunnen voetballen. Jomana en Michaela zijn twee vriendinnen die in januari voor het eerst hebben meegetraind. Meiden die nog nooit hadden gevoetbald bij een club, maar die allebei wel heel veel talent bleken te hebben. Michaela meestal als snelle back achterin, Jomana als sterke middenvelder. Twee meiden die enorme sprongen vooruit hebben gemaakt in de korte tijd dat ze pas op voetbal zitten!


IMG_8887.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.18 uur
Het is lange tijd een spannende wedstrijd, waarin wij kansen krijgen maar die niet benutten. Ook blijkt de grensrechter van Kadoelen zijn taak heel leuk te vinden en er flink op los te vlaggen, vooral als het volgens hem 'buitenspel' is. Maar dan gaat het snel. In de 23e minuut maakt Deslyn 2-0 en in de 25e minuut maakt Tess er 3-0 van. De meiden en ouders langs de kant kijken hun ogen uit. Zo makkelijk is het het hele seizoen nog niet gegaan. Dat is het de 34e minuut, we zullen toch wel gaan rusten met 3-0? Niet dus, want Rosalie maakt haar eerste doelpunt! Het is een mooie, en het is ook geheel verdiend want Rosalie laat bij elke training enorm veel inzet zien en gaat net als heel wat andere meiden heel snel vooruit. Rosalie haar vader is trots op de eerste goal van zijn dochter, maar voor haar moeder is het minder leuk. Die heeft namelijk kantinedienst en kan het doelpunt helaas niet meemaken... 

IMG_8891.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.19 uur
Zo. Willem bergt zijn boekje op, waar hij net in heeft geschreven dat Estelle er na een penalty 5-0 van heeft gemaakt! Een handsbal van Kadoelen bleek net binnen de lijnen van het strafschopgebied te zijn. Estelle mag hem nemen en heeft nog wat goed te maken na een penalty in een eerdere wedstrijd die ze miste. En dit keer... stopt de keeper de bal! Maar Estelle is razendsnel bij de bal en weet hem er in de rebound alsnog in te schieten. Een verdiende goal, want Estelle maakt van iedereen op het veld waarschijnlijk de meeste meters. Ze heeft er ook al heel wat doelpunten inliggen dit seizoen. Ze is een van de fanatiekste meiden van ons team, die bijna elke dag wel bij FC Purmerend te vinden is om te voetballen.

IMG_8904.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.34 uur
De wisselspeelsters zitten er klaar voor, de tweede helft staat op het punt te beginnen. Ook Fabienne is weer van de partij. Ze speelt nu bij de MO15-1, maar probeert ook altijd als enthousiaste supporter bij onze wedstrijden te zijn. De meiden hopen op nog vijf doelpunten van ons team. Mike heeft namelijk beloofd dat iedereen een patatje krijgt als we er tien gaan maken. Zou het lukken? Doordat we zoveel meiden hebben, hebben we ook veel wissels. Begrijpelijk vinden de meiden het niet altijd even leuk om in de wissel te moeten zitten, maar daar kunnen we niet altijd wat aan doen helaas...

IMG_8931.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.50 uur
We gaan door waar we gebleven waren. Al in de tweede minuut van de tweede helft maakt Estelle er 6-0 van, maar 1 minuut later maakt Kadoelen 6-1. Een moment van onachtzaamheid in onze verdediging werd afgestraft door de opgeluchte meiden van Kadoelen, die in ieder geval de eer gered hebben. Onze doelpuntenmachine lijkt tot stilstand gekomen, maar het is Deslyn die er in de 16e minuut 7-1 van maakt! Iedereen is blij voor haar, ze maakt hiermee haar tweede hattrick van het seizoen. Alleen Tess is wat minder blij, want die heeft Deslyn voor de wedstrijd beloofd dat ze een Milka reep krijgt als ze een hattrick zou maken. Iedereen is blij voor Deslyn, die dit seizoen van ver moest komen en die altijd onvermoeibaar is in het veld. Zelfs als ze er doorheen zit gaat ze er nog steeds voor en dat leidt heel vaak tot doelpunten!

IMG_8927.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.52 uur
Kadoelen heeft meteen na onze 7-1 de 7-2 gemaakt. Bowie, die in de tweede helft in het doel staat, kon hier niks aan doen, de meiden achterin zijn alleen meer bezig met de 10 goals halen dan met het achterin goed dichthouden. Estelle krijgt instructies om de meiden achterin een beetje te helpen de boel dicht te houden.

IMG_8934.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.54 uur
Romy in fel duel met een van de meiden van Kadoelen. Ze mag dan wel het kleinste meisje van het veld zijn, maar ze heeft waarschijnlijk wel de grootste werklust. Ze gaat net zo graag het duel aan met wat kleinere meiden, als met meiden die twee koppen groter zijn dan haar. En die duels wint ze dan meestal ook nog. Vaak zetten andere teams hun grootste meisje tegenover Romy, maar in de tweede helft is dat meisje dan meestal weer verdwenen omdat ze het toch niet aankon...

IMG_8942.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.55 uur
Tess op volle snelheid langs een verdedigster van Kadoelen. Tess is ook een van die meiden die altijd bij de training is en die door blijft gaan als ze eigenlijk geblesseerd is. Ze heeft hart voor het team en motiveert de andere meiden altijd om zo goed mogelijk hun best te doen. Ze heeft alleen de gewoonte om vaker te scoren als ze een keer meedoet bij een ander team dan bij ons ;-) Aan haar inzet ligt dat niet en gelukkig weet ze vandaag ook weer een goal aan haar totaal toe te voegen.

IMG_8945.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.56 uur
Ook onze andere Tess heeft het de meiden van Kadoelen niet makkelijk gemaakt. Ze speelde vandaag waarschijnlijk haar beste wedstrijd van het seizoen en was overal op het veld te vinden. Net als onze andere meiden gooide ze vandaag echt de beuk erin en wist ze met haar acties heel wat tegenstanders te passeren. Dat ze er tien minuten voor tijd uit moest vond ze niet leuk. Net zo min als het feit dat ze een mooie actie voor het doel net niet met een doelpunt wist te bekronen...

IMG_8957.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 13.58 uur
Deslyn gaat ondertussen gewoon door met doepunten maken. Met haar vierde goal scoort ze de 8-3!

IMG_8971.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.01 uur
Drie minuten later is het weer raak. Het is dit keer weer Rosalie, die haar tweede van de wedstrijd maakt. 9-3!

IMG_8974.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.02 uur
De meiden snappen het... Nog een goal en dat patatje is verzekerd!

IMG_8980.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.03 uur
In hun enthousiasme de tiende goal te maken lopen de meiden elkaar ook nog wel eens in de weg...

IMG_8994.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.05 UUR
De meiden langs de kant houden het bijna niet meer... Waar blijft die tiende goal?

IMG_8985.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.06 uur
Deslyn legt aan en... Hij gaat erin! 10-3! Deslyn is extra blij, want haar Opa heeft haar beloofd dat ze 5 euro per doelpunt krijgt. Dat is flink cashen vandaag! En nog een Milka-reep en een patatje ook.

IMG_8996.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.10 uur
De scheids fluit af en de meiden stormen op elkaar af. Wat een overwinning! Niet alleen is het 10-3 geworden, maar de meiden hebben ook hun beste spel van het seizoen laten zien. Die 200% inzet? Volgens mij was het wel 500% vandaag! De ouders kunnen het nog steeds niet geloven. Hoe hebben die meiden zo ontzettend goed kunnen spelen vandaag?

IMG_8999.JPG

ZATERDAG 15 APRIL 14.10 uur
Het is toch ook een wereldteam...

patat.png

ZATERDAG 15 APRIL 14.30 uur
En dat patatje was natuurlijk meer dan verdiend!

Patrick, met foto's van Jolanda
Volewijckers MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 0-3

IMG_8601.JPG

Het is kwart voor 11 op zaterdagochtend. We zijn met het hele team compleet, klaar om dit keer wel onze uitwedstrijd tegen Volewijckers te kunnen spelen. Een aantal weken geleden stonden we hier ook, in een soort Winter Wonderland, en werd de wedstrijd afgelast. Vandaag zijn de omstandigheden perfect, maar toch staat er een enigszins nerveuze terreinknecht voor onze neus. Uh-oh, wat is er nu weer aan de hand?

IMG_8508.JPG

Wat blijkt, we staan ingedeeld op een grasveld dat betere tijden heeft gekend. Sterker nog: het veld ziet er echt niet uit. Het lijkt meer op de moestuin van de plaatselijke tuintjesvereniging. Oh ja, de lijnen zijn ook bijna niet te zien en de doelgebieden zijn afgezet met van die afzettape die de politie ook gebruikt. En toch vraagt die man: “Ja, misschien willen jullie hier toch spelen, maar anders kunnen jullie ook op kunstgras?” We snappen het probleem even niet, we spelen graag op kunstgras, maar natuurlijk is er een maar. “Maarrr… er is wel een toernooitje bezig nu, maar dat is in principe om 12 uur afgelopen.” Nou ja, een kwartier na de starttijd van onze wedstrijd, maar vooruit dan maar. Alles is beter dan voetballen op een veld waar onze aanvallers het doelgebied niet in mogen komen…

IMG_8510.JPG

De meiden vinden het niet erg even te wachten, maar de meeste ouders kijken op hun horloges en zien hun verdere afspraken van vandaag in de soep lopen. Want natuurlijk is dat toernooi niet om 12 uur afgelopen, en ook om kwart over twaalf wordt er nog volop gevoetbald. We zijn inmiddels maar op de helft van het kunstgrasveld die niet gebruikt wordt gaan staan, als eindelijk het fluitsignaal van de laatste wedstrijd klinkt. Het is wel duidelijk dat ze bij deze club weinig respect hebben voor de meiden die er voetballen, want volgens de leidsters van onze tegenstanders is dit iets wat wel vaker gebeurt.

IMG_8511.JPG

Ok, genoeg gemopperd, rond half 1 staan beide teams dan eindelijk klaar. De scheidsrechter geeft aan dat hij graag in beide helften even 5 minuten pauze wil nemen in verband met de ramadan en dan kan de wedstrijd beginnen. We herinneren ons nog wel dat de vorige wedstrijd tegen Volewijckers een taaie dobber was. Een sterk team met meiden die er graag de beuk ingooien. We wisten die wedstrijd door een fantastische inzet uiteindelijk wel te winnen, hopelijk gaat dat vandaag ook weer lukken. Onze MO15-3 heeft de afgelopen wedstrijden laten zien alles te willen doen om te winnen en gaat er ook bij de trainingen helemaal voor. Dat zien we vandaag ook meteen terug. Er wordt fel de duels ingegaan, de meiden coachen elkaar en niemand valt uit de toon.

IMG_8515.JPG

De wedstrijd gaat dan ook gelijk op, maar vergt door de hoge intensiteit ook heel wat energie. Daar komt bij dat de zon flink zijn best doet op ons veld, zodat we al snel links en rechts verhitte gezichten zien. De eerste extra pauze komt dan ook als geroepen, alhoewel het erop lijkt dat ze bij  De Volewijckers nog meer last hebben dan wij. Zij blijken namelijk maar met 11 meiden te zijn, terwijl wij wel wat wissels op de bank hebben zitten. Mede dankzij de MO13-2, waar we Skyler en Nena van mogen lenen vandaag.

IMG_9249.jpg

 

De Volewijckers komt een aantal keer gevaarlijk voor ons doel, maar daar hebben we vandaag Talisha staan. Nadat ze het vorige week een keer een helft heeft geprobeerd, heeft ze aangegeven graag vaker te willen keepen. Ze heeft meegedaan aan een keeperstraining en daar gaf onze keeperstrainer aan dat ze zeker talent heeft. Dat laat ze ook volop zien op doel. Er komt geen bal doorheen en ze straalt al een stuk meer rust uit dan vorige week. Als ze nog vaker traint op keepen en ook vaker op doel staat, zal dat alleen maar beter worden.

 

IMG_8518.JPG

Toch gaan we niet met 0-0 de rust in. Wij laten ons aanvallend namelijk ook niet onbetuigd en het is al vrij vroeg in de wedstrijd Estelle die de bal krijgt, de turbo aanzet en alleen op de keeper afgaat. Na een paar mislukte doelpogingen eerder in de wedstrijd is het nu wel raak. Met een mooi gemikt schot laat ze de keeper kansloos. 0-1 voor ons! Blije gezichten bij de meiden en ouders, die volop genieten van een spannende wedstrijd. Dat doet de scheidsrechter blijkbaar ook, of hij is vergeten dat wij geen 45 minuten per helft spelen, want hij laat steeds maar doorgaan. Niet normaal: pas na 52 minuten fluit hij namelijk af. Zelfs als je dan de 5 minuten voor de extra pauze er af haalt, houd je nog steeds 47 minuten over.

IMG_8522.JPG

Nou ja, de meiden hebben het warm en ze zijn moe, maar je ziet toch ook dat ze heel tevreden zijn. Ze maken het onze tegenstanders flink moeilijk. We zien dat veel van de lessen uit de training worden meegenomen. We trainen veel op omschakelen en dat gaat vandaag goed. Ook wordt er beter gelet op de 10 meter tussen de linies en zien we dat de meiden zich niet zomaar opzij laten zetten. Dat is vooral duidelijk te zien in de tweede helft. De meiden gaan meteen na het fluitsignaal heel fel de duels in en onze tegenstanders rollen keer op keer over het veld heen. Het zit ze ook niet mee. Een meisje met een bril krijgt de bal hard in haar gezicht, een ander meisje krijgt de bal hard tegen haar buik en zo moet de scheidsrechter in korte tijd de wedstrijd vijf of zes keer onderbreken voor een blessurebehandeling bij De Volewijckers.

IMG_9266.jpg

Aangezien ze zelf niet beschikken over een waterzak of goed weten wat ze bij een blessure moeten doen, is het aan Mike om keer op keer het veld op te hollen en assistentie te verlenen. Zo is deze wedstrijd ook gelijk een flinke inspanning voor hem! De meiden bij ons op de bank worden er ondertussen een beetje moe van dat er steeds een onderbreking is. “Ja hoor, daar rolt er weer een over het veld!” wordt er geroepen als het weer mis gaat. Zo staan er op gegeven moment nog maar 9 meiden op het veld bij het andere team, maar die blijven er wel voor strijden. Je zou denken dat wij er met 11 tegen 9 makkelijk overheen zouden moeten kunnen lopen, maar dat blijkt toch niet zo simpel te zijn.

IMG_8529.JPG

We weten ons niet echt goed raad met de extra ruimte die we krijgen, alhoewel we wel heel wat kansen krijgen. Die krijgt De Volewijckers echter ook en we mogen niet over geluk klagen. De spits van onze tegenstander heeft haar vizier duidelijk niet scherp staan. En bij de keren dat de bal wel tussen de palen vliegt staat Talisha klaar. Het is eigenlijk wel een beetje te spannend zo. Als wij nou nog 1 doelpunt maken moet het verzet toch gebroken zijn. en niet veel later valt die bevrijdende tweede treffer. Het is Estelle die weer een mooi doelpunt weet te maken en niet lang daarna maakt Deslyn met ook al een mooie goal de 0-3.

IMG_8536.JPG

Eigenlijk is iedereen er dan ook wel een beetje klaar mee, maar de scheidsrechter natuurlijk niet. We zijn de 50 minuten al voorbij en ook bij De Volewijckers hebben ze er genoeg van. Maar als ze zijn aandacht weten te krijgen en vragen of hij niet eens af kan fluiten, steekt hij drie vingers op. Nog drie minuten?!? Dit keer staat de klok op 54 minuten als hij eindelijk affluit. Zo is er een einde gekomen aan een spannende wedstrijd die een echte slijtageslag is geworden. De meiden krijgen complimenten van de coaches van De Volewijckers, die ons ook vriendelijk bedanken voor alle hulp vandaag. Naast de hulp bij de blessures leverden wij vandaag namelijk ook allebei de grensrechters…

IMG_9282.jpg

Onze MO15-3 is ondertussen echt trots op wat ze hebben laten zien. De vermoeidheid is dan ook snel vergeten, en terecht ook. Je ziet deze meiden steeds meer stappen vooruit nemen. We hebben natuurlijk heel wat blessures en zieke meiden gehad de afgelopen tijd, maar nu iedereen weer een beetje fit is gaat het ook iedere week beter. Het is mooi dat alle oefeningen die we op de training doen steeds meer ook op het veld terug te zien zijn. Jammer dat er in deze fase nog maar zes wedstrijden zijn, want we denken dat deze meiden nog veel verder zouden kunnen komen. Volgende week tegen Kadoelen, en daar hebben we ook nog wel een appeltje mee te schillen!

IMG_8539.JPG

IMG_8542.JPG

IMG_8546.JPG

IMG_8549.JPG

IMG_9264.jpg

IMG_8552.JPG

IMG_8551.JPG

IMG_8553.JPG

IMG_8555.JPG

IMG_9294.jpg

IMG_8561.JPG

IMG_8564.JPG

IMG_8568.JPG

IMG_9293.jpg

IMG_8582.JPG

IMG_8590.JPG

IMG_8592.JPG

IMG_8597.JPG

IMG_8600.JPG

IMG_9256.jpg

IMG_9248.jpg

IMG_8610.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda en MohandDZS MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 6-1

IMG_8397.JPG

Soms geeft een uitslag de verhoudingen op het veld niet goed weer. Dat is vandaag, na afloop van de wedstrijd tegen DZS, ook het geval. Het is 6-1 geworden, maar dat is niet verdiend. De scheidsrechter van vandaag is het daar mee eens. “Het had net zo goed 1-1 kunnen zijn! Ik heb nog niet vaak zo’n vertekende uitslag meegemaakt als vandaag.”

IMG_8398.JPG

We moesten het vandaag stellen zonder Bowie op doel, en ook Feline, die vaak bij ons invalt, kon er niet bij zijn. Het gevolg was dat we twee meiden op doel moesten zetten die nog nooit eerder hadden gekeept. Talisha en Samantha waren zo dapper om zich aan te melden toen we aangaven dat we geen keeper hadden en hebben allebei enorm hun best gedaan op doel. Je kan alleen niet verwachten van meiden die voor het eerst keepen dat ze al helemaal door hebben waar ze moeten staan, hoe ze op ballen moeten anticiperen, dat soort zaken. Zeker als je dan een tegenstander hebt die vaak hard en goed op doel schiet, dan kan je daar als beginnende keeper echt niks aan doen als er een keer een bal in vliegt. Sowieso hebben beide meiden er nog heel wat ballen uitgehouden, we mogen dan ook alleen maar trots zijn op hoe ze het hebben gedaan en dat ze zich hebben opgeofferd voor het team!

IMG_8399.JPG

Als je niet naar de uitslag kijkt maar naar het spel, dan mogen we ook echt tevreden zijn. Er is strijd geweest, inzet en de wil om te winnen was er zeker. We hebben ook genoeg kansen gehad om iets aan de stand te doen, maar helaas bleef het qua doelpunten bij een prachtige vrije trap van Estelle, waarmee we halverwege de wedstrijd nog op 2-1 kwamen.

IMG_8403.JPG

Maar, zoals Mike na afloop van de wedstrijd ook aangaf: je ziet dat alle meiden in het team enorm vooruit zijn gegaan. Dat valt ook de ouders van de meiden op, die zien dat hun dochters enorme stappen hebben genomen sinds het begin van het seizoen. Maar dat is ook niet verwonderlijk. Er wordt namelijk hard getraind, goed geluisterd en iedereen neemt stappen vooruit. Ook de meiden die pas na de winterstop bij ons zijn begonnen laten al enorme progressie zien. Het is dan ook knap dat je het de nummer 1 uit de competitie zo moeilijk kan maken. Als we in de wedstrijden die we in deze fase hebben gespeeld af en toe iets meer mazzel hadden gehad hadden we inmiddels ook al veel meer punten binnen kunnen halen.

IMG_8406.JPG

Natuurlijk zijn er ook wel eens trainingen bij dat de aandacht er wat minder bij is, maar dat kan gebeuren. Afgelopen week werd er in ieder geval twee keer heel goed getraind. En dat zie je dan toch weer terug op het veld. Neem bijvoorbeeld de meiden die in januari bij ons team zijn gekomen. Michaela bijvoorbeeld, die in eerste instantie een paar weken geleden niet zo blij was dat ze achterin moest beginnen, maar die daar inmiddels bijna niet meer weg te denken is. Ze heeft de snelheid die nodig is om de aanvallers van het andere team bij te houden dwars te zitten. Daarbij is ze ook niet bang om zichzelf ervoor te gooien, om zo een aanval te verstoren. Dat via haar een voorzet van DZS het doel in vloog is gewoon heel erg jammer, maar ik denk dat er geen verdediger is die nooit een keer per ongeluk een eigen doelpunt heeft gemaakt. Ze gaat in ieder geval met grote stappen vooruit.

IMG_8409.JPG

Dat geldt ook voor Jomana, die we meestal op het middenveld terugvinden. Ook zij is snel en sterk en je ziet dat ze steeds beter het spelletje doorkrijgt. Ze heeft in deze wedstrijd heel wat duels gewonnen en krijgt een steeds belangrijker rol. Net als Rosalie, die van iedereen misschien nog wel het meeste vooruit gaat. Mooi om te zien hoe zij zonder bang te zijn voor de tegenstanders het duel aangaat en goede acties maakt.

IMG_8411.JPG

Tahra is ook na de winterstop bij ons begonnen. Zij heeft wel al ervaring met voetbal en dat is ook te zien op het veld. Ze wisselde vandaag met Zoey en is net zo’n betrouwbare factor achterin. Ze wil alles geven voor het team en blijft doorgaan, zelfs als ze hierdoor letterlijk buiten adem is. Maar dat is iets wat we sowieso zien. Alle meiden komen altijd helemaal kapot van het veld en blijven doorgaan, zelfs als we achter staan.

IMG_8414.JPG

Dat is ook de belangrijkste conclusie die we na vandaag kunnen trekken en Mike laat dat ook duidelijk blijken als we na afloop nog even op het veld bij elkaar staan. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit dat we nog steeds onderaan staan. We hebben een team dat vecht voor elkaar en dat grote stappen blijft maken. Als dit team in een volgende fase meer op eigen niveau ingedeeld zou worden, zoals dat in fase 2 ook het geval was, dan zullen de meiden ook qua resultaten zeker meer beloond worden!

IMG_8415.JPG

Oh ja, laten we niet vergeten dat we ook Robine en Yara nog hebben, die elke dinsdag en donderdag meetrainen, maar helaas niet mee kunnen doen met de wedstrijden omdat ons team simpelweg te groot is. Ook deze meiden doen met veel plezier mee en worden elke training een stukje beter. We hopen dan ook dat ze snel wel mee kunnen gaan doen met wedstrijden om zo nog meer ervaring op te doen.

IMG_8417.JPG

IMG_8420.JPG

IMG_8421.JPG

IMG_8425.JPG

IMG_8430.JPG

IMG_8433.JPG

IMG_8436.JPG

IMG_8437.JPG

IMG_8438.JPG

IMG_8443.JPG

IMG_8447.JPG

Patrick, met foto's van JolandaFC Purmerend MO15-3 - Ilpendam MO15-1 3-4

IMG_8221.JPG

De wind gaat flink tekeer op veld C van FC Purmerend. Elke bal die ook maar een klein beetje hoog wordt gespeeld krijgt gelijk de wind mee en zeilt van het veld af. De frustratie is terug te zien bij de meiden. Ze rennen zich de longen uit het lijf maar kunnen de bal niet bijhouden. Ballen die de wind tegen hebben vergaat het niet veel beter. Ze komen amper vooruit en je hebt eerder de kans dat de bal door wind helemaal terug wordt geblazen. Het levert een wedstrijd op die voor de meiden moeilijk te spelen is, maar die voor trainers en publiek wel zeer vermakelijk is, vooral ook omdat beide teams echt voor de winst gaan.

IMG_8255.JPG

Dat is ook niet zo verwonderlijk. Wij willen graag de mooie overwinning van vorige week een vervolg geven, terwijl Ilpendam nog een appeltje te schillen heeft met ons. Per slot van rekening hebben wij de vorige wedstrijd in Ilpendam met 0-1 gewonnen en zijn er ook nog eens twee meiden van het team van onze tegenstander overgestapt naar ons team. Om de meiden extra op te peppen is de bespreking voor de wedstrijd deze keer in de bestuurskamer. De meiden kijken hier serieus toe als ze horen hoe ze vandaag het beste ten strijde kunnen trekken tegen Ilpendam. 

IMG_8223.JPG

De wedstrijd: Ilpendam vliegt er vol bovenop als het fluitsignaal heeft geklonken. Om de een of andere reden hebben al onze tegenstanders in deze competitie een groot, snel meisje voorin staan dat ook nog eens makkelijk doelpunten maakt. Ook bij Ilpendam is dat zo.Ze maakt het onze meiden vanaf de aftrap heel lastig en schiet al in de zesde minuut de eerste goal voor de bezoekers tegen de touwen. Maar onze meiden laten zich dat niet zomaar gebeuren. We trekken massaal in de tegenaanval en binnen 4 minuten is het Deslyn die na een mooie aanval voor 1-1 zorgt! Blijdschap op de bank en bij de ouders, waar iedereen elkaar high fives geeft en er alle vertrouwen in heeft dat het nu onze beurt is. Alleen… als iedereen klaar is met high fiven ligt de tweede goal voor Ilpendam er al in. In een moment van onachtzaamheid is de spits van Ilpendam zomaar door onze verdediging gelopen en heeft haar tweede doelpunt gemaakt.

IMG_8232.JPG

Zo zijn we weer net zo ver als daarnet… Maar ook nu laten we ons niet op onze kop zitten. De wind blijft vervelend, maar toch zien we de meiden de bal netjes rondspelen en een aantal goede aanvallen opzetten. Uit een van deze aanvallen weet Estelle weer de gelijkmaker te maken. 2-2! Maar of het aan de wind ligt of ergens anders aan, ik weet het niet, maar binnen twee minuten staat Ilpendam weer voor. 2-3! Het is voor de meiden om moedeloos van te worden. Ze knokken voor wat ze waard zijn en hebben zeker niet het mindere van het spel, maar toch weer Ilpendam keer op keer voor te komen.

IMG_8238.JPG

In de rust hebben meerdere meiden wel een oplossing klaar voor hoe dit omgekeerd moet worden. De suggesties vliegen in het rond: We moeten sneller de bal afspelen! We moeten beter op de wind letten als we een pass geven! We moeten ons verdorie niet door die meiden op onze kop laten zitten! Volop passie zodoende als we weer het veld oplopen. We zouden in de tweede helft de wind meer mee moeten hebben, wat kansen biedt op meer doelpunten. Daar komt bij: de spits van Ilpendam blijkt nu op doel te staan. Dat is toch een gevaar minder!

IMG_8240.JPG

De wedstrijd barst gelijk na het fluitsignaal weer los. Vooruit geblazen door de wind komen we nog meer in de aanval dan in de eerste helft. Een paar keer zijn we ook dicht bij een goal. Een keer juicht iedereen al, maar de bal blijkt toch niet in, maar naast het doel te zijn gevlogen. En net als je denkt dat het nu toch echt wel snel 3-3 moet gaan worden, maakt Ilpendam er 2-4 van. Wat een enorme domper, zeker ook omdat de meiden zo hard hun best doen. En dat blijven ze ook doen. De inzet is fantastisch, maar de tijd tikt door en zo wordt het steeds moeilijker voor de meiden.

IMG_8254.JPG

Het is een intensieve wedstrijd, niet alleen door de wind, maar ook omdat Ilpendam vandaag echt de punten mee naar huis wil nemen. Naarmate de klok verder tikt lijkt het er ook steeds meer op dat het dit keer niet gaat lukken. Heel even is er nog hoop als Estelle na een mooie aanval de 3-4 binnentikt, maar helaas is dat ook meteen de laatste actie van de wedstrijd. De scheids fluit en de wedstrijd is klaar. De meiden zijn ontevreden, maar mogen toch zeker weer trots zijn. De inzet was enorm en als dat goed zit mag je eigenlijk ook alleen maar blij zijn.

IMG_8250.JPG

Het was leuk om te zien dat Fabienne bij onze wedstrijd tussen de meiden op de bank zat. Eerder deze week gaf ze aan dat ze overstapt naar de MO15-1, maar kan onze meiden toch nog niet missen. Vandaar ook dat ze na haar eigen wedstrijd de hele wedstrijd ons team heeft aangemoedigd en dat ze ook in de kleedkamer er nog gewoon bij zat. Heel veel succes in de MO15-1 Fabienne, en je blijft ook gewoon bij de MO15-3 horen hoor!

IMG_8247.JPG

IMG_8241.JPG

IMG_8256.JPG

IMG_8257.JPG

IMG_8263.JPG

IMG_8288.JPG

IMG_8290.JPG

IMG_8311.JPG

IMG_8309.JPG

IMG_8308.JPG

IMG_8301.JPG

IMG_8296.JPG

IMG_8312.JPG

IMG_8314.JPG

Patrick, met foto's van JolandaFC Purmerend MO15-3 - Volendam MO15-1 3-2

IMG_8055.JPG

De MO15-3 van FC Purmerend heeft nog wat recht te zetten. Een maand of zo geleden speelden we uit tegen Volendam en verloren daar, wat mede te danken was aan een nogal partijdige scheidsrechter. Vandaag komt Volendam naar Purmerend en het moge duidelijk zijn: We moeten winnen vandaag!

IMG_7952.JPG

Dat is in de kleedkamer ook duidelijk van de gezichten van de meiden af te lezen. We peppen ze op en Mike geeft aan dat iedereen vandaag 200% moet gaan geven, maar je ziet dat de meiden dit zelf ook snappen. Sowieso, we hebben tot nu toe deze fase alleen nog maar verloren en dat mag wel eens een keer gaan veranderen. Dit team werkt er keihard voor en verdient het niet om onderaan te staan in onze poule. 


IMG_7956.JPG

We zien vaak dat de meiden van de MO15-3 hun wedstrijden een beetje tam beginnen. Ze wachten af om te zien hoe sterk de meiden van het andere team zijn, wat er vaak voor zorgt dat we vroeg in de wedstrijd achter komen. Vandaag is ons team niet van plan dat te laten gebeuren. Ze schieten uit de startblokken en zijn al snel in de buurt van een doelpunt. Het ziet er naar uit dat ze hun les van de vorige wedstrijden hebben geleerd. Maar dan: een van de meiden van Volendam krijgt bij een counter de bal en weet Feline, die vandaag weer invalt voor Bowie, te passeren. En zo staan we toch weer heel vroeg achter. 

IMG_7964.JPG

Het maakt niet uit. We zijn net pas begonnen en de meiden gaan zich niet op hun kop laten zitten. Ze gaan weer fel in de aanval en we krijgen een groot aantal kansen. Volendam laat zich ook niet onbetuigd. Het is duidelijk dat ze een meisje in het team hebben dat qua niveau boven de rest uitstijgt. Ze is vaak gevaarlijk, maar wij hebben eindelijk Lieke en Zoey weer achterin staan. Onze vaste centrale verdedigers, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij veel van onze overwinningen, zijn door blessures en ziekte lange tijd niet samen actief geweest, maar staan nu als ons ouderwetse verdedigende blok klaar. 

IMG_7965.JPG


En zij zijn zeker niet de enigen die het goed doen achterin, want al onze verdedigers zijn scherp. Michaela, Tahra, Samantha en Yasmine leveren strijd met de Volendamse aanvalsters en komen bijna iedere keer als winnaar tevoorschijn. Mooi om te zien hoe hard ze ervoor vechten om Volendam uit de buurt van ons doel te houden. We hebben iets meer de overhand en komen een aantal keer in de buurt van het doel. Het is dat er een goede keepster bij Volendam onder de lat staat, anders hadden we zeker wel op 1-1 kunnen komen.


IMG_7969.JPG


Rust. We besluiten dit keer niet naar de kleedkamer te gaan en in plaats daarvan op het veld te blijven. Er is een peptalk nodig om de meiden ervan te overtuigen dat ze zeker niet hoeven te verliezen vandaag. Geen 200 procent inzet meer, maar 300! En als de tweede helft begint gaat er nog een schepje bovenop. Er wordt flink wat strijd geleverd op het middenveld. De meiden die hier staan doen enorm hun best de bal op de helft van Volendam te houden. Sanne, Rosalie, Fabienne, Tess, Jomana en Romy krijgen naar mate de wedstrijd vordert steeds meer grip op hun tegenstander.

IMG_7968.JPG

De 1-1 hangt in de lucht, maar… Een snelle uitbraak van Volendam. De bal komt bij hun snelle aanvalster. Een hoog schot van afstand… Net te hoog voor Feline om erbij te kunnen. Jammer! Zeker ook omdat ze heel goed staat te keepen. 0-2 voor Volendam… Zouden de meiden het nog kunnen omdraaien?

IMG_7971.JPG


De meiden laten hun koppies niet hangen. Integendeel, want Volendam wordt nu helemaal richting hun eigen doelgebied teruggedrongen. En het is Estelle die vlak na de tweede goal van Volendam de 1-2 maakt na een mooie aanval door het midden. Het kan nog! Langs de kant gaat iedereen er nog eens extra achter staan. Er zijn weer veel ouders en andere familieleden komen kijken, ook staan er meiden en trainers van andere teams onze meiden aan te moedigen. 

IMG_7977.JPG


De passie wordt beloond als Estelle er even later ook nog 2-2 van maakt! Wederom een mooie aanval die ze perfect weet af te ronden. Het is mooi om te zien dat zij niet de enige aanvalster is die goed staat te spelen. Al onze meiden voorin doen goed hun best. Tess geeft een aantal mooie voorzetten, Naomi rent constant haar directe tegenstander eruit, Deslyn is met een kopbal dicht bij een goal en ook Kenza en Talisha maken het Volendam heel moeilijk.

IMG_7981.JPG


Inmiddels staan de toeschouwers niet meer langs de lijn, maar op de lijn, zo spannend is het. Volendam wil nog niet opgeven, maar de meiden ruiken de overwinning. 22 meiden op het veld gooien alles in de strijd. Er wordt om iedere bal gevochten en we zien inzet van de meiden die we nog niet eerder hebben gezien.


IMG_7986.JPG

En dan is het zover. Samantha geeft een pass op Estelle, die richting doel rent. Ze schiet… Ai, is dat schot niet een beetje te zacht? Tergend langzaam hobbelt de bal langs de keeper richting doel… En hij gaat erin! Een explosie van vreugde, zowel op het veld als langs de kant. Estelle volmaakt haar perfecte hattrick en wij staan 3-2 voor!

IMG_7987.JPG


Wat volgt zijn ruim vijf zenuwslopende minuten. Want Volendam neemt geen genoegen met een nederlaag en gaat er nog vol voor. Iedereen houdt de adem in, zeker als onze tegenstander een vrije trap net buiten het strafschopgebied krijgt. Het zal toch niet? We hebben al eerder gezien dat ze goed en hoog kunnen schieten in Volendam. Er worden langs de kant schietgebedjes gedaan… Een aanloop van Volendam… Kunnen we alweer adem halen? Ja, want de bal gaat ver naast!

IMG_7994.JPG


De seconden tikken tergend langzaam voorbij. In Volendam was er allang afgefloten, maar natuurlijk hebben wij een eerlijke scheidsrechter. Maar dan fluit hij toch af. Gewonnen! En ook volkomen terecht. De meiden vliegen elkaar in de armen, de toeschouwers slaan elkaar op de schouders en halen opgelucht adem. Wat een mooie wedstrijd was dit. De scheidsrechter vond het ook spannend. “Dit was een van de meest intensieve wedstrijden die ik ooit heb gefloten,” zegt hij helemaal buiten adem. De mensen van Volendam moeten toegeven dat ze eerlijk zijn verslagen door een team ontketende meiden. 

IMG_7995.JPG


In de kleedkamer is het feest. De muziek gaat weer op zijn hardst aan en de meiden zingen volop mee. Het is natuurlijk pas de eerste overwinning deze fase, maar het zal zeker niet de laatste zijn. We zijn weer ontzettend trots op wat de meiden vandaag hebben laten zien. Niet alleen omdat ze gewonnen hebben, maar ook omdat ze er echt voor hebben gevochten, en vooral ook voor elkaar hebben gevochten. Laat Ilpendam maar komen volgende week!

CF9F7A36-7811-4BED-93D7-98FA23ED4A63.jpeg


4E0FC4CA-0CB4-40BF-A4EB-5A8903E735E5.jpeg


8DAC69C5-4E8F-4414-8551-200DA8440F9C.jpeg


1B5F12A0-1E70-45B5-81EE-4264C0AD107A.jpeg


D4F81D1E-B5F7-4C47-A08A-5F63A65C3FE8.jpeg


918751DE-8F12-4A42-AA1C-496E36C77D37.jpeg

IMG_7998.JPG

IMG_8003.JPG

IMG_8014.JPG

IMG_8026.JPG

IMG_8027.JPG

IMG_8031.JPG

IMG_8033.JPG

IMG_8044.JPG

IMG_8053.JPG

IMG_8055.JPG

IMG_8056.JPG

IMG_8057.JPG

IMG_8062.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda, Jonna en SimoneKadoelen MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 6-3

IMG_7910.JPG

Het is vlak voor de wedstrijd tegen Kadoelen. We weten allemaal nog wel dat er bij onze vorige wedstrijd tegen Kadoelen geen scheidsrechter was en dat we daardoor reglementair met 4-1 gewonnen hebben. Het is dus best even spannend: gaat er dit keer wel een scheidsrechter bij de wedstrijd zijn? De coach van het andere team schudt zijn hoofd. Blijkbaar heeft de scheidsrechter afgezegd en er zit voor hem dus niks anders op dan dat hij zelf maar gaat fluiten. Vriendelijk dat hij dat wil doen, maar het is toch ook altijd wel een beetje twijfelachtig. Is een coach wel helemaal onpartijdig als het om zijn eigen team gaat? Nou ja, laten we hem het voordeel van de twijfel geven.

IMG_7920.JPG

Het begin van de wedstrijd is helaas niet best van onze kant. We hebben weer flink moeten schuiven met de opstelling, waardoor er heel wat meiden op plekken staan waar ze normaal gesproken niet staan. Dat is duidelijk even wennen, waardoor Kadoelen een aantal flinke kansen krijgt. Ze hebben daarbij twee snelle, grote meiden voorin staan (na afloop van de wedstrijd blijken dit MO17-meiden te zijn geweest) die er weinig moeite mee hebben om doelpunten te maken. Zo staat het al binnen een kwartier 3-0 voor Kadoelen.

IMG_7921.JPG

Toch laten de meiden van de MO15-3 zich daardoor niet op hun kop zitten. Integendeel, want het lijkt er na een kwartier op dat iedereen een beetje wakker is geworden. Tahra en Michaela, die dit keer samen centraal achterin staan, beginnen echt in de wedstrijd te komen. Ze hebben eigenlijk nog nooit op deze plek gestaan, maar we missen onze vaste verdedigsters en daarom wilden we het deze keer met deze meiden proberen. Na een onwennige start begint het bij hen steeds beter te draaien. De aanvalsters komen er niet zomaar meer doorheen en we kunnen ons steeds meer gaan richten op zelf aanvallen. En alle meiden komen steeds meer in hun spel. Het gaat zelfs zo goed dat Deslyn op aangeven van Yasmine twee keer door de verdediging van Kadoelen heen weet te breken en ook twee keer scoort. Het wordt echt weer een wedstrijd, waarin we steeds meer de overhand krijgen. Ok, het wordt dan vlak voor rust nog wel 4-2 voor Kadoelen, maar toch gaan de meiden met opgeheven hoofd richting kleedkamer.

IMG_7926.JPG

Daar is iedereen het er over eens dat het echt nog wel kan. Goed, iedereen vindt dat we in het begin van de wedstrijd waardeloos speelden, wat waarschijnlijk ons aloude probleem is. Er wordt altijd de eerste vijftien minuten teveel de kat uit de boom gekeken, met als gevolg dat onze tegenstander vrij spel krijgt. Maar nu we zelf ook twee keer hebben gescoord en we ook aardig de overhand hebben gekregen, moet het toch lukken om er in de tweede helft nog een paar te maken. Iedereen is hiervan overtuigd en vol goede moed lopen we het veld weer op.


IMG_7930.JPG

Waar het prompt 5-2 wordt na een penalty voor Kadoelen. We beginnen toch weer niet scherp genoeg en er moet aan de handrem worden getrokken, wat een pingel voor de tegenstander oplevert. Toch hoeft het met een 5-2 achterstand ook niet afgelopen te zijn. We blijven er voor knokken en komen, wederom dankzij Deslyn, terug tot 5-3, waarmee Deslyn een hattrick maakt deze wedstrijd! Zou het nu nog kunnen om in ieder geval gelijk te komen? De aanvallen wisselen elkaar af en we komen dicht bij de 5-4, maar helaas, het is Kadoelen dat er 6-3 van weet te maken. Je ziet ook meteen de spirit uit het team verdwijnen. We hebben nog wel een paar kansjes, maar het zit er simpelweg niet meer in.

IMG_7932.JPG

En zo verliezen we ook deze wedstrijd en staan we in deze fase met nul punten onderaan. Dat was niet nodig geweest, maar is ook wel deels te begrijpen. We missen toch flink wat meiden en hebben er een aantal nieuwe meiden bij die nog aan team en speelwijze moeten wennen. Desondanks hebben we er nog zeker alle vertrouwen in dat het goed gaat komen dit seizoen. Er is gewoon teveel talent, strijd en enthousiasme in ons team aanwezig om er niet nog in ieder geval een paar overwinningen uit te kunnen slepen. Niet vergeten, we komen alle teams twee keer tegen deze fase en we kunnen iedereen zodoende nog een koekje van eigen deeg geven. Voor nu gewoon weer lekker verder trainen en kijken wat het wordt volgend weekend tegen Volewijckers.

IMG_7940.JPG

Oh ja, en die coach/scheidsrechter? Die deed zijn best. Hij zag wel wat dingen over het hoofd (aan hands doen ze bijvoorbeeld blijkbaar niet in Amsterdam Noord), maar was ook niet overdreven partijdig. Zou wel fijn zijn als ze volgende keer bij Kadoelen een keer wel een echte scheidsrechter hebben...


IMG_7941.JPG

IMG_7944.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

RKAV Volendam MO15-2 - FC Purmerend MO15-3 3-1

IMG_7782.JPG

Het is vijf minuten voor het begin van onze uitwedstrijd tegen Volendam. De meiden staan klaar op het veld, vol energie en enthousiasme, vastberaden om de eerste overwinning van deze fase binnen te slepen. Volendam staat er ook al, maar 1 belangrijk persoon mist nog: de scheidsrechter. Even moet ik denken aan de wedstrijd tegen Kadoelen, waar helemaal geen scheidsrechter was, maar de trainer van Volendam stelt ons gerust. "Hij komt er zo aan hoor, zijn vorige wedstrijd is bijna afgelopen."

IMG_7808.JPG

Even afwachten dan maar, en je afvragen wat voor scheidsrechter we gaan krijgen. Meestal is het bij Volendam zo dat je eigenlijk tegen 12 man speelt. De scheidsrechters zijn namelijk bijna altijd partijdig. Er flitsen me herinneringen door het hoofd van eerdere wedstrijden tegen Volendam. Wedstrijden waarbij ouders van meiden uit mijn teams - keurige, vriendelijke mensen die nooit een verkeerd woord zouden zeggen - vloekend en tierend langs de kant stonden omdat ze het niet meer aan konden zien. Die na afloop van de wedstrijd de scheidsrechter wilden aanvliegen omdat ze het allemaal zo oneerlijk vonden. Maar ach, misschien valt het vandaag mee?

IMG_7804.JPG

Dan komt de scheidsrechter aanlopen. Mike en ik kijken elkaar aan en schudden zuchtend het hoofd. Met deze oudere heer hebben we allebei al eerder te maken gehad en dat was over het algemeen niet echt positief. Het is zo'n type dat constant loopt te preken en de illusie wekt dat hij er heel wat vanaf weet, maar die dan bij duidelijke overtredingen door zijn eigen club dan spontaan even de regels vergeten is. Dan nog kan het natuurlijk meevallen. En de eerste tien minuten van de wedstrijd lijkt er niks aan de hand. De wedstrijd gaat gelijk op. De meiden doen zeker niet onder voor hun tegenstander. We hebben door de vele blessures flink moeten schuiven met de opstelling en dan is het altijd even afwachten hoe dat uitpakt. Maar alle meiden zijn scherp vandaag en gaan er helemaal voor. We zien wel dat Volendam een meisje voorin heeft staan dat er wel bovenuit steekt vergeleken met haar teamgenoten. Ze maakt het onze verdediging heel moeilijk en weet na 10 minuten Deslyn, die in de eerste helft Bowie vervangt op doel, te verschalken. 1-0 voor Volendam.

IMG_7801.JPG

Ah, niks aan de hand, de wedstrijd is per slot van rekening pas 10 minuten bezig en alles is nog mogelijk. Maar dan beginnen we door te krijgen dat deze scheidsrechter echt op zijn Volendams loopt te fluiten. Estelle breekt door en lijkt weg, maar wordt door een verdediger van Volendam aan haar shirt gepakt. Je zou dan denken: dat is een duidelijke vrije trap, waar bij senioren zelfs een rode kaart voor gegeven zou worden. Dat hoeft nu dan ook weer niet, maar er wordt zelfs niet gefloten voor een vrije trap. Even later breekt een van de meiden van Volendam door. Ze wil Romy passeren maar struikelt daarbij over haar eigen benen. Natuurlijk wordt er gefloten voor een vrije trap. En dat niet alleen, Romy krijgt ook nog eens een preek van de scheids.

IMG_7795.JPG

Als Mike even later een van de meiden aan de overkant van het veld een aanwijzing toeroept, maakt de scheids een gebaar onze kant op of het misschien wat minder kan. Blijkbaar mag je hier ook je team niet coachen zoals we gewend zijn. Dan zijn er ook nog meerdere handsballen van Volendam waar niks mee gedaan wordt en lijkt het dat de meiden van Volendam maar "Au" hoeven te roepen om meteen een vrije trap te krijgen. De meiden op de bank achter ons beginnen steeds harder te morren en ook de ouders van ons team schudden steeds harder met hun hoofd.

IMG_7793.JPG

Gelukkig weet Estelle er na een mooie actie 1-1 van te maken. Ze omspeelt een aantal speelsters van Volendam en schiet hard in de hoek. Opluchting en blijheid bij onze MO15-3. Estelle steekt haar duimen naar ons op. "Zie je, ik schoot hem in de hoek!" roept ze. Dit is een van de dingen waar we het bij trainingen en wedstrijdbesprekingen veel over hebben gehad, omdat onze spitsen als ze voor het doel vrijkomen meestal recht op de keeper af schieten. Fijn dat dit ook is opgepikt. Het lijkt 1-1 te blijven tot aan de rust, maar na een momentje van onachtzaamheid in onze verdediging wordt het dan toch 2-1 voor Volendam. 

IMG_7791.JPG

Zoals te verwachten wordt er volop gemopperd in de kleedkamer. We geven aan dat we vinden dat de meiden het heel goed doen, maar het gesprek gaat al snel over de scheids en zijn dubieuze beslissingen. Eigenlijk moet je jezelf daar niet teveel door laten beinvloeden, omdat dat je uit je spel haalt, maar het is ook wel te begrijpen. Als je zelf als club scheidsrechters hebt die zo eerlijk mogelijk proberen te fluiten, dan is het gewoon heel vervelend als je bij uitwedstrijden met dit soort scheidsrechters wordt geconfronteerd. Ik wil de man nog wel het voordeel van de twijfel geven, per slot van rekening moet je blij zijn dat er mensen zijn die willen fluiten, maar in de tweede helft wordt het allemaal alleen nog maar erger.

IMG_7786.JPG

Deslyn wordt na een aanval hardhandig neergehaald in het strafschopgebied, maar krijgt natuurlijk geen penalty. Als wij de scheids hier op wijzen krijgen we een uitbrander, maar geen penalty. Even later schiet een van de meiden per ongeluk de bal in het gezicht van een van de meiden van Volendam. Kan gebeuren en het is goed dat de scheids hiervoor fluit om te kijken hoe het met de speelster van Volendam gaat. Volgens de regels zouden wij dan wel de bal terug moeten krijgen, door middel van een scheidsrechtersbal, maar hij gooit de bal naar de keeper van Volendam toe. Kenza maakt met een mooi schot dan nog wel gelijk, maar, hee, dat is verrassend! Die goal wordt afgekeurd vanwege 'buitenspel'.

IMG_7785.JPG

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar dan wordt dit een heel vervelend wedstrijdverslag. Feit is dat de meiden die wissel staan het niet meer uithouden en het liefst ter plekke de dugout af zouden breken. Op het veld maakt Volendam er dan ook nog 3-1 van. Toch blijven de meiden van de MO15-3 er volop voor gaan. Ze proberen gaten te vinden in de verdediging van Volendam, maar dat is bijna onmogelijk. Als een van onze meiden voorin de bal krijgt staan er gelijk vier meiden van Volendam omheen. Het lijkt er bijna op of we aan het handballen zijn, want er staat constant een muur van oranje meiden om het doel. Volendam zelf komt er niet veel meer uit. We hebben op het middenveld en achterin de touwtjes stevig in handen en een goal lijkt in de lucht te hangen. Maar iedere keer lopen we weer tegen een oranje muur aan.

IMG_7784.JPG

De speeltijd is bijna om, maar er moet toch minstens nog wel vijf minuten aan blessuretijd bij worden getrokken voor alle onderbrekingen. Maar dan komt de Volendamse voetbalregel #351 om de hoek kijken: "Bij een voorsprong mag de scheidsrechter vergeten wat blessuretijd ook alweer is." En dus wordt er stipt na 35 minuten afgefloten en blijven de meiden met lege handen staan. Ze willen nog wel even een woordje spreken met de scheidsrechter, maar die blijkt ondanks zijn gevorderde leeftijd nog behoorlijk fit en verdwijnt na de wedstrijd direct richting kantine.

IMG_7783.JPG

Je kan een wedstrijd als dit het beste omschrijven met het woord 'zonde'. Want de meiden hadden zeker kansen vandaag om in ieder geval met een gelijkspel naar huis te gaan. Het is natuurlijk ook helemaal niet zeker dat wij met een eerlijkere scheids wel zouden hebben gewonnen, maar feit blijft dat hij een flinke stempel op deze pot heeft gedrukt. We laten de meiden na afloop wel duidelijk weten dat we heel trots zijn op hoe ze hebben gespeeld en hoe ze zich op het veld hebben ingezet. Alle meiden hebben er hard voor geknokt en het is daarbij mooi om te zien dat er weer stappen vooruit zijn genomen. We hebben gewoon pech dat we veel meiden missen en dat ook niet alle meiden die in het veld staan helemaal klachtenvrij zijn. Dat er dan zo hard voor geknokt wordt is dan alleen maar mooi. De nieuwe meiden laten ook allemaal zien dat ze het spelletje leuk vinden, dat ze iedere week bijleren en dat ze zich volop willen inzetten voor het team. Zo kan het niet anders dan dat die eerste overwinning van deze fase er snel een keer aankomt. En mocht dat toch nog een paar wedstrijden duren, dan zijn we nog steeds heel trots op deze meiden!

IMG_7779.JPG

IMG_7773.JPG

IMG_7775.JPG

IMG_7776.JPG

IMG_7769.JPG

IMG_7768.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

FC Purmerend MO15-3 - Monnickendam MO15-1 1-4

IMG_7662.JPG

En dan loop ik op zaterdag over het strand van Noordwijk, om even bij te komen na een aantal heftige weken met als dieptepunt het overlijden van mijn vader, en dan krijg ik allemaal hartverwarmende filmpjes en foto's doorgestuurd waaruit blijkt dat Mike en de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend met me meeleven. Enorm bedankt! En bij de volgende wedstrijd weer gewoon een verslag natuurlijk ;-)

IMG_7648.JPG

IMG_7685.JPG

IMG_7684.JPG

IMG_7682.JPG

IMG_7681.JPG

IMG_7689.JPG

IMG_7688.JPG

IMG_7686.JPG

IMG_7677.JPG

IMG_7674.JPG

IMG_7673.JPG

IMG_7666.JPG

IMG_7665.JPG

IMG_7663.JPG

IMG_7647.JPG

IMG_7652.JPG

IMG_7656.JPG

Foto's van Jolanda

FC Purmerend MO15-3 - DZS MO15-1 1-3

IMG_7498.JPG

Mensen die denken dat bij het coachen van een voetbalteam weinig meer komt kijken dan het op de juiste plek neerzetten van meiden, wat aanwijzingen roepen en af en toe wisselen, die hebben het goed mis. Neem nou de wedstrijd van de MO15-3 tegen DZS. Natuurlijk, we hebben de meiden op de juiste plek neergezet, aanwijzingen geroepen en af en toe gewisseld, maar er is dan toch nog heel wat meer wat op de trainers afkomt.

IMG_7497.JPG

Ik doe maar even een greep:
We besloten vandaag de warming-up te doen op kunstgrasveld B, aangezien het hoofdveld, veld C, waar onze wedstrijd op zou gaan beginnen, nog bezet was. Daarna nog even naar de kleedkamer voor de laatste peptalk en op naar het hoofdveld, waar Mike gebeld werd door de scheidsrechter. 
"Waar zijn jullie?"
"We staan op veld C, waar ben jij?"
"Ik sta op veld B, jullie wedstrijd is verplaatst naar dit veld. Kunnen jullie even heel snel hierheen komen?"

IMG_7496.JPGVlak voor de rust ligt Samantha op het veld. Ze was donderdag bij de training al door haar enkel gegaan en het is duidelijk dat het nu helemaal goed mis is. We helpen haar het veld af, want lopen kan ze niet meer. Wat nu? Op de brancard naar de kleedkamer maar. Dat ziet Samantha zelf niet zo zitten.
"Ik ga echt niet op dat ding!"
Uiteindelijk weten we haar er toch op te krijgen en door haar trainers en een hele hoop behulpzame meiden wordt ze naar de kleedkamer gesleept.
"Als jullie me laten vallen dan doe ik jullie wat!"
Dat gebeurt gelukkig niet en als de tweede helft begint komt ze, ondersteund door twee andere meiden, zelfs weer naar de dugout toe. Ze wil haar team absoluut niet in de steek laten.

IMG_7493.JPG

Als je 21(!) meiden in je team hebt, dan kost het heel wat hoofdbrekens om iedereen op de juiste plek te zetten, zelfs als er twee ziek zijn. Het is bijna een hogere vorm van wiskunde om overal rekening mee te houden. Wie heeft er deze week twee keer getraind, wie was er ziek, wie was er geblesseerd, wie vindt het vandaag te koud, wie kan er niet wachten om het gras op te vreten... Er moet dan ook veel gewisseld worden deze wedstrijd, waarbij natuurlijk wel rekening moet worden gehouden wie op welke plek het beste tot haar recht komt. Als er dan ook nog meiden met een blessure uitgaan wordt het allemaal nog ingewikkelder, helemaal als er ook nog een meisje bijna flauwvalt omdat ze door de spanning niet ontbeten heeft vanochtend.

IMG_7492.JPG

Het komt altijd wel een keer voor dat er tijdens een wedstrijd een keer een meisje naar de kantine wordt gestuurd om daar iets te halen. Deze wedstrijd spande echter de kroon. De meiden werden op weg gestuurd naar zowel de kantine als de kleedkamers voor: Een icepack, AA-tjes, tosti's, de sleutel van de kleedkamer, extra ballen, de warme deken voor in de dugout die we natuurlijk na de rust waren vergeten mee te nemen, en een brancard. Nee, de tosti's waren niet voor de trainers, maar voor meiden die denken dat je genoeg energie voor een wedstrijd krijgt van de limonade in de pauze.

IMG_7490.JPG

Jongens, zucht... Natuurlijk staan er jongens langs de lijn die deze meiden kennen en je merkt dan meteen dat de concentratie een stuk minder is.
"Nee hoor, dat is mijn vriendje niet."
"Ze liegt! Dat is haar vriendje wel!"
Het lijkt iedere wedstrijd wel alsof er meer jongens langs de lijn staan, die het dan ook nog nodig vinden om stoere opmerkingen te maken om te laten zien hoe koel ze wel niet zijn. Het ene meisje vindt dat dan leuk en giechelt er een beetje om, andere meiden zouden het liefst over de hekken springen om een van de jongens op hun gezicht te stompen.

IMG_7471.JPG

Bij een voetbalkleedkamer tijdens de rust van een wedstrijd verwacht je misschien dat het team braaf hun limonade opdrinkt en stil luistert naar de trainers. Ok, mensen die dat denken zijn nog nooit in een kleedkamer van een meidenteam geweest. Iedereen heeft een mening over de wedstrijd, over de meiden van het andere team (die natuurlijk allemaal stom zijn), over de scheids (die misschien nog wel stommer is), over de jongens die langs de kant staan (ik herhaal maar niet wat daar over gezegd wordt) en ga zo maar door. Als je ze eindelijk stil krijgt en je geeft 1 aanwijzing, dan barst het meteen weer los, want daar heeft natuurlijk ook iedereen een mening over. Soms vraag je jezelf ook af waarom ze het ook alweer 'RUST' noemen...

IMG_7469.JPG

Oh ja, dan is er natuurlijk ook nog de wedstrijd, die vandaag helaas niet helemaal loopt zoals we willen. De meiden doen fantastisch hun best en spelen ook helemaal niet slecht, maar DZS is gewoon net even wat fortuinlijker en gaat met de punten naar huis. Uiteraard blijven we vertrouwen houden. Als straks iedereen weer helemaal beter is of niet meer geblesseerd is, dan weten we zeker dat we nog heel wat mooie wedstrijden van de meiden gaan zien.

IMG_7468.JPG

Tot slot even voor de duidelijkheid: klagen doen we zeker niet. Er komt dan wel heel wat bij kijken, bij zo'n wedstrijd van de MO15-3 van FC Purmerend, en soms voel je er spontaan grijze haren bij komen, maar Mike en ik kunnen ons geen betere manier bedenken om een zaterdagochtend of zaterdagmiddag door te brengen dan met deze meiden. De inzet en het enthousiasme van ons team is enorm aanstekelijk en we zouden absoluut geen enkele wedstrijd van deze fantastische meiden willen missen!

IMG_7463.JPG

IMG_7467.JPG

IMG_7460.JPG

IMG_7459.JPG

IMG_7457.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

Purmersteijn MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 3-1

IMG_9013.jpg

Een wedstrijd tegen Purmersteijn brengt altijd toch wat extra spanning met zich mee. Dat was de afgelopen weken goed te merken bij de trainingen en in de app groep van de meiden, waar het eigenlijk alleen maar daar over ging. Niet zo heel verwonderlijk ook, want je wil natuurlijk heel graag winnen van de grote rivaal. Daar komt dan nog bij dat dit de eerste wedstrijd van de derde fase is, waarin we maar liefst 14 wedstrijden moeten spelen.

IMG_9046.jpg

We hebben een team klaarstaan dat er op meerdere plekken anders uitziet dan normaal. We moeten vandaag maar liefst acht meiden missen door blessures en ziekte. Aan de andere kant hebben we wel vier meiden die vandaag hun eerste echte competitiewedstrijd voor ons gaan spelen, namelijk Rosalie, Tahra, Jomana en Michaela. Voor de zekerheid ook drie meiden die ons vandaag vanuit de MO13-1 gaan helpen, te weten Oumayma, Aliz en Feline. Het meeste puzzelwerk moeten we achterin doen. We kennen Lieke en Zoey allemaal wel als ons collectieve blok beton waar niemand langskomt, maar zij zijn er allebei niet vandaag. In plaats daarvan zetten we vandaag Estelle en Oumayma op hun plekken.

IMG_9045.jpg

In de kleedkamer is wel te merken dat de meiden behoorlijk nerveus zijn. Er wordt veel gegiecheld (maar ja, bij welke wedstrijd eigenlijk niet) en je kan zien dat ze eigenlijk niet kunnen wachten om met de wedstrijd te mogen beginnen. Ook bij de warming-up is de focus er niet helemaal, de meiden kijken vooral om zich heen om te zien of hun tegenstanders al ergens te zien zijn. Je ziet: de meiden willen graag knallen op het veld.

IMG_9029.jpg

De zenuwen zijn de eerste tien minuten van de wedstrijd goed te merken. Passes die niet helemaal goed aankomen, meiden van de tegenstander die iets te makkelijk door kunnen lopen en strakke koppies. Ook langs de lijn zijn de zenuwen te zien. Veel van de geblesseerde en zieke meiden zijn wel gekomen om hun team aan te moedigen, met als gevolg dat de dugout helemaal vol zit.

IMG_9018.jpg

Na een minuut of tien beginnen de meiden een beetje te ontspannen. De combinaties lopen beter, Purmersteijn loopt er niet meer zo makkelijk doorheen en we krijgen onze eerste kansen. Het is mooi om te zien hoe de nieuwe meiden het doen. Rosalie heeft al een aantal keer in een oefenwedstrijd meegedaan en heeft dus al een beetje ervaring. Je kan zien dat ze echt al vooruit gegaan is sinds de eerste keer dat ze met ons meedeed. Jomana en Michaela hebben nog wat moeite met wat er in het veld van ze wordt verwacht, maar dat is niet gek na pas twee weken getraind te hebben. Ze zijn fel, durven duels aan te gaan en maken het de tegenstanders flink moeilijk. En Tahra, die bij Ilpendam vandaan komt, is sterk in de duels en blijkt ook een echte aanwinst, maar ze laat ons wel even schrikken als ze aan het einde van de eerste helft opeens in elkaar zakt. Gelukkig kan ze met wat ondersteuning even later wel weer het veld aflopen en terug in de kleedkamer is ze al snel weer helemaal opgekikkerd.

IMG_9011.jpg

De andere meiden hebben er in de kleedkamer nog het volste vertrouwen in. Het staat nog 0-0, maar het moet zeker mogelijk zijn om er meer uit te halen. Je voelt dat er een doelpunt in de lucht zit... alleen valt dat twee minuten in de tweede helft wel aan de verkeerde kant. 1-0 voor Purmersteijn, maar nog tijd genoeg om dat om te draaien. Het enthousiasme langs de lijn is groot. Tahra is inmiddels al weer zo opgeknapt dat ze er het liefste meteen weer in wil en ook de andere meiden vragen om de twee minuten hoelang het nog duurt voor ze weer mogen. Maar, ze mogen eerst nog een keer juichen, want na een prachtige pass van Aliz is het Deslyn die de 1-1 binnenschiet!

IMG_9008.jpg

Hierna wordt er een beetje nerveus gespeeld. Allebei de teams nemen geen genoegen met een gelijkspel en doen er dan ook alles aan om de tweede te maken. Wij zijn er een paar keer dichtbij, maar het is helaas weer Purmersteijn dat het voortouw neemt: 2-1. Inmiddels willen zelfs onze geblesseerde meiden het liefste meteen nog het veld in, wat natuurlijk wel een beetje lastig is als je met je gewone dagelijkse kleding langs de lijn staat ;-)

IMG_9006.jpg

We besluiten om volle bak voor die tegengoal te gaan. We halen Estelle naar voren en doen er alles aan, maar bij een snelle uitbraak van Purmersteijn valt helaas de 3-1. Jammer! Echt jammer, want we hadden vandaag zeker niet hoeven te verliezen. En dus kijken er achttien meiden na afloop in de kleedkamer heel boos onze kant op. Teleurstelling over de nederlaag en het feit dat we nu onze eerste wedstrijd hebben verloren. Maar Mike en ik zijn toch vooral weer trots. We hebben dan wel verloren, maar de meiden hebben er echt voor geknokt. En als je dan nagaat dat we heel veel meiden misten vandaag en dat we heel wat nieuwe meiden in het team hadden, dan mogen we ook eigenlijk heel tevreden zijn. Let maar op, volgende week zal het al een stuk beter gaan en zal DZS een zeer gemotiveerd team tegenover zich krijgen!

IMG_9005.jpg

IMG_9004.jpg

IMG_9037.jpg

IMG_9016.jpg

IMG_9042.jpg

IMG_7400.JPG

IMG_7404.JPG

IMG_7405.JPG

IMG_7407.JPG

IMG_7408.JPG

IMG_7409.JPG

IMG_7411.JPG

IMG_7416.JPG

IMG_7422.JPG

IMG_7425.JPG

IMG_7434.JPG

IMG_7437.JPG

Patrick, met foto's van Mohand enJolandaReiger Boys MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 GESTAAKT BIJ 2-1

EA20CA50-2E4A-4DA0-BC2D-8DB921EA059E.jpeg

Voetbal in januari betekent vaak regen, kou en meiden die staan te verkleumen op het veld. Ook vandaag is dat helaas het geval. Nadat het bij beide trainingen deze week al had geregend lijkt het er vandaag ook niet op dat het nog droog gaat worden. Gevolg: flink wat minder enthousiasme dan we normaal gesproken zien bij een wedstrijd, wat ook wel begrijpelijk is. Het is namelijk echt rotweer. Wat niet helpt: geen dugouts, dus de wisselmeiden moeten met zijn allen op elkaar gepakt onder twee paraplu's staan.

E5C9696A-D640-48FB-98EC-CC94B4E2D3F7.jpeg

Jammer, want enthousiasme was er zeker voor de wedstrijd. Een volle kleedkamer ook, met zestien meiden die staan te trappelen om na de winterstop eindelijk weer een keer een wedstrijd te mogen spelen. Ook een nieuw meisje, Tahra, die vandaag haar eerste wedstrijd voor ons gaat spelen. Om te vieren dat we weer mogen gaat de muziek extra hard aan. Helaas niet zo lang, want na een paar minuten wordt er op de deur geklopt door een van de mensen van Reiger Boys, om te vragen of het iets zachter mag. Blijkbaar is de muziek tot aan de receptie luid en duidelijk te horen ;-) Het mag de pret niet drukken, maar dat gebeurt helaas wel als we naar buiten lopen. 


4A676756-2697-4741-9E92-7D7F76AD5181.jpeg

Het is ook een beetje te merken als de wedstrijd begint. Niet alleen bij onze meiden, want die van Reiger Boys kijken ook niet al te vrolijk. De trainer van onze tegenstander heeft er blijkbaar ook niet veel zin in. Als we voorstellen alle meiden elkaar een handje te laten geven bromt hij dat dat van hem niet hoeft. Okeeee....

2978CD75-8636-4779-BCD2-40363844C01D.jpeg

De wedstrijd moet even op gang komen, maar als dat na een minuut of tien lukt wordt het nog best spannend ook. Reiger Boys heeft twee snelle meiden voorin staan, die er meerdere keren uit weten te komen. Bowie, die de hele wedstrijd in een soort moeras voor haar doel staat, heeft een paar goede reddingen klaarstaan. Wij komen er aan de andere kant ook een paar keer goed uit, in eerste instantie zonder succes.

55624D54-37BE-4C11-9E80-EE90A8210412.jpeg

Het is Reiger Boys dat voor het eerst scoort, na wederom een snelle aanval. Maar het is Estelle die vijf minuten later de 1-1 weet te maken na een goede aanval van onze meiden. Het spel golft op en neer en het zou zelfs best leuk zijn om naar te kijken, als het niet zo verrekte koud zou zijn. De meiden in de wissel proberen al trappelend warm te blijven, de meiden op het veld zijn inmiddels allemaal doorweekt. Kreten als "Ik voel mijn benen niet meer" en "kunnen we niet gewoon allemaal in de kantine gaan zitten" zijn niet van de lucht. En toch blijven de meiden ook doorbikkelen. Ze willen zich niet laten kennen en maken het Reiger Boys flink moeilijk. We zien meerdere goede combinaties en gevaarlijke aanvallen.

Het is alleen wel Reiger Boys dat weer voorkomt en zo gaan we met 2-1 de rust in. Als er gefloten wordt voor de rust sprint iedereen naar de kleedkamer. Dat loopt voor de scheidsrechter niet helemaal goed af. Ook hij wil zo snel mogelijk naar binnen, glijdt uit en blesseert zich. Vervelend genoeg keert hij dan ook de tweede helft niet terug. In de kleedkamer is het een natte bende. De meiden die een keer zijn gevallen zitten onder de modder en we hebben medelijden met niet alleen de meiden, maar ook met de ouder die de wastas mee naar huis krijgt. Toch is de wil om te winnen nog volop aanwezig.

Dat blijkt wel als de tweede helft begint. We komen sterker uit de startblokken dan in de eerste helft en krijgen steeds meer de overhand. De gelijkmaker hangt zoals het heet in de lucht, maar dan komt de vervangende scheidsrechter (de trainer van Reiger Boys) naar ons toe. "Zullen we maar gewoon stoppen? Die meiden hebben het veel te koud en het is maar een oefenwedstrijd. De keepers zijn inmiddels bevroren." Eigenlijk hoeven we daar niet over te twijfelen. Misschien hadden we nog gelijk kunnen maken, maar het moet wel leuk blijven en we willen ook niet dat de meiden de rest van het weekend verkouden in bed liggen. Toch zijn er nog meiden die het jammer vinden dat we moeten stoppen, stelletje fanatiekelingen.

Om even aan te geven dat het echt koud was... In de kleedkamer hebben sommige meiden bevroren vingers en moet iedereen elkaar helpen om alle schoenveters goed los te krijgen. We kunnen uiteindelijk zeker weer trots zijn. Ondanks de barre omstandigheden heeft iedereen zich weer helemaal ingezet en er een goede wedstrijd van gemaakt. Het gaat daarna nog heel even over de wedstrijd, maar dan komt het gesprek al snel op datgene waar de meiden het al de hele week over hebben: de wedstrijd tegen Purmersteijn volgende week. Dat belooft nu al een echte kraker te gaan worden...

FC Purmerend MO15-3 - Monnickendam MO15-1 1-4

IMG_7205.JPG

Consternatie langs de lijn bij de wedstrijd tussen de MO15-3 van FC Purmerend en de MO15-1 van Monnickendam. De scheidsrechter heeft niet alleen een rode kaart laten zien aan een speelster van Monnickendam (die de bal uit het doel sloeg met haar hand), maar doet nu hetzelfde bij Mike, die het niet eens is met de gang van zaken op het veld. De twee kijken elkaar boos aan, maar dan beent Mike weg, de meiden verbouwereerd achterlatend. Even is het stil, maar dan barsten de meiden los. De meiden langs de kant laten me duidelijk weten het hier niet mee eens te zijn, terwijl er in het veld volop wordt geklaagd tegen de scheids. Deze bergt gedecideerd zijn kaarten weer op en gebaart dat er doorgespeeld moet worden.

IMG_7249.JPG

Een raar slot aan een wedstrijd die niet helemaal is verlopen zoals we dat hadden gewild. Vooraf aan de wedstrijd was nog duidelijk dat de meiden er juist zin in hadden. Ze barstten van de energie en konden in de kleedkamer bijna niet wachten tot ze naar het veld toe mochten. En het mocht dan wel ijskoud zijn, dat kon het enthousiasme niet beteugelen. Integendeel, want er werd bij de warming-up fanatiek meegedaan. Het was duidelijk: we hadden nog een heel klein kansje op de titel in deze fase en de meiden wilden er alles aan gaan doen op deze met beide handen te grijpen.

IMG_7231.JPG

Toch, op voorhand geen makkelijke wedstrijd. Monnickendam is ook nog in de race voor de titel en heeft een goede reeks wedstrijden achter hun naam staan. Wij zijn de afgelopen weken een beetje ongelukkig geweest, maar dat wil niet zeggen dat we geen kans meer maken. Integendeel! De eerste minuten van de wedstrijd gaan dan ook vol energie en inzet. Toch zijn we vandaag wel wat verzwakt. We missen meerdere meiden, waaronder Zoey en Sterre, terwijl een aantal meiden in het veld last hebben van pijn aan enkels of knieen. Daar komt bij dat het erg koud en mistig is vandaag. Geen ideale omstandigheden voor een voetbalwedstrijd, alhoewel natuurlijk allebei de teams daar last van hebben.

IMG_7237.JPG

Met andere woorden, dat gaat moeilijk worden, zeker gezien het feit dat ook bij Monnickendam de messen geslepen zijn. Een team met grote, sterke meiden, die niet bang zijn hun schouders (en meer) erin te gooien. Maar vooral ook snelle meiden, die het onze verdediging knap moeilijk maken. We worden eerlijk gezegd in de openingsfase een beetje overrompeld, waarbij het niet helpt dat de scheidsrechter niet in ons voordeel lijkt te fluiten vandaag. Het is flauw om de scheids de schuld te geven en dat doen we dan ook niet, maar feit is wel dat een  VAR de eerste goal van Monnickendam waarschijnlijk had afgekeurd vanwege buitenspel.

IMG_7227.JPG

En ook bij de tweede goal mogen we ons afvragen of deze wel helemaal in de haak was. Een meisje van Monnickendam kwam onzacht in aanraking met Bowie en Tess en bleef op de grond liggen. De scheids fluit dan af, neem je aan, en onze meiden stopten dan ook met spelen. Ook Monnickendam stopte, op 1 meisje na dat de bal het doel in schoot. De scheids wees naar de middenstip. 0-2???

IMG_7207.JPG

Ondanks deze tegenslagen bleven de meiden van de MO15-3 het toch proberen. Maar waar onze aanvallen vaak onderbroken werden, daar brak Monnickendam er zelf nog meerdere keren uit. Uit een van deze aanvallen viel zelfs de 0-3. Dat leek het einde van de ambities van ons team, maar dat leek juist nog meer kracht uit al deze tegenslag gehaald te hebben. Dat werd beloond door een mooie goal van Deslyn, waarna we met 1-3 gingen rusten. In de kleedkamer geen verslagen gezichten, maar juist meiden die de moed niet op willen geven. Meiden die fantastisch hebben gespeeld dit seizoen en die ook vandaag de punten thuis willen houden.

IMG_7217.JPG

Meiden ook die wederom vol energie aan de tweede helft beginnen. We krijgen meer grip op de wedstrijd en zijn een paar keer dicht bij een goal, maar het is toch weer Monnickendam dat fortuinlijk is. Een snelle aanval van onze tegenstander en het is 1-4... We willen ons niet laten kisten en zetten alles nog wat aanvallender neer. Dit leidt tot een waar slotoffensief, dat een hoogtepunt krijgt als wij vijf minuten voor tijd een doelpunt lijken te maken. Een speelster van Monnickendam slaat de bal met haar hand weg, maar die was toch zeker achter de lijn geweest? We krijgen dan wel een penalty, maar die belandt door de zenuwen op de lat. Zo is ons eigenlijk een loepzuiver doelpunt ontnomen.

IMG_7198.JPG

Mike trekt het niet meer en laat dit duidelijk weten aan de scheids, die hem wegstuurt. In een poging hem te wreken gooien de meiden er nog een schepje bovenop, maar het mag allemaal niet meer baten. Als de scheids affluit staat het nog steeds 1-4. Jammer dat we deze fase zo afsluiten, zeker omdat de meiden deze competitie zo goed hebben gespeeld. We zijn dan ook vol hoop voor de volgende fase, waar we de dromen op een titel gewoon mee naartoe nemen.

IMG_7196.JPG

In de kleedkamer na afloop wacht de meiden nog een verrassing. Als Mike ze heeft gevraagd wat ze er nou van vonden dat hij er uit was gestuurd, en zij duidelijk hebben laten blijken dat ze het een waardeloze beslissing vonden, komt de aap uit de mouw. Mike en de scheids blijken al voor de wedstrijd te hebben afgesproken dat Mike vijf minuten voor tijd weggestuurd zou worden. Dit, om eens te kijken hoe de meiden hierop zouden reageren, maar ook om ze zo nog meer energie te geven de wedstrijd goed af te sluiten. Het heeft er zeker voor gezorgd dat de drang bij de meiden alleen maar groter werd. Dat we uiteindelijk toch niet hebben gewonnen komt door een combinatie aan factoren. Het is niet anders. Nu nog een weekje trainen en dan drie weken uitrusten, om weer vol enthousiasme de volgende fase in te gaan. Dit keer een fase die bestaat uit 11 wedstrijden, het zal ons benieuwen bij wat voor teams we worden ingedeeld en hoe wij het dit keer gaan doen!

IMG_7195.JPG

IMG_7239.JPG

IMG_7232.JPG

IMG_7203.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

SDOB MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 2-0

IMG_7192.JPG

Als voetbaltrainer heb je een aantal doelen voor ogen. Je wil natuurlijk dat je team steeds beter wordt, dat alle meiden stappen vooruit kunnen maken en dat je op den duur het steeds beter gaat doen in wedstrijden. Maar je wil ook dat de meiden weten dat je er voor ze bent, dat er een echt team ontstaat en dat iedereen het gevoel heeft dat ze ergens bij horen. Dat is niet altijd even makkelijk. Er kunnen altijd situaties ontstaan binnen een team dat het heel even lijkt alsof je die doelen niet weet te bereiken. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat alle meiden die drie keer per week aan je zorgen zijn toevertrouwd zich ook onderdeel voelen van dat team. Dat is een proces waar je constant aan moet blijven werken en waar wij ons ook altijd voor inzetten. Dat doen we met veel enthousiasme, dat we ook altijd over hopen te brengen op het team. Dan is het goed om te weten dat je team achter je staat, dat de mensen waar jij je voor inzet vertrouwen in je hebben en dat het teamgevoel nog steeds heel sterk is.

IMG_7189.JPG

Dat bleek vandaag weer eens voorafgaand aan onze uitwedstrijd tegen SDOB. Het was een emotionele ochtend, waarbij de meiden duidelijk maakten dat ze geloven in ons team en dat ze zich daarvoor willen inzetten. Mike was behoorlijk aangeslagen door de hele situatie en dat was te merken in de kleedkamer, waar hij moeite had om uit zijn woorden te komen. Maar de meiden lieten duidelijk merken dat ze geloven in hun trainers en hadden een enorme drang om dat ook duidelijk te maken op het veld. Die drang zorgde er wel voor dat op het veld niet alles helemaal liep zoals we dat zouden willen. De meiden waren er net iets teveel op gebrand om een goed resultaat neer te zetten, waardoor er teveel op de aanval werd gegooid en er af en toe gaten op het veld kwamen, waar de snelle meiden van SDOB goed gebruik van konden maken. Uiteindelijk kun je daar als trainers weinig op aanmerken, omdat je weet dat de meiden dit voor het team hebben gedaan en hebben willen aangeven dat het team belangrijk voor ze is. Zo sta je als trainers, ondanks de nederlaag, toch heel trots langs de kant van het veld.

IMG_7187.JPG

Het was sowieso al een ochtend waar veel meiden van tevoren mee bezig waren. Dit zou namelijk onze kampioenswedstrijd kunnen zijn. We staan al de hele competitie bovenaan en bij een overwinning vandaag zou de wedstrijd van volgende week slechts een formaliteit kunnen zijn. Geen makkelijke opgave, want vandaag stonden we tegenover de nummer twee in de competitie, het sterke SDOB. De trainster van SDOB vertelt me dat haar meiden al weken uitkijken naar deze wedstrijd. Ook haar team is nerveus voor het resultaat en erop gebrand van ons te winnen en de eerste plaats over te nemen. Dat belooft wat!

IMG_7186.JPG

Het wordt een bloedspannende wedstrijd. De teams blijken al meteen aan elkaar gewaagd. SDOB heeft duidelijk een sterk team, waarbij vooral de snelle meiden voorin opvallen. Deze meiden worden ook nog eens goed bereikt door hun medespeelsters, waardoor er meerdere gevaarlijke situaties voor ons doel ontstaan. Maar wij laten ons ook niet onbetuigd. We weten er ook een aantal keer goed uit te komen, waarbij alleen de afronding helaas niet voor doelpunten zorgt. Het is SDOB dat op gegeven moment het eerste doelpunt weet te maken, na weer zo'n razendsnelle aanval. Dit zorgt ervoor dat onze aanvalsdrift alleen maar groter wordt. Het is duidelijk dat de meiden vandaag echt niet willen verliezen.

IMG_7184.JPG

Dan staat opeens de trainster van SDOB naast me. "Ik vind dit echt zo'n leuke wedstrijd! We hebben deze competitie heel veel wedstrijden gehad waarbij de andere teams en trainers heel onaardig deden, maar dat is nu echt helemaal niet zo!" Ze heeft ook gelijk, want het is echt een eerlijke wedstrijd zonder gedoe in het veld.

Rust. Het staat nog steeds 1-0 voor SDOB, dus er moet een en ander aangepast worden. We besluiten het nog heel even op dezelfde manier aan te kijken en dan later nog aanvallender te gaan spelen. De meiden krijgen instructies voor hoe ze het in de tweede helft beter aan kunnen pakken. Op het veld gaat het meteen net zo verder als in de eerste helft. Beide teams komen vaak in de aanval en ook wij zijn er weer meerdere keren dichtbij. Maar dan maakt SDOB 2-0. Het is een mooie aanval, waar we helaas geen antwoord op hebben. Ons spel wordt hierna nog gehaaster. De meiden willen zichzelf echt bewijzen, maar lopen zichzelf daarbij soms een beetje voorbij. Zonde, want alle meiden spelen vandaag fantastisch, met diezelfde inzet waarmee ze dit seizoen al zo ver zijn gekomen. Ze doen het voor elkaar, voor de trainers en voor de ouders en zijn er een aantal keer echt dichtbij. Maar helaas, de tijd tikt verder en zelfs als we nog aanvallender gaan spelen blijft een tegendoelpunt uit.

IMG_7179.JPG

Bij het eindsignaal is er dan ook veel teleurstelling. De meiden hebben zich helemaal ingezet en zijn dan ook behoorlijk kapot. In de kleedkamer is het stil. Maar waarom eigenlijk? Iedereen heeft laten zien helemaal voor het team te willen gaan en meer kan je als trainer toch niet wensen. Jammer dat we de punten niet mee naar huis nemen en dat we het kampioenschap waarschijnlijk kunnen vergeten (let wel, bij een misstap van SDOB en Ilpendam volgende week is het nog steeds mogelijk), maar uiteindelijk is dat ook niet het enige waar het om gaat. Dat het teamgevoel deze week een enorme boost heeft gekregen is eigenlijk veel belangrijker. 

IMG_7175.JPG

Spijtig genoeg gaan er drie meiden geblesseerd naar huis vandaag. Bowie heeft fantastisch lopen keepen en een aantal prachtige reddingen gemaakt, maar is bij een van de laatste reddingen weer door haar enkel gegaan. Sterre heeft een hele goede wedstrijd gespeeld en zich weer voor de volle 100% gegeven, maar is tien minuten voor het einde van de wedstrijd ongelukkig op haar knie terechtgekomen en moest het veld verlaten. En Samantha kwam ongelukkig op haar pols terecht en moest ook het veld uit. Na tien minuten stond ze wel weer naast me om te vragen of ze er weer in mocht. "Ik voetbal toch niet met mijn pols?" En zo zijn er wel meer meiden die met pijntjes en andere ongemakken weer naar huis zijn gegaan. We hopen dat ze komende week goed uitrusten, zodat ze volgende week klaar zijn voor de laatste wedstrijd van deze fase, tegen Monnickendam. Daarna nog een week trainen en dan drie weken rust, voor we volgend jaar weer verder gaan met dit mooie seizoen.

IMG_7173.JPG

IMG_7171.JPG

IMG_7166.JPG

IMG_7162.JPG

IMG_7155.JPG

IMG_7153.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda


Zaandijk MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 1-1

IMG_7107.JPG

"Toe maarrrrrrr!" De scheidsrechter bij Zaandijk - FC Purmerend heeft er zin in. "En doorrrrrr!" Bij elke spelhervatting moedigt hij de meiden van beide teams aan om er toch vooral vaart achter te zetten. "Toe maarrrrrrr!" roept hij weer als er een ingooi genomen wordt. Een vrije trap? "Toe maarrrrrr!" Een corner? "Toe maarrrrrr!" Ik word er een beetje gek van en kan me niet voorstellen dat het voor de meiden ontspannen voetballen is. Je vraagt je af of hij door heeft dat dit een Onder de 15-wedstrijd is en niet een onderling partijtje bij de kabouters. "En doorrrrrr!"

IMG_7111.JPG

Het is een uur voor de wedstrijd. De meiden van de MO15-3 van FC Purmerend zitten in de kleedkamer en de stemming is uitgelaten. Na vier keer op rij winnen is het vertrouwen groot, zeker omdat de wedstrijd tegen de nummer laatst, Zaandijk, op het programma staat. We proberen de meiden er al de hele week voor te waarschuwen: je wint niet zomaar van een team dat onderaan staat. Vaak is het toch zo dat zo'n team extra gemotiveerd is om de nummer 1 eens beentje te gaan lichten.

IMG_7117.JPG

We vertellen ze dat Ajax het ook vaak moelijk heeft met een dergelijke tegenstander en dat we alleen kunnen winnen vandaag als we gewoon net zo spelen als in de vorige wedstrijden. Er wordt driftig geknikt en als we de deur van de kleedkamer opendoen vertrekt er een opgewekte, gemotiveerde stoet meiden richting veld.

IMG_7123.JPG

We spelen op een veld met uitzicht op de Zaanse Schans. Iets dichterbij staat de fabriek van Duyvis, met daarachter een grote chocoladefabriek. "Wat stinkt het hier!" is dan ook de eerste reactie van de meiden als we bij het veld aankomen. "Is die chocola aangebrand?" Het is een ongemakje waar verder geen aandacht aan wordt besteed. Er wordt fanatiek aan de warming-up meegedaan. We hebben inmiddels een vast programma voor de warming-up en dat hebben de meiden goed door. Ze zetten alles zelf klaar en ruimen het ook weer op als het tijd is voor het volgende onderdeel. Hier staat een team dat weet wat er van ze wordt verwacht.

IMG_7124.JPG

De scheidsrechter weet dat blijkbaar minder goed. De meiden van beide teams staan lang en breed klaar als hij een keer in de verte aan komt sjokken. Op het veld heeft hij ook meteen een verrassing. Zonder dat er ook maar een muntje aan te pas is gekomen blijken wij de toss te hebben gewonnen. Apart, maar we klagen niet. Sowieso: de verbale aanmoedigingen van de scheids hadden niet gehoeven, verder fluit hij een prima wedstrijd.

IMG_7125.JPG

Tja, en dan de wedstrijd. Het blijft toch lastig om een team op de juiste manier te motiveren voor een wedstrijd als dit. Ja: ze zijn er helemaal klaar voor om vandaag de punten te pakken. Maar nee: als het fluitje heeft geblazen komt dat er niet helemaal uit. Waar dat dan aan ligt? Dat is heel lastig te zeggen. Iedereen weet haar taak is in het veld en op zich worden deze taken ook goed uitgevoerd. Maar er wordt ook te onrustig gespeeld, alsof de meiden niet kunnen wachten om te gaan beginnen met doelpunten maken en het daarom gaan lopen forceren.

IMG_7128.JPG

In voorgaande wedstrijden hebben we vaak gezien dat er netjes, rustig werd opgebouwd. Goed passen naar elkaar, mooi de posities in de gaten houden en goed terugkomen bij een aanval van de tegenstander. In de eerste helft gebeurt dit ook nog wel. We komen vaak voor het doel van Zaandijk, maar het is lastig om er goed door te komen. Zaandijk gooit in de eerste helft alles op de verdediging en zo lopen we constant tegen een woud aan Zaanse meiden op. We worden naar buiten gedreven en komen zodoende moeilijk voor het doel. En als dat een keer wel lukt, dan scheelt het vaak aan de afronding. Verdedigend staat het bij ons allemaal wel goed. Zaandijk komt er maar moeilijk doorheen en als dat een keer wel lukt staat Bowie klaar. Superknap overigens wat Bowie vandaag laat zien. Ze is geblesseerd aan haar enkel en kan maar met moeite lopen, maar wil haar team vandaag niet in de steek laten en doet er dan ook alles aan om haar doel schoon te houden.

IMG_7133.JPG

Rust. Mopperend lopen de meiden naar de kleedkamer, waar het gelijk een kabaal van jewelste is. Alle meiden hebben ideeen over hoe het in de tweede helft beter kan gaan. Mooi om te zien hoe gedreven iedereen is en hoe graag ze allemaal willen dat we verandering aan gaan brengen aan de 0-0 stand. We laten de meiden een voor een iets opnoemen wat er anders moet en daar komen goede suggesties uit. Beter communiceren. Rustiger spelen. Strakker passen. Niet te gehaast spelen. De tips blijven maar komen.

IMG_7134.JPG

Apart eigenlijk. We hebben een team dat echt kan voetballen, de motivatie is er en iedereen weet hoe het anders moet, maar toch lukt het ook in de tweede helft maar niet. De meiden die langs de kant zitten worden er gek van. Om de minuut vragen ze hoe lang het nog duurt tot ze er in mogen om dat verlossende doelpunt te maken. Maar ook in het veld wil iedereen heel graag. Misschien toch iets te graag, want er zit nog steeds te veel haast in het team. En doordat iedereen zo enthousiast mee naar voren komt, beginnen er ook gaten te vallen. En dan blijkt ook dat Zaandijk helemaal niet zo'n slecht team heeft. Sterker nog: er lopen twee meiden bij onze tegenstander die heel aardig kunnen voetballen en er steeds vaker doorheen weten te komen. 

IMG_7137.JPG

Toch lijkt alles na ruim tien minuten goed te komen. Deslyn breekt door en schiet op doel, waarna de bal via een verdedigster het doel in gaat. 0-1! De opluchting is merkbaar. Onze bank ontploft en ook de ouders langs de lijn juichen er op los. Is dit dan het moment dat alles begint te lopen? Heel even lijkt het erop. De meiden op de bank mogen erin en brengen nog wat extra energie in het veld. De meiden die zijn gewisseld willen nog zo graag blijven helpen dat zij ook aangeven er het liefst meteen weer in te willen.

IMG_7138.JPG

Er lijkt niet veel aan de hand, als het een minuut of zes voor tijd toch mis loopt. We hebben de meiden proberen te beteugelen, maar in hun drang voor de 0-2 te gaan geven ze een van de grote meiden van Zaandijk teveel ruimte. Ze breekt er samen met nog enkele andere meiden van Zaandijk doorheen, waardoor onze verdediging wordt overlopen. Het schot op doel is helaas onhoudbaar. 1-1.

IMG_7141.JPG

En zo lijkt al het harde werk voor niks. We zijn weer bij af en mogen opnieuw gaan beginnen. Alleen hebben we nu nog maar een handvol minuten over. Daar komt bij dat Zaandijk de smaak te pakken heeft en blijft aanvallen. Het zal toch niet gaan gebeuren dat we ook nog gaan verliezen? Het helpt niet dat de scheidsrechter maar door blijft tetteren. "Toe maarrrrrrr!" "En doorrrrrrr!"

IMG_7143.JPG

Als het eindsignaal klinkt weten we ook even niet of we nou blij moeten zijn dat het 1-1 is gebleven, of teleurgesteld dat we niet toch nog de 1-2 hebben kunnen maken. In de kleedkamer is het stil. Boze, teleurgestelde gezichten van meiden die dachten dat we vandaag toch echt konden winnen. Je kan het ze moeilijk kwaad nemen. De inzet was er, de strijd was er, het enthousiasme was er. Helaas heb je elk seizoen wel een keer zo'n wedstrijd als dit, dat het gewoon niet lukt. Als we dat zeggen worden de gezichten niet minder boos. Eigenlijk mooi, want het laat zien hoe graag deze meiden willen. En laten we hopen dat deze motivatie wordt meegenomen naar volgende week, als we echt aan de bak moeten tegen onze naaste concurrent SDOB. Een geluk bij een ongeluk: ook zij hebben gelijkgespeeld, tegen Ilpendam, en staan dus nog steeds twee punten achter ons. We hebben alles dus nog in eigen hand!

IMG_7145.JPG

IMG_7126.JPG

IMG_7144.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

FC Purmerend MO15-3 - Volewijckers MO15-1 3-2

IMG_7062.JPG

Als de MO15-3 van FC Purmerend de ochtend van een wedstrijd in de kleedkamer aankomt, dan wordt er altijd als eerste muziek aangezet. Gewoon, om even wakker te worden en in de juiste stemming te komen. Vanochtend, voor de wedstrijd tegen Volewijckers, komt niet alleen kleedkamer 14 in de juiste stemming. De MO15-3 van FC Purmerend heeft namelijk sinds vandaag de beschikking over een nieuwe speaker, een zogeheten Party Box, die zijn naam eer aandoet. De muziek, die natuurlijk zo hard mogelijk moet, is tot en met kleedkamer 1 te horen. Links en rechts gaan deuren van kleedkamers open en beginnen kinderen mee te zingen of dansen met de muziek. Het is net alsof je bij een dansnummer in een musical over een meisjesvoetbalteam bent aangekomen. Ik sta voor de deur van de kleedkamer, waar de meiden aan het omkleden zijn, als er een aantal kleine meisjes in een groen en gele voetbaloutfit voorzichtig richting kleedkamer 14 toe komen lopen. "Hebben ze daar een feestje?" vraagt een van de meisjes. Ik haal mijn schouders op. "In kleedkamer 14 is het altijd feest!"

IMG_6953.JPG

Een nieuwe zaterdag, een nieuwe wedstrijd. Vandaag tegen Volewijckers, wat belooft een pittige wedstrijd te worden. Ze staan vierde, maar hebben afgelopen week met maar liefst 11-0 van RCZ gewonnen, waar wij het nog best lastig tegen hadden. Daar komt bij: het is ijskoud vandaag. We hebben in de appgroep aangegeven dat iedereen zich warm aan moest kleden vandaag, maar toch zijn er ook meiden die gewoon met blote benen het veld oplopen. We mogen vandaag eindelijk een keer op het hoofdveld spelen. Aan de ene kant een mooie waardering voor de prestaties van de meiden, aan de andere kant is dit wel het veld waar de wind het hardst overheen jaagt, wat de gevoelstemperatuur nog een stukje verder laat dalen. 

IMG_6960.JPG

Toch hebben de meiden er wel zin in. Vier keer achter elkaar winnen is goed voor het zelfvertrouwen, alhoewel er ook wel wat twijfel is als onze tegenstander het veld oploopt en aan hun warming up begint. "Jeetje, die zien er echt goed uit." Maar voordat het zelfvertrouwen weer kan gaan wankelen laten we de meiden beginnen aan de warming-up. De oefeningen die ze doen beginnen zo onderhand routine te worden en we hoeven eigenlijk niks meer uit te leggen. Hier en daar nog wat aanwijzingen geven, maar de meiden lijken er wel klaar voor. Nog een korte peptalk van Mike en de wedstrijd kan beginnen!

IMG_6963.JPG

Het mag koud zijn, daar is op het veld weinig van te merken. Er wordt meteen volop aangevallen door de meiden van beide teams. Je kan zien dat Volewijckers inderdaad een tegenstander is om rekening mee te houden. Ze hebben een aantal snelle meiden voorin staan, die het onze verdediging niet makkelijk maken. Meiden met een hard schot in de benen ook, die zeker geen kans moeten krijgen om zomaar op het doel af te vuren. Maar wij laten ons ook niet onbetuigd. Wij hebben ook snelheid voorin en de verdediging van Volewijckers ziet er niet helemaal solide uit. In het hart staan wel meiden die weten hoe ze een aanval moeten tegenhouden, maar op de flanken zien de verdedigers er minder zeker uit. 

IMG_6973.JPG

Wij hebben vandaag een nieuw meisje achterin staan. Samantha heeft vroeger bij Ilpendam gespeeld, maar heeft besloten de overstap te maken naar ons team. Ze blijkt al gelijk een echte aanwinst. Ze is sterk aan de bal, heeft overzicht en een goed schot in haar benen. Ze mag wel meteen flink aan de bak en heeft deze wedstrijd haar handen vol aan de aanvallers van Volewijckers, maar doet het gewoon heel goed. Door een blessure kan ze helaas niet de hele wedstrijd vol maken, maar we hopen veel van haar te gaan zien de komende wedstrijden.

IMG_6981.JPG

Terwijl de meiden op het veld geen tijd hebben om het koud te krijgen, is dat op de bank wel anders. De vier meiden die we wissel hebben staan kruipen dicht tegen elkaar aan, onder een deken die de moeder van Fabienne heeft meegenomen. Aan de ene kant willen deze meiden er wel graag in, maar aan de andere kant is het zo toch ook wel lekker warm.

IMG_6978.JPG

Ondertussen zien we op het veld dat beide teams steeds dichter bij een doelpunt beginnen te komen. Bowie moet een paar keer in actie komen, aan de andere kant komen wij ook in de buurt. En het zijn onze meiden die halverwege de eerste helft de score openen. Het is Estelle die een mooie actie afrondt met een goed schot. 1-0! Een teken voor Volewijckers om er een tandje bij te schroeven. Dat gaat bepaald niet zachtzinnig. Er wordt flink gebeukt en alhoewel onze meiden daar ook niet vies van zijn, is het bij Volewijckers toch wel vaak op of net over het randje. Onze MO15-3 raakt er een beetje ontdaan van en we zien dat het inititatief een beetje bij onze tegenstander begint te komen.

IMG_6988.JPG

Als zij dan ook 1-1 maken, is het tijd voor een paar aanpassingen in het veld. Het probleem is dat Volewijckers er met hun snelheid vaak doorheen weet te komen. We schuiven wat van onze snellere meiden naar die plekken en brengen daarnaast ook een aantal wissels in. Het helpt wel meteen. De aanvallen van Volewijckers komen een beetje tot stilstand, terwijl wij weer meer de overhand beginnen te krijgen.

IMG_6998.JPG

Dan is het rust. In de kleedkamer wordt vooral geklaagd over de kou en over de hardheid van het spel. We geven aan onze meiden aan dat ze zich niet opzij moeten laten zetten en dat ze deze wedstrijd echt moeten kunnen winnen, als ze zichzelf maar niet uit hun spel laten halen. We oefenen bij de training veel op rustig opbouwen en dat moeten we weer terug zien te krijgen in de tweede helft. En: er wordt voor na de wedstrijd warme chocolademelk beloofd. Met slagroom als ze weten te winnen ;-)

IMG_6999.JPG

We komen in de tweede helft meteen een stuk beter voor de dag. Een voordeel: we kijken nu niet meer tegen de zon in. En waar wij er gelijk weer de beuk in gooien, daar lijken de meiden van de Volewijckers hun snelheid een beetje kwijt. We worden door onze MO15-3 vaak verfoeid door de conditietraining die we bij elke training doen, maar dat werpt wel weer zijn vruchten af. We komen er makkelijker doorheen en als Estelle de bal voorgeeft aan Deslyn, weet zij wel wat ze met deze kans moet doen. Een hard schot tegen het net en het is 2-1 voor ons! 

IMG_7003.JPG

Volewijckers blijft het proberen. Ze komen een aantal keer dicht in de buurt en dan gebeurt waar we al voor hadden gewaarschuwd: een schot van afstand is onhoudbaar voor Bowie en we staan weer gelijk. Vervelend, want we verdienen meer. De meiden zien dit ook en vallen met nog meer enthousiasme aan. Volewijckers begint serieus buiten adem te raken en heeft geen weerwoord als een mooie aanval van ons weer bij Deslyn komt. Die laat zien dat ze een echte spits is. Ook dit schot is onhoudbaar en zo staan we weer voor: 3-2!

IMG_7005.JPG

De meiden hebben nog geen genoeg en wij als trainers eigenlijk ook niet. We zetten er met nog vijf minuten te gaan weer een extra aanvaller bij om zo te kijken of we de beslissing kunnen forceren. Het is nog even schrikken. Een van de meiden van Volewijckers schiet de bal hard en hoog op het doel, maar deze knalt op de lat. Hierna spelen we het rustig uit en zo halen we onze volgende overwinning binnen! De meiden zijn enorm blij, ook langs de kant wordt weer feest gevierd. Het is toch mooi dat het harde werk van de meiden op deze manier wordt beloond. Je begint je toch bijna afvragen wat we in deze fase van de competitie allemaal nog mogen gaan verwachten. Volgende week uit tegen Zaandijk, dat met nul punten onderaan staat in de competitie. Dat wordt dus hard trainen weer deze week en de meiden er vooral van overtuigen dat je net zo hard je best moet doen tegen een team dat op papier wat minder goed lijkt. 

IMG_7009.JPG

De dames in de kantine schrikken ondertussen op van onze bestelling. "16 warme chocolademelk? Dan moet ik er even iemand bijhalen om me te helpen!" De slagroom blijkt helaas op te zijn, maar de nieuwe overwinning is toch eigenlijk ook wel beloning genoeg.

IMG_7013.JPG

IMG_7029.JPG

IMG_7041.JPG

IMG_7048.JPG

IMG_7054.JPG

IMG_7063.JPG

IMG_7074.JPG

IMG_7077.JPG

IMG_7081.JPG

IMG_7089.JPG

IMG_7090.JPG

IMG_7099.JPG

IMG_7103.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda

SV Ilpendam MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 0-1

IMG_6791.JPG

Op hun tocht langs de voetbalvelden van Noord-Holland belanden de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend dit keer bij de buren van SV Ilpendam. Een derby, waarbij meerdere meiden van beide teams elkaar kennen en het vuurtje al flink hebben opgestookt afgelopen week. Ook nog eens een wedstrijd tussen de nummer 2 van de competitie (Ilpendam) en de nummer 1 (Purmerend). Daarbij schijnt de zon ook nog eens volop vandaag, alle reden dan ook om te mogen rekenen op een mooie voetbaldag!

IMG_6706.jpg

Die begint in een heel klein kleedkamertje, dat eigenlijk meer wegheeft van een flink formaat bouwkeet. Een kleedkamer die ook nog eens ramen aan de zijkant heeft. De logica hiervan ontgaat me een beetje. Wie doet er nou ramen in een kleedkamer waar mensen zich in om moeten kleden? Het enige nut dat de ramen lijken te hebben is dat de zon er volop door binnenkomt, waardoor de temperatuur langzaam op die in een sauna begint te lijken. Je zou bijna gaan denken dat de psychologische oorlogvoering al is begonnen. Als de meiden allemaal willen kunnen zitten moeten ze letterlijk bij elkaar op schoot zitten en je kunt bijna woord voor woord verstaan wat er in de kleedkamer naast ons allemaal wordt gezegd.

IMG_6696.JPG

Maar, het kan de meiden niet veel schelen. Ze hebben nu drie keer op rij gewonnen (ook de laatste wedstrijd in de vorige fase was een overwinning) en zijn er van overtuigd dat ze ook vandaag aan het langste eind gaan trekken. Dan moet wel worden afgerekend met een team waar twee jaar geleden door een aantal van de meiden met 6-0 van is verloren. We hebben de afgelopen weken ons team echter sterk zien groeien. Er wordt met veel enthousiasme getraind en je ziet dit op het veld terug. Ook in de kleedkamer is het zelfvertrouwen voelbaar. De meiden willen het liefst zo snel mogelijk de wei in en laten zien wat ze kunnen. Dat ze ongeduldig zijn blijkt bijvoorbeeld bij het inschieten op doel. Bij een trainer van Ilpendam die de hoedjes van een onder de 11 wedstrijd nog aan het opruimen is vliegen de ballen om het hoofd en hij weet niet hoe snel hij zich uit de voeten moet maken.

IMG_6712.JPG

De wedstrijd begint. De meiden worden vandaag weer gesteund door een groot aantal ouders, opa's, oma's en andere familie en vrienden. Die zien een wedstrijd waarin beide teams duidelijk aan elkaar gewaagd zijn. Ilpendam heeft een aantal grote, sterke meiden in hun team, die op de as van het veld de dienst uitmaken. Er staat er een achterin die het onze aanvallers moeilijk maakt, op het middenveld loopt er eentje rond en in de aanval staat een meisje dat naar verluidt een kanon in haar benen heeft. De taak voor onze verdedigers is dan ook duidelijk: die mogen ze niet laten schieten!

IMG_6716.JPG

Maar de meiden van ons team laten zich ook niet onbetuigd. We zien vooral in de eerste helft een aantal mooie combinaties, waardoor we meerdere keren voor het doel weten te komen. Purmerend begint ook steeds meer de overhand te krijgen. Dat leidt al bijna tot een doelpunt als Estelle met een harde knal op de paal het doel laat schudden. Maar we moeten wachten tot de 20e minuut voor we mogen juichen. Het is namelijk Corrie die haar eerste doelpunt voor ons maakt: 0-1! Wat we de afgelopen tijd vaak hebben gezien is dat we na een goal de weg naar ons eigen doel openzetten en dat er dan meteen een tegendoelpunt wordt gemaakt. Dit keer zijn de meiden van de MO15-3 wel wakker. Ilpendam dringt wel aan, maar komt er niet doorheen. Spannend is het allemaal wel. Niet alleen voor de trainers en ouders, maar ook voor de meiden op het veld. Ze weten hun zenuwen wel in bedwang te houden en zo blijft het 0-1. 

IMG_6715.JPG

Rust. Volop enthousiaste gezichten in de kleedkamer. De meiden zijn lekker aan het voetballen en genieten er duidelijk van. Ook fijn: het is een eerlijke wedstrijd zonder gedoe, wat vorige wedstrijd natuurlijk wel anders was. We hoeven eigenlijk weinig te zeggen, maar Mike drukt de meiden nog wel even op het hart dat ze scherp moeten zijn. We mogen er namelijk op rekenen dat Ilpendam in de tweede helft massaal op de aanval zal gaan omdat ze natuurlijk niet willen verliezen van ons. We laten de meiden nog even achter in de kleedkamer zodat ze bij kunnen komen van de inspanningen in de eerste helft, maar al na een halve minuut gaat de deur open. "Het is hier echt veel te heet! Mogen we weer naar het veld?"

IMG_6717.JPG

Wat we al hadden verwacht komt uit: Ilpendam schroeft er een tandje bij en weet er steeds meer door te komen. Ons middenveld wordt een beetje overlopen, maar de verdediging staat als een huis. Lieke speelt bijvoorbeeld een van haar beste wedstrijden en is een baken van rust. Zoey en Romy vechten veel felle duels uit met de aanvallsters van Ilpendam maar weten wel de weg naar ons doel zoveel mogelijk af te sluiten. En Yasmine moppert steevast voor elke wedstrijd dat we haar linksachter zetten dat ze dat niet kan, maar laat iedere keer weer zien dat ze misschien wel onze beste speelster is voor die plek. Ilpendam komt er dan niet echt doorheen, maar er komen wel heel wat schoten van afstand op ons doel af. En als we het dan hebben over meiden die een topwedstrijd staan te spelen: Bowie keept als nooit tevoren en houdt alle ballen eruit. Knap dat ze zo terugkomt na haar blessure.

IMG_6718.JPG

Op het middenveld wordt er ook gestreden. Sanne, Fabienne, Tess S en Sterre hebben het niet makkelijk vandaag. Ilpendam weet er wel een aantal keer doorheen te komen, maar daar staat tegenover dat er vanaf ons middenveld ook heel wat goede aanvallen worden opgezet. Fabienne voelt zich bijvoorbeeld steeds meer thuis op haar plek en geeft regelmatig goede passes naar voren, terwijl Sanne mooi het overzicht behoudt en goed storend werk doet. Tess S is ook een belangrijke stoorzender voor de middenvelders van Ilpendam, terwijl je er bij Sterre altijd op mag rekenen dat ze grondig opruiming houdt als het te gevaarlijk wordt.

IMG_6732.JPG

Voorin worden er meerdere goede kansen gecreeerd. Naomi komt er weer een aantal keer gevaarlijk doorheen maar heeft net geen geluk bij de afronding, terwijl Kenza aan de andere kant ook haar verdediger flink aan het werk zet. Onze nieuwe meiden Corrie en Talisha laten ondertussen zien dat ze ook grote stappen vooruit maken. En Estelle en Tess H moeten afwisselend als spits verwoede duels uitvechten. Ze komen regelmatig voor het doel, maar hun schoten zijn net niet zuiver genoeg om doel te treffen.

IMG_6735.JPG

Ja, zo blijft het wel behoorlijk spannend. Van rustig opbouwen is aan beide kanten ook geen sprake meer. Zowel Ilpendam als wij zoeken zo snel mogelijk de aanval. Ilpendam om gelijk te komen, wij om eventueel toch die 0-2 te forceren. Onze wisselspelers langs de kant houden het niet meer vol. "Ik wil erin! Kunnen we niet wisselen?" wordt er om de twee minuten gevraagd.

IMG_6740.JPG

De scheidsrechter lijkt het ondertussen allemaal wel leuk en spannend te vinden. Zelfs zo leuk en spannend dat hij de wedstrijd maar door laat gaan, zelfs als de 35 minuten allang verstreken zijn. Het gemopper langs de kant zwelt iedere keer dat hij Ilpendam nog een kans geeft op een aanval meer aan. Pas na 40 minuten spelen steekt hij een vinger omhoog (nee, niet die), om aan te geven dat we nog 1 minuut gaan spelen. Ook dat blijkt zo'n Ilpendamse minuut die twee keer zo lang duurt, maar dan fluit hij eindelijk af. En dan zien we als trainers toch weer waar we het allemaal voor doen. De meiden juichen, vallen elkaar in de armen en zijn een paar minuten gewoon heel erg trots en blij. Mooier dan dat wordt het toch niet.

IMG_6784.JPG

Ze zijn wel helemaal kapot, maar dat zijn de trainers en de ouders ook na weer zo'n bloedspannende wedstrijd. De meiden houden er wel van om het spannend te houden, maar het zou voor iedereen langs de kant ook wel eens leuk zijn als er een volgende keer gewoon dik wordt gewonnen ;-)

IMG_6787.JPG

IMG_6750.JPG

IMG_6752.JPG

IMG_6760.JPG

IMG_6762.JPG

IMG_6765.JPG

IMG_6769.JPG

IMG_6771.JPG

IMG_6772.JPG

IMG_6763.JPG

IMG_6778.JPG

IMG_6711.JPG

IMG_6781.JPG

IMG_6797.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda
FC Purmerend MO15-3 - RCZ MO15-2 3-2

IMG_6691.JPG

Het is vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tussen de MO15-3 van FC Purmerend en de MO15-2 van RCZ. De lange, sterke spits van RCZ rent op ons doel af, achterna gezeten door twee van onze verdedigers. Hoe hard ze ook hun best doen om haar te stoppen, het lukt ze niet. Ze weet ze van zich af te schudden en legt aan voor het schot dat waarschijnlijk de wedstrijd ten onrechte in het voordeel van RCZ gaat beslissen. We staan als trainers aan de grond genageld langs de kant. Het zal toch niet? Na de felle strijd die de meiden hebben moeten leveren tegen onze opponent uit Zaandam zal het toch niet op deze manier eindigen? Maar gelukkig. Ze raakt de bal niet goed en deze vliegt net over onze keepster en het doel heen. Langs de kant klinkt een collectieve zucht van opluchting. Een zucht die verandert in gejuich als twee minuten later Estelle de wedstrijd alsnog in ons voordeel beslist. Trainers, meiden en ouders juichen opgelucht, het gejuich is waarschijnlijk tot in de kantine te horen. De meiden hebben de overwinning namelijk niet cadeau gekregen.

IMG_6601.JPG

Een paar uur eerder. De MO15-3 zit klaar in kleedkamer 14. Ze hebben zich net omgekleed en luisteren nu naar het strijdplan dat we voor ze hebben opgesteld. Na de wedstrijd van vorige week tegen Kadoelen weten we dat de meiden goed op weg zijn. Er is weer twee keer hard getraind en je merkt dat er wat meer zelfvertrouwen is. Belangrijk, want in een poule als dit ligt het niveau van de teams dicht bij elkaar. Als je dan vol zelfvertrouwen het veld opstapt, dan geef je aan je tegenstander aan dat ze een moeilijke middag gaan krijgen en heb je eigenlijk al een klein beetje het voordeel. Dat de meiden ook nog wel nerveus zijn blijkt bij de warming-up.

IMG_6604.JPG

Er wordt goed meegedaan, maar als de meiden van RCZ naar het veld komen lopen wordt het even stil. Het is een beetje hetzelfde als bij een stare-down bij een bokswedstrijd. De meiden kijken elkaar aan om te zien of het vandaag een moeilijke wedstrijd wordt of niet. Als RCZ verder is gelopen zijn onze meiden niet onverdeeld positief. Er zitten wel wat kleinere meisjes bij RCZ, maar er lopen ook twee meiden tussen die wel heel groot zijn. Even zie je het zelfvertrouwen wankelen, maar als we verder gaan met de warming-up komt dat ook langzaam maar zeker weer terug. We blijven de meiden op het hart drukken dat ze het echt kunnen en verzamelen ze vlak voor de wedstrijd nog even in een kringetje voor een laatste peptalk. Dan moeten ze het echt gaan laten zien.

IMG_6605.JPG

De meiden gaan goed van start. Het is de eerste tien minuten altijd een beetje aftasten, maar we hebben wel al meteen een beetje de overhand. Onze meiden spelen goed samen en komen al een paar keer in de buurt van het doel van RCZ. Onze tegenstander blijkt ook wel een paar meiden te hebben die aardig kunnen voetballen. Het is duidelijk dat hun grote, sterke spits, het belangrijkste aanspeelpunt is. Alle ballen gaan haar kant op en ze laat zien dat ze behoorlijk balvaardig is. Maar onze meiden mogen dan een kop kleiner zijn, ze laten zich niet zomaar opzij zetten. Hierdoor stranden in eerste instantie de meeste aanvallen van RCZ voordat ze echt gevaarlijk kunnen worden. 

IMG_6616.JPG

Aan de andere kant komen wij steeds dichter bij het doel. En in de zeventiende minuut is het raak. Naomi, die al de hele wedstrijd gevaarlijk is, komt alleen voor de keeper. Ze schiet de bal het doel in. Deze wordt achter de lijn weggehaald door de keeper van RCZ, maar Naomi schiet hem er gewoon nog een keer in. 1-0 voor ons en Naomi haar eerste doelpunt! In de MO11 kreeg je daar dan een zakje chips of vijf euro voor, maar of dat in de MO15 ook nog zo is weet ik eigenlijk niet ;-)

IMG_6618.JPG

Blijdschap alom, maar wat we vaker hebben gezien, zien we nu ook. De meiden ontspannen iets teveel en in de twintigste minuut komt RCZ op 1-1. Ze hebben hier wel een cadeautje van onze meiden voor nodig. We spelen de bal namelijk te zacht terug op Feline (die ons doel verdedigt i.p.v de geblesseerde Bowie), waarna de spits van RCZ eenvoudig 1-1 kan maken.

IMG_6626.JPG

De meiden laten zich niet op de kop zitten. Ze trekken gelijk weer in de aanval, vastberaden weer voor te komen. RCZ heeft ondertussen de messen geslepen. Er wordt flink getrokken en geduwd, wat onze meiden zich een beetje teveel laten gebeuren. Ze laten bij de training vaak genoeg zien dat ze ook niet bang zijn er in te kleunen, maar tegen 'vreemde' meiden zijn ze vaak nog iets te afwachtend. Maar, we zien ook mooie dingen. We oefenen bij onze trainingen vaak op passen in driehoekjes en dat zien we meerdere keren terug op het veld. Het lijkt bijna Ajax wel. Een van onze aanvallen lijkt zo uit het oefenboek van de KNVB te komen. Sanne passt de bal naar Corrie, die terugpasst. Corrie rent haar tegenstander voorbij en krijgt de bal terug van Sanne. De bal wordt dan naar het midden van het veld gepasst, waar hij uiteindelijk terecht komt bij Tess, die wel vaker heeft laten zien dat ze wel weet wat ze met zo'n kans moet doen. Een mooi schot en het is 2-1! De oma van Tess, die al de hele wedstrijd enthousiast meeleeft met het team van haar kleindochter, staat trots te stralen langs de zijlijn.

IMG_6634.JPG

We gaan helaas niet met een voorsprong de rust in, we geven namelijk weer een cadeautje weg. Net als bij het eerste tegendoelpunt is een te zachte terugspeelbal een prooi voor de spits van RCZ, die er 2-2 van maakt. Meteen na de goal wordt er gefloten voor de rust. Had hij niet tien seconden eerder kunnen fluiten?

IMG_6637.JPG

In de kleedkamer is het gemopper niet van de lucht. Er wordt hardop geklaagd over de hardheid van het spel van RCZ. Sterre heeft een harde elleboog in haar ribben gehad van de spits van RCZ en heeft tranen in haar ogen. Aangezien ze normaal gesproken echt wel een stootje kan hebben moet dat hard zijn aangekomen. Maar ze is niet de enige. In geuren en kleuren wordt de ene na de andere aanslag op het welzijn van ons team uit de doeken gedaan. Hieruit blijkt dat de meiden niet genoeg voetbal op televisie kijken. Waar professionele voetballers na het minste duwtje al tien meter over het veld rollen, blijven onze meiden gewoon staan. Zo zijn we waarschijnlijk heel wat vrije trappen misgelopen. De conclusie is duidelijk: of wel naar de grond gaan als er weer een duw wordt uitgedeeld, of gewoon net zo hard terugduwen.

IMG_6642.JPG

De boodschap blijkt duidelijk binnen te zijn gekomen. In de tweede helft gooien de meiden namelijk net zo hard de beuk erin. Het moge duidelijk zijn dat beide teams vandaag echt niet willen verliezen. Er wordt voor elke meter gevochten, waarbij wij steeds meer de overhand krijgen. Onze verdediging en middenveld geven alles wat ze hebben en pakken steeds vaker de bal af van de meiden van het andere team, die er een beetje moedeloos van worden. Romy is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Ze mag dan het kleinste meisje zijn van het veld, misschien wel twee koppen kleiner dan de spits van RCZ, maar in de tweede helft is elke bal die in de buurt komt voor haar.

IMG_6651.JPG

En ze is niet de enige, want ook meiden als Yasmine, Lieke en Zoey laten niemand meer voorbij. Het middenveld staat onder leiding van Sanne ook steeds beter te spelen. En de meiden voorin draaien de verdediging van RCZ behoorlijk dol. Maar het is niet makkelijk voor Fabienne, Tess S, Tess H, Corrie en Talisha, die allemaal prima staan te spelen, om er doorheen te komen. RCZ trekt zich namelijk massaal terug. De oplossing? We gaan vol voor de aanval. In plaats van met slechts 1 spits te spelen brengen we Estelle naast Tess H terug in het veld en brengen we met Naomi en Kenza nog meer aanvallend ingestelde meiden in.

IMG_6656.JPG

Er komen nog meer kansen, waarbij we een paar keer heel dicht bij een goal zijn. Langs de lijn zijn de 'oohs' en 'aahs' niet van de lucht. Die bal moet er toch nog een keer in kunnen? Het nadeel van een aanvallende instelling is dat je op moet passen dat achterin alles ook wel goed blijft gaan. En dat gaat bijna mis als vijf minuten voor tijd een wanhoopsbal van de verdediging van RCZ bij hun spits belandt. Die worstelt zich langs Lieke en Zoey en gaat alleen op Feline af. De moed zakt ons in de schoenen, maar het schot dat de wedstrijd had moeten beslissen gaat over. In de tegenaanval belandt de bal uiteindelijk bij Estelle.

IMG_6660.JPG

Zij rent vanaf de linkerkant richting strafschopgebied en schiet hard richting doel. Het is een goed schot, maar het gaat recht op de keeper af. Deze krijgt de bal echter niet goed onder controle en laat hem door haar armen glippen. 3-2! De opluchting en blijdschap zijn voelbaar. Nog even twee minuten het goed dichthouden achterin en dan wordt er afgefloten. De meiden hebben er hard voor moeten knokken, maar de drie punten ook meer dan verdiend. De overwinning wordt op het veld in een cirkel nog even gevierd, maar in de kleedkamer gaat het pas echt los. De muziek gaat op zijn hardst en er wordt volop meegeschreeuwd. Naar verluidt trillen de muren van kleedkamer 14 nu nog steeds na...

IMG_6668.JPG

IMG_6671.JPG

IMG_6675.JPG

IMG_6678.JPG

IMG_6681.JPG

IMG_6682.JPG

IMG_6683.JPG

IMG_6685.JPG

Patrick, met foto's van Jolanda
Kadoelen MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 1-3 (of was het toch 0-4?)

1EF3C977-C77F-4163-9171-91643FB3EEC4.jpg

De trainer van Kadoelen is boos. Het is vlak voor de wedstrijd tegen Kadoelen van vandaag en hij beent met grote passen op ons af, de stoom komt uit zijn oren. "Het is toch niet te geloven!" briest hij, druk met zijn handen gebarend. "We hebben weer geen scheidsrechter! Ze hebben weer niks voor ons geregeld! Nou, het spijt me, ik ben het zat dat het iedere keer hetzelfde liedje is. Ik ga naar huis! Jullie winnen met 3-0! Goed weekend verder!" En hij stampt weg, zijn dochter bij de schouder grijpend en meetrekkend, ons verder verbouwereerd achterlatend.
Ja, wat moet je dan? We besluiten maar even naar de kleedkamer terug te gaan en daar verder te kijken wat voor stappen we kunnen nemen. De meiden zijn boos. "Komen we daar zo vroeg ons bed voor uit?"

IMG_4431.jpeg

In de kleedkamer wordt dan ook flink gemopperd. Dan staat de voorzitter van Kadoelen voor de deur van onze kleedkamer. "Het is waar dat wij wel eens wat moeite hebben met scheidsrechters regelen, maar we hebben in de 26 jaar dat ik bij deze club zit nog nooit meegemaakt dat een trainer zomaar boos wegloopt. Het spijt me dat ik jullie niet verder kan helpen. Als jullie zelf wat willen voetballen op het veld dan mag dat natuurlijk." En weg is hij weer. Dan staan de meiden van Kadoelen voor de deur. Ze geven aan dat ze nog steeds een wedstrijdje willen spelen, ook al hebben wij deze wedstrijd officieel al met 3-0 gewonnen. Mike geeft aan dat hij wel wil fluiten, twee van onze ouders staan klaar om te vlaggen en zo kan de wedstrijd na dit tumultueuze begin alsnog beginnen.

585F4C8F-033C-4C48-A9F4-54C0B0FC8428.jpg

De meiden hebben er zin in. Het mooie is dat de overwinning al in de boeken staat en dat er helemaal geen druk meer is. Je merkt het meteen. In plaats van het nerveuze begin van de wedstrijd dat we normaal zien voetballen de meiden meteen vrijuit. Er wordt goed gepasst, de meiden coachen elkaar luid en duidelijk en er wordt gewoon goed gevoetbald. De meiden van Kadoelen gaan er ook volop voor. Misschien willen ze aan de club laten zien dat ze het verdienen dat zaken goed voor ze geregeld worden, waarschijnlijk zijn ze gewoon blij dat de wedstrijd alsnog doorgaat. Het is in ieder geval een leuke eerste helft, waarbij het spel flink heen en weer gaat. We spelen vandaag met een aantal aanpassingen ten opzichte van hoe we normaal gesproken spelen. Romy is er vandaag door ziekte niet en we hebben Naomi op haar plek gezet. Naomi staat normaal gesproken voorin, maar heeft bij de trainingen laten zien dat ze ook fel op de bal is en niet bang is om het duel aan te gaan. Ze stond er niet om te springen haar favoriete plekje te verlaten, maar doet het gewoon heel goed achterin. Halverwege de eerste helft wisselen we haar met Yasmine. Ook zij is niet gek op achterin staan, maar doet dat gewoon ook heel goed. Je kan aan haar zien dat ze grote stappen vooruit maakt en dat ze steeds vaardiger wordt met de bal. Ze maakt de speelster die tegenover staat behoorlijk gek en weet haar op gegeven moment zelfs te passeren met een panna.

3EB4EE62-122E-4DDE-ADB9-681A6463F2F7.jpg

Linksachter hebben we vandaag Estelle staan. Normaal gesproken is ze onze spits, maar we denken haar snelheid en felheid vandaag achterin nodig te hebben. Ook zij staat liever voorin om doelpunten te maken, maar maakt het de aanvalster van Kadoelen die aan haar kant staat bijna onmogelijk om haar te passeren en doet het dus gewoon heel goed. In het hart van de verdediging natuurlijk Zoey en Lieke, die alles goed dicht houden. Ze stralen rust uit, verdelen het spel zonder de gehaastheid die we eerder wel eens hebben gezien en zorgen ervoor dat Bowie een vrij rustige eerste helft heeft. Op de momenten dat Bowie wel in actie moet komen doet ze dat heel goed. We hebben bij de trainingen deze week veel gewerkt aan het opbouwen en het is te zien dat de meiden achterin dat goed hebben opgepikt. We zien veel minder lange ballen naar voren, vaker wordt er naar een rustiger oplossing gezocht. Dat gaat nog niet altijd goed, maar dat is niet erg, dat zijn dingen die beter zullen gaan naar mate we vaker op deze manier spelen.

85D5BC5A-7E63-4C98-BB89-B66674AF1293.jpg

Het middenveld staat ook goed te spelen vandaag. Sanne houdt mooi het overzicht en geeft de ene na de andere goede pass. Sterre is dan juist weer iemand die zich vastbijt in een tegenstander en niet loslaat tot ze de bal heeft veroverd. Met haar snelheid lukt haar dat ook heel vaak. Fabienne ondersteunt de aanval goed en weet meerdere keren gevaarlijk voor het doel te komen. Dat lukt Tess S ook, die met haar overdaad aan energie verwarring schopt in de verdediging van Kadoelen. Zij is het ook die vandaag ons eerste doelpunt maakt, een mooi schot op doel als afsluiting van een goede aanval van de meiden.
Voorin hebben we vandaag onder andere twee nieuwe meiden in ons team. Corrie en Talisha wisselen af aan de linkerkant en we zijn blij dat ze bij ons team hebben aangesloten. Als ze nog wat langer met ons hebben meegetraind gaan ze zeker nog meer mooie dingen laten zien. Kenza, goed bezig aan de rechterkant van het veld, is gevaarlijk met haar acties en ook dicht bij een doelpunt. En Tess H weet zich keer op keer door de verdediging heen te vechten, maar is iets te onrustig met haar schoten. 
Zo lijkt het voor de rust op 0-1 voor ons af te stevenen, maar Kadoelen heeft een aantal meiden die er een paar keer gevaarlijk doorheen weten te komen. Uit een van deze aanvallen valt de 1-1. Jammer en niet nodig, maar de meiden gaan zich niet op de kop laten zitten.

8F662929-F69B-4AD9-8ED2-F625FC45A349.jpg

Dat blijkt ook wel in de rust. We besluiten niet helemaal naar de kleedkamer te lopen maar nemen plaats op de bank. Daar blijkt dat de meiden nog volop energie zitten. Als ik ze vraag wat er in de tweede helft beter kan schieten er vingers omhoog en beginnen de meiden spontaan door elkaar heen hun oplossingen voor de tweede helft te roepen. Het blijkt wel dat ze er goed zicht op hebben. Ik kom er bijna niet tussen en dat hoeft ook niet, want wat er gezegd wordt laat zien dat de meiden weten waar ze mee bezig zijn. Ik voeg er nog wat tips aan toe en we zijn weer helemaal klaar voor de tweede helft. We beginnen deze tweede helft wel in mineur: Bowie heeft erg veel pijn aan een van haar pinken en kan niet verder spelen. Vervelend dat haar dit nu weer overkomt, ook omdat het in de eerste wedstrijd haar ook al was overkomen. In het ziekenhuis zal blijken dat ze weer een scheurtje in een bot heeft opgelopen. Laten we hopen dat ze daar dit keer minder lang last van heeft. Sterkte Bowie! Naomi geeft aan dat ze de tweede helft wel wil keepen, waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Normaal gesproken staan meiden niet te trappelen om in het doel te moeten staan, maar dat is nu mooi opgelost.

E2D398E7-3FCB-4108-B46C-7C28A2E53083.jpg

De tweede helft dan. Laten we eerlijk zijn: Kadoelen komt er niet echt meer aan te pas. De keren dat ze over de middellijn komen staan onze meiden klaar om ze op te vangen. Je ziet op gegeven moment ook dat Kadoelen er niet echt meer in gelooft. Mooi om te zien hoe wij deze wedstrijd zo steeds meer beginnen te controleren. Aan de andere kant hebben wij de ene na de andere aanval. We kwamen tegen Dynamo vaak voor het doel, maar dat verbleekt bij hoe vaak we het dit keer voor elkaar krijgen. Zo dringt zich wel meteen iets op waar we komende week bij de training aan moeten gaan werken: afronden! Want van al die kansen gaan er uiteindelijk maar twee in. Het is Sanne die met een prachtig schot van afstand de 1-2 maakt, waarna Estelle na een lange rush richting doel ook al mooi afrondt: 1-3. Maar meiden, het had ook 1-7 of 1-8 kunnen zijn en misschien zelfs wel moeten zijn! Maar toch: als Mike de wedstrijd affluit kunnen we alleen maar trots zijn en is het feit dat we niet zoveel hebben gescoord eigenlijk alleen maar een luxeprobleem. Als de meiden zich zo door blijven ontwikkelen gaan we in de tweede fase van de competitie nog veel mooie dingen zien. We hebben naast de goede dingen ook genoeg dingen zien die wat minder gingen, maar daar gaan we gewoon weer verder aan werken.
De ouders voegen zich bij hun blije meiden en alhoewel ze wel een beetje mopperen over al die keren dat ze klaarstonden om te juichen en dat het dan net geen doelpunt werd, is toch wel duidelijk dat de ouders ook heel tevreden zijn. De AA-tjes en chips die de meiden dan ook in de kleedkamer krijgen zijn meer dan verdiend!

Oh ja, na afloop blijkt ook dat we deze wedstrijd reglementair met 0-4 hebben gewonnen in plaats van 0-3. Cadeautje van Kadoelen...


De MO15-3 van FC Purmerend bij het Meidentoernooi van SV Enkhuizen


fcp14.jpg

Afgelopen zondag speelde de MO15-3 van FC Purmerend bij het Meidentoernooi van SV Enkhuizen. De meiden moesten hier zes wedstrijden spelen tegen sterke tegenstanders, die bijna allemaal een klasse hoger spelen dan ons eigen team. Dat maakt het natuurlijk niet makkelijk om wedstrijden te winnen, alhoewel er zoals dat heet wel weer veel geleerd is.

fcp13.jpg

Voordat ik verder ga met het verslag wil ik kort (lees: zo kort als mogelijk is voor mij) iets persoonlijks kwijt. Een kleine drie jaar geleden moest ik door een burnout stoppen als trainer bij FC Purmerend. Wat volgde was een moeilijke periode waarin ik me regelmatig heb afgevraagd of ik ooit nog wel verder zou kunnen als trainer. Ik had daarvoor vijf jaar met heel veel plezier meiden getraind bij FC Purmerend. Eerst het team van mijn eigen dochter, later ook nog andere teams. Ik ben zo eigenlijk wel verknocht geraakt aan de club en het trainen. Ik zou het dan ook heel jammer hebben gevonden als ik niet terug had kunnen komen bij FC Purmerend. Het opkrabbelen duurde lang, ook met een hele korte periode terug bij de club, wat eigenlijk te vroeg en helaas niet helemaal succesvol was, wat trouwens absoluut niet lag aan trainers en meiden waar ik toen mee heb gewerkt. Maar op gegeven moment had ik wel het idee dat ik nu misschien weer echt terug zou kunnen keren. Ik heb dat aangegeven bij de club, waarna ik direct een appje kreeg van Mike. Alhoewel ik er dus eigenlijk drie jaar tussenuit was geweest zag hij het toch wel zitten om met mij een team te gaan trainen.

fcp11.jpg

Inmiddels ben ik nu weer een maand of drie terug. Het begin was niet makkelijk, ook omdat ik toch nog niet zoveel bleek te kunnen als ik had gehoopt. Mike en de meiden van de MO15-3 hebben daar nooit een probleem van gemaakt. Ze hebben veel geduld met me gehad en zo ging het eigenlijk elke week een stukje beter. Mike nam me onder zijn hoede en heeft me gemotiveerd om steeds een stapje vooruit te nemen. Inmiddels heb ik ook alweer een aantal trainingen in mijn eentje gegeven en alhoewel dat niet perfect ging waren het toch leuke trainingen en kreeg ik er steeds meer vertrouwen in. De grootste stap kwam eigenlijk bij dit toernooi. Vlak voor de laatste wedstrijd overhandigde Mike me de map waar we altijd samen de opstellingen in maken en wenste hij me succes. Hij nam zelf plaats op de tribune en ik kon aan de slag met een eigen opstelling en het zelf weer coachen van het team. Nou ja, dat ging met veel hakkelen en stotteren en was geen onverdeeld succes, maar was wel voor mij weer een belangrijke stap vooruit. Ik weet dan ook zeker dat het een volgende keer veel beter zal gaan.

fcp10.jpg

Ik ben Mike dan ook heel dankbaar. Ik heb in de afgelopen drie maanden Mike leren kennen als een zeer gepassioneerde trainer die door het vuur gaat voor zijn team en de club. Hij steekt enorm veel tijd in alles zo goed mogelijk regelen voor de meiden, die denk ik dan ook heel blij mogen zijn met hem als trainer. Hij zet veel tijd voor ze opzij en is druk bezig met een nieuwe opleiding om ze straks nog beter te kunnen trainen en dat vind ik toch wel bijzonder. Hij kan heel direct zijn in het geven van zijn mening, maar dat is eigenlijk ook goed. Geen gedraai om de essentie heen, de meiden weten waar ze met hem aan toe zijn. 
En de meiden ben ik ook heel dankbaar. De MO15-3 van FC Purmerend is een heel lief team met talentvolle meiden. Het uitleggen van de oefeningen gaat me nog niet zo heel makkelijk af (wel steeds beter) maar in plaats van met hun ogen te rollen houden de meiden hun aandacht erbij tot eindelijk duidelijk is wat ik nou van ze verwacht. Ze doen zelfs net alsof ze die oefeningen ook daadwerkelijk leuk vinden, ook al zitten er ook vaak oefeningen tussen die meer functioneel dan leuk zijn. En bij de wedstrijd hielpen ze me zelfs door mijn aanwijzingen tijdens de wedstrijd aan elkaar door te geven (tja ik ben niet zo goed bij stem als Mike helaas).

fcp9.jpg

Ok, genoeg emotioneel gedoe, nog even kort het toernooi. De meiden hebben hun best gedaan, maar stonden tegenover sterkere tegenstanders dan waar we op hadden gerekend. Dat is op zich niet erg, maar als je dan vijf van de zes wedstrijden tegen een sterker team op moet boksen, en steeds met 0-1 of 0-2 verliest, dan is dat niet makkelijk en ook niet zo goed voor de motivatie. Toch is het team blijven knokken en hebben ze het die sterkere teams flink moeilijk gemaakt. De meeste wedstrijden bleven dan ook hangen op slechts 1-0 voor het andere team, waarbij we misschien zelfs wel een gelijkspel uit het vuur hadden kunnen slepen. In sommige wedstrijden hadden we gewoon pech, maar andere wedstrijden hadden we misschien wel kunnen gelijkspelen of winnen als er net even wat meer concentratie was geweest en de meiden beter hun taken hadden uitgevoerd.

fcp6.jpg

Natuurlijk speel je tegen sterkere teams, maar als de vooraf gemaakte afspraken beter waren nagekomen, dan had het andere team minder vaak de kans gehad om door te breken en naar ons doel op te stomen. Nu kostten de wedstrijden meer energie dan had gehoeven, omdat je dan achter de bal aan moet hollen en opruiming moet houden. Dit is jammer, omdat je als trainers toch het beste hoopt voor je team en graag wil dat ze ook in moeilijke wedstrijden een keer een gelijkspel of zelfs overwinning weten te behalen. Dat zijn dan ook dingen waar hard aan gewerkt moet blijven worden, wat we natuurlijk wel met veel plezier zullen blijven doen.

fcp8.jpg

En we zouden een goede teampsycholoog kunnen gebruiken, want als de meiden doorkrijgen dat ze tegen een team moeten dat een klasse hoger speelt, of waar meiden in staan die groter zijn, dan zie je het vertrouwen wegzakken, terwijl dat helemaal niet nodig is. Deze meiden kunnen echt voetballen en gaan met sprongen vooruit. Dat zag je ook in de enige wedstrijd tegen een ander tweede klasse team, waarin de meiden geen ontzag hadden voor hun tegenstander en ouderwets de beuk erin gooiden. Dat belooft veel goeds voor de volgende fase van de competitie!

(Oh, tot slot: we hadden deze zondag drie nieuwe meiden mee. Talisha, die zich al heeft ingeschreven voor ons team, en Rosalie en Corrie, die dit wellicht ook nog gaan doen. Welkom Talisha! En hopelijk mogen we Rosalie en Corrie ook voor vast in ons team verwelkomen.)

DYNAMO MO15-1 - FC PURMEREND MO15-3 0-1

EBD2A716-E2D2-4305-9CD7-7940D6E202DE.jpeg

Het is stipt 10 uur en de meiden van de MO15-3 zijn met trainers en ouders gearriveerd bij het complex van Dynamo in Ursem. Helemaal klaar voor de wedstrijd en vol energie! Alleen... alles zit nog dicht. Niemand in de kantine, geen kleedkamers open, je zou je bijna af gaan vragen of we wel op de juiste plek zijn. Als trainers worden we dan toch een beetje nerveus. Al die voorbereidingen van deze week zullen toch niet voor niets zijn geweest? De meiden kan het niet zoveel schelen. Die hebben de draagbare speaker op niveau burenruzie staan en zijn druk in de weer met het maken van TikToks. Tja, ook een manier om een warming-up te doen. Om 10.20 uur komt er eindelijk iemand van Ursem aansloffen. Wellicht wakkergeschud door de herrie die de meiden maken? "Hee, jullie zijn er al," zegt hij, zich van geen kwaad bewust?Tja, de wedstrijd moet toch om 11 uur beginnen?

2024B5D7-233F-4428-8AD0-D34E0B37DCBA.jpeg

Geen ideale voorbereiding, maar goed. Het is mooi weer en we hebben er zin in. Na een paar wedstrijden met mindere uitslagen willen we wel weer een keer winnen. Winnen is niet het heilige doel, maar wel goed voor de moraal en de meiden verdienen het zeker. Ze zitten dan ook vol energie in de kleedkamer en lijken vol zelfvertrouwen. Die tegenstander zal toch wel verslagen kunnen worden? Het begin van de wedstrijd is zeker goed. De meiden komen minder twijfelachtig uit de startblokken en we hebben gelijk al een paar momenten voor het vijandelijke doel. We spelen vandaag met vier aanvallers, een aanvallende speelwijze om de tegenstander mee te proberen te overrompelen. 

B3A38965-AF5D-4B25-A3E3-251D1CA673A9.jpeg


Het aanvallende plan werkt wel, de meiden snappen goed wat de bedoeling is, maar de uitwerking is nog niet helemaal perfect. Eenmaal in het veld is het toch een stuk lastiger de taken uit te voeren, zeker omdat onze tegenstander goed is in storen als wij balbezit hebben. Dat dit lastig is, is niet zo gek voor een team waarvan dit nu pas de vijfde wedstrijd is. De automatismen moeten er echt nog een beetje inslijten. Zo moeten onze razendsnelle spitsen nog een beetje leren samenspelen en moet ons middenveld nog even doorkrijgen dat ze echt mee naar achteren moeten als de tegenstander in de aanval is. Dat laatste gebeurt overigens niet vaak en bij die keren dat het wel gebeurt staat onze verdediging paraat.

14E86134-6CA1-4C30-B271-237C96F2A0EE.jpeg

Halverwege de eerste helft is het wel 0-1 voor ons. Tess H. maakt een mooie goal na een van onze aanvallen. Even denken we dat dit het begin is van een hogere score, maar meer doelpunten blijven helaas achterwege. Het is toch allemaal nog een beetje te ongeduldig, te gehaast, waarbij de timing soms ook iets te wensen overlaat. Daar komt bij, het waait flink in Ursem en de bal is onberekenbaar. Zo zien we nog wel eens iemand over de bal heenmaaien (we weten natuurlijk allemaal dat dit eigenlijk schijnbewegingen zijn...), wat soms voor gevaarlijke situaties zorgt. Maar: de overwinning wordt uit het vuur gesleept! 

A8E102A7-93CA-4A67-BE87-7FA16688C2D6.jpeg

Toch komen de meiden niet helemaal tevreden van het veld af. Ze hadden meer verwacht en er was ook zeker meer mogelijk geweest. Maar als we in de kleedkamer voor de derde keer zeggen dat ze echt blij mogen zijn breekt er dan toch links en rechts een glimlach door. Al snel gaat het gesprek over "op welke plek staan we nu?" en worden de telefoons tevoorschijn gehaald voor nog meer TikToks. Prima toch, de meiden hebben zich fantastisch ingezet en een mooi resultaat gehaald. Aan die dingen die we hebben gezien gaan we gewoon volgende week weer werken!

Patrick

423286B0-0B54-4BA0-B18F-C1FFDA9633F8.jpeg

43CFBA7A-FC47-48B6-ADBD-66D5BA5327EF.jpeg


FC PURMEREND MO15-3 - DE RIJP MO15-1 2-3

0347F472-E2FB-43D0-A398-378D793D10C1.jpeg

Het is rust bij de wedstrijd van de meiden van de MO15-3 van FC Purmerend tegen De Rijp. De meiden zitten moe maar voldaan in de kleedkamer, en dat is helemaal terecht. Ze hebben net laten zien hoe goed ze kunnen voetballen en hebben het hun tegenstander flink moeilijk gemaakt. De tussenstand van 2-0 voor ons is dan ook meer dan verdiend en eigenlijk had het zelfs wel al 3, 4 of zelfs 5-0 mogen zijn. De meiden regen de kansen aaneen, hielden alles achterin goed dicht en speelden goed samen. Tja, als trainer sta je dan natuurlijk gewoon een potje mee te glunderen en heb je het gevoel dat het vandaag echt niet meer mis kan gaan.


5278A9A1-4D31-4A29-A9EE-2DB6F6B9E388.jpeg

Maar ja, voetbal blijft voetbal, en zo is de stand na 5 minuten in de tweede helft opeens 2-2. Het mooie spel is verdwenen, vervangen door onrustig zo snel mogelijk naar voren trappen van de bal. We weten De Rijp nog wel redelijk tegen te houden en komen er zelf ook af en toe nog wel uit, maar halverwege de tweede helft is het dan zelfs opeens 2-3. Je ziet aan de omlaag gezakte schouders dat het geloof op een goede afloop meteen is verdwenen. We krijgen in de laatste minuut nog wel een penalty, maar alhoewel die goed is ingeschoten weet de keeper de bal te stoppen. Zelfs een gelijkspel is ons dan ook niet gegeven.

90671F37-276A-4691-8D3F-215A8E21B4E9.jpeg

En zo is de sfeer na afloop in de kleedkamer heel anders. De meiden kijken boos voor zich uit, mopperen op de scheidsrechter en de tegenstander en zichzelf en balen duidelijk dat ze het zo door de vingers hebben laten glippen. Als trainer vraag je jezelf dan natuurlijk af: hoe heeft het nou zo mis kunnen gaan? Waarom ging het nou in de eerste helft zo goed en liep het in de tweede helft veel minder? Je probeert daar dan redenen voor te bedenken. Hadden de meiden er in de tweede helft geen zin meer in? Nee, dat is zeker niet de reden, want ze liepen lachend en vol energie richting veld en waren klaar om nog veel meer doelpunten te maken. Waren ze dan misschien overmoedig geworden? Nee, ook dat niet, ze probeerden net zo verzorgd voetballend aan de tweede helft te beginnen. 

E372DDC7-C93D-44EF-BC0B-77176D28D392.jpeg

Ik denk meer dat het met zelfvertrouwen te maken heeft. Dat zelfvertrouwen was aan het begin van de tweede helft groot, maar de twijfel begon een beetje toe te slaan toen er bij de aftrap na rust opeens allemaal grote meiden bij De Rijp voorin stonden. We merken het iedere keer weer bij een wedstrijd. Als er bij de tegenstander grotere meiden in het team staan, dan doet dat iets met het zelfvertrouwen. En het moet gezegd, het team van De Rijp had wel veel weg van een combinatie van een MO15- en een MO17-team. En als die nieuwe meiden dan ook nog eens meteen twee keer scoren, dan krijgt het zelfvertrouwen een nog veel grotere knauw.


3E10BE0E-DCAE-4FED-A3DD-585A8F9350F1.jpeg


We probeerden te compenseren door de bal snel weg te schieten, of er juist net iets te lang zelf mee te blijven lopen. Afspraken werden vergeten, het werd te gehaast en te onzeker en het is dan lastig om een team bij te sturen. Wat niet hielp was dat we door blessures en andere omstandigheden met maar 11 meiden waren. We kregen wel hulp van Isa en Alysha (bedankt meiden!), maar die hadden ook al een wedstrijd in de benen zitten. De Rijp was met een hele buslading aan meiden onze kant op gekomen (in totaal 18 stuks!), waardoor zij veel minder last hadden van vermoeidheid, terwijl die van ons steeds meer uitgeput begonnen te raken. 

F40A26FE-9D3C-4DB0-B852-618223FE108F.jpeg

Alles bij elkaar genomen: het is gewoon zonde dat we niet in ieder geval een puntje hadden overgehouden aan deze wedstrijd. Dat hadden de meiden zeker gezien de fantastische eerste helft wel verdiend.
Zo was Estelle vooral in de eerste helft niet te stoppen. Ze wist keer op keer door de verdediging te rennen en kwam vaak gevaarlijk voor het doel, waarbij ze twee keer tot scoren kwam. In de tweede helft was het moeilijker voor haar. Er stonden grotere meiden tegenover haar en door het gehaaste spel nam ze niet de rust om haar kansen te benutten. Toch zie je wel dat zij een speelster is waar we nog veel van gaan zien. 
Ze werd voorin geflankeerd door Kenza en Naomi. Twee meiden die sterk zijn aan de bal en die niet bang zijn om te proberen een meisje uit te spelen. Ze wisten er allebei een aantal keer goed doorheen te komen deze wedstrijd, maar misten net dat beetje geluk bij de afronding. Ze raken dan wel eens een beetje gefrustreerd, terwijl we zeker weten dat ook zij met wat meer trainingen en wedstrijden in de benen straks echt hun kans nog wel gaan krijgen meer doelpunten te maken.

FFBF6888-C878-4550-9DCB-03F005FB8B9D.jpeg

In het midden hadden we Fabienne, Tess H en Tess S staan. Fabienne was ziek eerder deze week en had last van haar been, maar daar was bij de wedstrijd weinig van te merken. Ze was fel, snel en je kan aan haar zien dat ze echt al goed doorheeft wat de beste stappen zijn om te nemen. Ze was zelfs twee keer heel dicht bij een doelpunt. Met iets meer ervaring (ze is per slot van rekening net pas begonnen) en wat meer zelfvertrouwen in de duels zal het niet lang duren voordat er een gaat vallen.


83AD184B-D841-4EB4-8C47-2ED2293FE1CE.jpeg

Ook Tess S is eigenlijk net pas begonnen met voetbal en barst van de energie. Ze rent achter elke bal aan die in haar buurt komt en weet tegenstanders met haar snelheid vaak te verrassen. Ze loopt nog wel eens te ver bij haar positie vandaan, maar ze zal met meer wedstrijdervaring dat soort dingen steeds beter gaan zien. En Tess H is een betrouwbare speelster om op je middenveld te hebben staan. Ze is sterk, weet wat ze moet met de bal en durft er best in te kleunen als dat nodig is. Ze was wat minder gelukkig toen ze in de tweede helft op doel moest staan maar liet ook daar zien dat ze er altijd vol voor gaat.

Achterin hadden we vier meiden staan die ook weer volop hun best deden. Zoey is een meisje dat goed overzicht houdt, dat weet hoe ze een loopactie moet maken en dat daarbij sterk is in de duels. Ze was zelf wat minder tevreden over haar eigen spel, wellicht omdat ze een paar keer een bal minder goed inschatte waardoor De Rijp kansen kreeg, maar ze heeft ook heel wat gevaarlijke aanvallen weten te voorkomen. Lieke is net als Zoey heel sterk en weet met haar snelheid vaak gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarnaast heeft ze een goed schot in haar benen en is ze niet bang een loopactie te maken. Dat daarbij dan heel soms de bal wordt afgepakt is jammer, maar het is goed om af en toe eens risico's te nemen.

Sterre staat liever niet achterin, maar doet het daar gewoon heel goed. Ook vandaag was ze weer heel sterk en heeft ze heel wat duels gewonnen. Ze heeft ook goed zicht op waar ze moet staan. En Yasmine was juist een van de meiden die in de tweede helft beter speelden dan in de eerste. Waar het voor de rust allemaal niet zo liep, daar was ze in de tweede helft fel, pakte de bal een aantal keer goed af en gaf ze een aantal prima ballen naar voren.
En Deslyn begon in de eerste helft op doel, waar ze het heel goed deed. Ze was een zekere factor op doel en was erg sterk bij haar uittrappen. In de tweede helft stond ze op het middenveld, maar ze ook veel goede acties liet zien. Je kon wel zien dat ze af en toe een beetje zoekende was voor waar ze precies moest staan, maar dat compenseerde ze dan weer met veel kracht in de duels en het feit dat ze niet bang is een actie te maken.

Met andere woorden: het zit wel goed met die meiden en alhoewel het jammer is dat ze het vandaag hebben laten liggen weten we zeker dat dit met meer trainen en meer wedstrijden spelen allemaal helemaal goed gaat komen.

Patrick

 

WESTFRIEZEN MO15-1 - FC PURMEREND MO15-3 6-0

23E835D2-FCF7-4BA3-911B-A19AB6FE47A5.jpeg

Voetbal blijft een ongrijpbaar iets. De eerste twintig minuten van de wedstrijd tegen Westfriezen is er geen vuiltje aan de lucht. Het gaat gelijk op en dit zou zomaar onze tweede overwinning van het seizoen kunnen worden. De meiden spelen goed samen, we komen meerdere keren gevaarlijk voor het doel en er hangt een doelpunt in de lucht. Maar als dat doelpunt dan onfortuinlijk door Westfriezen wordt gemaakt en niet door ons, dan lijkt de ballon in 1 keer leeg te lopen. We spelen de eerste helft nog wel goed uit, maar in de tweede helft lijkt er niks meer te lukken.

91D55529-BE2C-44BA-B23E-2288837C1A76.jpeg


Waar dat dan aan ligt? Tja... Is het de regen die de warming-up had verstoord? De scheids die af en toe vergat dat hij grensrechters naast het veld had lopen? Of is het de schuld van Jan Smit, die hier was met het team van zijn zoon maar die niet even met de meiden op de foto wilde? Dat laatste is gekkigheid natuurlijk, maar het kan aan zoveel dingen liggen als een wedstrijd omslaat. Voor hetzelfde geld maken wij de eerste goal en dan heb je een hele andere wedstrijd. We hadden het in ieder geval niet aan zien komen, want de sfeer zat er weer goed in en de meiden leken er op gebrand na vorige week wat recht te zetten. Daarnaast was er ook weer twee keer goed getraind deze week.

83086802-A7CA-4ABB-B0AE-74DBDCA60E34.jpeg

Dat het 6-0 werd voor onze tegenstander was wel geflatteerd. We waren zeker niet zoveel minder dan Westfriezen, maar hadden het geluk gewoon niet aan onze kant. Ballen vielen net goed voor hun en niet voor ons. Goede aanvallen van ons stokten net voordat er op doel geschoten kon worden. En af en toe waren de meiden van Westfriezen op beslissende momenten net even wat sneller dan wij. De meiden wilden wel, maar naarmate de wedstrijd vorderde leek de energie steeds meer op te raken, terwijl Westfriezen maar door bleef gaan. Ach ja, dit soort wedstrijden hoort erbij en, om een cliché te gebruiken: je leert ervan. Dat zullen de meiden na het laatste fluitsignaal niet zo gedacht hebben, want die zagen misschien alleen de slechte punten aan de wedstrijd. Goede punten waren er echter ook genoeg.

10FC53E9-6C55-49DC-B8F4-16C7A1C6416A.jpeg

We zagen meiden die langzaam op hun plek in hun rol aan het groeien zijn. We hebben ze allemaal afgelopen week laten nadenken over hun plek in het veld en je zag absoluut al meiden die duidelijk op hun favoriete plek hun draai aan het vinden zijn. Ook was er weer veel inzet en hoorden we de meiden elkaar iets meer onderling coachen. En we hadden een dappere Estelle op doel staan die de plek van onze geblesseerde Bowie deze wedstrijd had overgenomen en die dat vol inzet deed. Waarbij we gewoon ook weer trots waren op alle meiden. We zagen wel dat de meiden echt nog wat feller mogen zijn in de duels, dat ze niet te snel de bal weg moeten schieten en dat ze niet teveel af moeten wachten. Mooie agendapunten voor de training volgende week. 


Patrick

E5DC3C5C-DAD9-4D6A-952E-30EE4D8A7154.jpeg


ZOB MO15-1 - FC Purmerend MO15-3 4-0

IMG_6217.JPG

Het is aan het begin van het seizoen altijd even afwachten in wat voor poule je wordt ingedeeld. Clubs vinden het moeilijk om te bepalen in welke klasse ze hun teams moeten zetten. Zo zitten er wel eens teams die eigenlijk makkelijk een klasse hoger kunnen spelen in een lagere klasse. Het is pas in de latere fases van het seizoen dat alles qua niveau wat meer wordt rechtgetrokken. Daar komt bij dat er dit seizoen geen derde klasse meer is. Normaal gesproken zou onze MO15-3 in die derde klasse zijn ingedeeld. We hebben in ons team namelijk allemaal jonge meiden, waarvan er veel net zijn begonnen met voetballen.

IMG_6220.JPG

Het is dan heel lastig als je tegenover een team staat dat duidelijk al meer ervaring heeft en waar alle automatismen er al wat meer zijn ingesleten. Zo stonden wij deze zaterdag tegenover de MO15-1 van ZOB. Een fysiek sterk team met speelsters die elkaar in het veld makkelijk kunnen vinden. Een team dat duidelijk snode plannen heeft vandaag, want na ruim 1 minuut is het al 1-0! Een flinke domper voor onze meiden, die er juist zoveel zin in hadden om vandaag aan de bak te gaan. Veel enthousiasme in de kleedkamer vooraf en ook de warming-up werd met veel energie gedaan. Maar niet getreurd, de wedstrijd is nu eenmaal net pas begonnen.

IMG_6225.JPG

Toch is al snel duidelijk dat dit een lastige wedstrijd gaat worden. We komen er moeilijk uit en ZOB blijft maar aanvallen. We worden echt een beetje overlopen, wat na 12 minuten resulteert in de 2-0. De grote meiden van ZOB hebben een venijnig schot in de benen en kunnen van grote afstand ons doel onder vuur nemen. Daar is de geblesseerde Bowie vandaag vervangen door Feline, de keepster van de MO13-2. Ze staat prima te keepen, weet heel veel ballen tegen te houden, maar in het spervuur aan schoten op doel vliegt er helaas ook wel eens een in.

Na een kwartier komt er meer rust in ons spel. De meiden schieten ballen die ze voor hun voeten krijgen niet meteen weg maar nemen de tijd om te kijken wat ze hier het beste mee kunnen doen. Er komen wat mooie combinaties op het veld en het spel verplaatst zich meer richting het middenveld. Daar blijkt wel een groot gat te zitten tussen ons middenveld en onze aanval. Estelle, die vroeger bij ZOB heeft gespeeld, staat vandaag in de spits en wil graag scoren tegen haar oude team. Maar de bal blijft vaak tussen middenveld en aanval in hangen. De keren dat we wel in de buurt van het doel van de tegenstander komen staan er sterke verdedigers klaar die een schouderduw (of meer) niet schuwen om onze meiden van de bal af te krijgen. Daar staat wel tegenover dat onze verdediging meer grip krijgt op de aanvallers van ZOB. Ze komen er niet meer zomaar voorbij en ook ons team schroomt niet om er wat steviger in te gaan om de bal uit de buurt van ons doel te houden.

IMG_6214.JPG

Zo is het in de rust nog steeds 0-2. In de kleedkamer is dan ook nog steeds te merken dat de meiden er nog in geloven. Maar helaas. Na drie minuten in de tweede helft wordt een bal in het strafschopgebied tegen de handen van een van onze verdedigers geschoten. Gevolg: een penalty. Je kan er twijfels bij hebben, vooral ook omdat er in de eerste helft minstens drie handsballen van ZOB niet werden bestraft. Ook aangeschoten hands, maar dan moet je als scheidsrechter wel 1 lijn trekken en of alles wel, of alles niet bestraffen. Sowieso is de scheids niet bepaald op onze hand. Duwtjes van ZOB worden vaak weggewuifd, als wij een keer er wat steviger in gaan weet de scheidsrechter opeens wel zijn fluit te vinden. We hebben de meiden dan ook in de kleedkamer gezegd in het vervolg te gaan liggen als ze een duw krijgen, om de scheids wat extra te motiveren toch een vrije trap te geven. Het spel wordt wat harder in de tweede helft. ZOB verwacht makkelijk meer doelpunten te kunnen scoren maar wordt tegengehouden door onze sterke verdediding. Lieke, Romy en Omayma (die ons team vandaag versterkt vanuit de MO13-1) wisselen af in het hart van de verdediging en hebben het druk vandaag. Maar ze zijn niet bang zich in de strijd te gooien. Ook aan de zijkanten wordt vol inzet verdedigd. Yasmine, Sterre en Deslyn gaan heel wat duels aan en weten er steeds meer van te winnen. Helaas zorgt het harde spel van ZOB er wel voor dat Sterre en Romy op gegeven moment geblesseerd het veld moeten verlaten.

Op het middenveld zien we Tess H, Tess S en Sanne die het moeilijk hebben tegen het middenveld van ZOB, maar die niet opgeven en ook menig duel aangaan. En voorin worden naarmate de wedstrijd vordert steeds meer aanvallen opgezet, waarmee we steeds dichter bij het doel komen. Op links zijn het Kenza en Naomi die hun tegenstanders steeds vaker weten te omspelen, terwijl op rechts Fabienne en Jaidae het de verdedigers moeilijk maken. En Estelle vecht het ene na het andere duel uit met verdedigers die haar met zijn tweeen de pas afsnijden. En ondanks dat we maar geen tegengoal kunnen maken, die wel verdiend zou zijn, blijven de meiden er voor gaan. Je ziet dat ZOB het er moeilijk mee heeft en dat is absoluut een verdienste van de MO15-3. Daarbij is het mooi dat de nieuwe meiden in ons team laten zien dat ze absoluut talent hebben. Als ze na wat meer wedstrijden en trainingen meer inzicht krijgen in hoe ze bepaalde situaties moeten lezen, dan mogen we er op rekenen dat ze samen met onze ervaren meiden nog heel wat goede wedstrijden gaan spelen dit seizoen.

IMG_6215.JPG

Dat het nog 4-0 wordt is alleen voor de statistieken. Dit was een wedstrijd die vrijwel onmogelijk was om te winnen, maar we hebben toch genoten van de inzet van het team. Dit laten we na afloop de meiden ook weten in de kleedkamer. Ze balen er zelf van dat ze niet gewonnen hebben, maar we hopen toch dat ze wel snappen dat je soms tegen een sterkere tegenstander juist ook kunt leren. Waar het er na 12 minuten op leek dat het een walkover zou worden, daar hebben de meiden juist hun rug gerecht en zijn ze de strijd aangegaan. Je kan na een nederlaag ook trots zijn op wat je team heeft laten zien en dat waren we vandaag zeker.

Patrick, met foto's van Jolanda

FC Purmerend MO15-3 - Beemster MO15-1 5-3

A31537C5-6B39-49C1-ACA6-922C4542122D.jpeg


De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De meiden hebben de afgelopen weken hard getraind maar hebben nu zin om eindelijk weer een keer een wedstrijd te mogen spelen. Je merkt het enthousiasme in de kleedkamer en op weg naar het veld. Het is vandaag ook ideaal voetbalweer. Misschien iets te warm en zonnig voor de meiden die hard aan de bak moeten op het veld, maar perfect voor het publiek langs de lijn. Ze zien een MO15-3 dat bestaat uit meiden die al jaren met elkaar voetballen, maar ook met meerdere nieuwe meiden. Spannend dus om te zien hoe het team het gaat doen. Bij de training was de sfeer onderling wel al goed dus dat voorspelt veel goeds.

A0DCD73C-7281-4291-89F2-86102F5C0CA5.jpeg

We spelen vandaag tegen de MO15-1 van Beemster, een team dat niet genoeg meiden op de been kon brengen. Gevolg: we moeten 9 tegen 9 op een kleiner veld. Niet echt de ideale manier om het seizoen te beginnen... Gelukkig hebben we ouders bij het team die het niet erg vinden om even met doelen te slepen en hoedjes neer te zetten om zo een kleiner veld te maken. Uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit, de meiden staan te popelen om te beginnen en gaan dan ook meteen volop in de aanval. Je merkt de eerste tien minuten wel dat het weer even wennen is. Er is toch wel weer een tijdje geen wedstrijd gespeeld en dan is het even zoeken naar de automatismen. We staan als jong team ook nog eens tegenover een team met grote, wat oudere meiden. Toch houdt dat onze MO15-3 niet tegen. Na 13 minuten is het namelijk Estelle die door de verdediging van Beemster breekt en hard op doel schiet. De keeper weet de bal tegen te houden, maar deze stuitert naar Kenza toe, die koelbloedig inschiet. 1-0 voor ons! Het eerste doelpunt van het seizoen is een feit.

5CFA9F30-9BE1-4F2A-9E40-3C9051378AAB.jpeg

Lang kunnen we niet van de voorsprong genieten, want het is na 18 minuten al 1-1. Onze verdediging, die bestaat uit Zoey, Lieke en Romy, staat als een huis, maar Beemster maakt gebruik van een klein momentje van onoplettendheid. Geen paniek, we hebben nog steeds het beste van het spel. Ondanks de hitte is er enorm veel inzet te zien op het veld. En vlak voor de rust is het Estelle die na een mooie aanval van onze meiden alleen voor de keeper komt. Dit keer mist ze niet. Ze raakt de bal niet helemaal goed, maar deze stuitert toch voorbij de keeper. Ze is er zelf misschien nog wel het meest verbaasd over dat het een doelpunt is geworden, maar wat maakt het uit, we staan weer voor.

8C1A2EDF-CF48-4730-B50C-11601A5F9D12.jpeg

Rust. De meiden ploffen uitgeput op de grond. Ze hebben alles gegeven in deze hoge temperaturen, onder goedkeurende blikken van de vele ouders langs de lijn. Ook de meiden van Beemster hebben het niet makkelijk. Voordeel voor ons is dat we meer wissels hebben. Zo kunnen we door in de tweede helft veel te wisselen hier profijt uit halen. We hebben in de tweede helft het beste van het spel. Onze meiden op het middenveld staan goed te spelen. Stere, Sanne en Tess S wisselen af met Fabienne, Jadae en Yasmine en zorgen voor een goede aansluiting tussen de verdediging en de aanval. Vooraan hebben we afwisselend Tess H, Naomi, Estelle en Kenza staan. Ze zorgen voor veel dreiging. Toch is het eerst Beemster dat toeslaat. Na 5 minuten in de tweede helft maken ze er 2-2 van. Bowie staat een prima wedstrijd te keepen, zeker als je nagaat dat ze een blessure heeft aan haar hand, maar kan het tegendoelpunt niet voorkomen. Maar onze meiden laten zich niet op hun kop zitten. Het is Tess H die na wederom een mooie aanval in de 7e minuut binnenschiet. Hierna golft het spel een tijdje heen en weer, maar na 22 minuten is het weer Tess H die er 4-2 van maakt! Beemster doet nog wel wat terug met een doelpunt in de 32e minuut, maar het is uiteindelijk Estelle die met een prachtige vrije trap een minuut voor tijd de overwinning veiligstelt. 5-3!

215FDE95-58ED-4027-8616-20A5585F9AE5.jpeg

Blije meiden, blije ouders en zeker ook blije trainers, die hebben genoten van het spel van hun team. Er zijn zeker dingen waar we de komende trainingen aan moeten werken, maar we zijn per slot van rekening net pas begonnen. Het belooft in ieder geval veel goeds voor het nieuwe seizoen!

FC Purmerend MO15-3 - Beemster MO15-1 5-3
13 Kenza 1-0
34 Estelle 2-1
42 Tess H 3-2
57 Tess H 4-2
69 Estelle 5-3

Geen wedstrijdverslagen gevonden
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!